Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 apr 2010 - Anul XV, nr. 97 (4388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zeci de tineri basarabeni, nemulţumiţi că nu pot intra la întâlnirea cu Băsescu şi Ghimpu de la Iaşi

Miercuri, 28 Aprilie 2010 (18:57:16)

Preşedinţii României şi Republicii Moldova, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu, participă, miercuri seară, la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iaşi, la o întâlnire cu studenţi şi elevi basarabeni, o parte dintre tinerii care învaţă în municipiu nefiind lăsaţi să intre şi manifestându-şi nemulţumirea.

Întâlnirea, la care participă aproximativ 350 de studenţi şi elevi basarabeni, are loc în Aula Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

La intrarea în Aula Univeristăţii se află un grup de câteva zeci de tineri care nu au fost primiţi în sală, pe motiv că aceasta nu are o capacitate suficientă, tinerii strigând "vrem să intrăm".

Accesul la discuţii a fost permis în baza unor liste făcute de Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi.

Olga Bondari, preşedinte Asociaţiei Tinerilor Basarebeni din Iaşi, a declarat că au fost primite aproximativ 500 de cereri din partea studenţilor şi elevilor basarabeni care voiau să participe la întâlnirea cu cei doi şefi de stat şi că a fost nevoită să taie de pe listă numele a 150 de tineri din cauza capacităţii reduse a sălii.

Unul dintre studenţii care nu au avut acces, George Simion, masterand la Facultatea de Istorie din Iaşi, a declarat că nu înţelege de ce nu este lăsat să participe la întâlnire, adăugând că i se încalcă drepturile de cetăţean.

"Nu înţeleg de ce sunt indezirabil. În 26 martie am fost la Chişinău pentru a sărbători unirea Basarabiei cu România şi voiam să-l întreb pe preşedintele Mihai Ghimpu despre prezenţa trupelor moldoveneşti alături de cele ruse la parada de la Moscova din 9 mai", a declarat George Simion.

La ora transmiterii acestei ştiri, întâlnirea la care participă cei doi preşedinţi este în desfăşurare, fiind programată să dureze aproximativ 50 de minute.

La finalul întâlnirii, cei doi şefi de stat vor semna în cartea de onoare a Universităţii, după care vor merge la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde se vor întâlni cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Miercuri la prânz, cei doi preşedinţi au vizitat Mănăstirea Putna, unde au fost întâmpinaţi de copii şi de localnici în costume naţionale şi cu flori în mâini. Cei doi preşedinţi au avut o scurtă întâlnire cu IPS Pimen şi cu stareţul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, ei primind cadou din partea feţelor bisericeşti câte o icoană reprezentâdu-l pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu au depus două corone de flori din garoafe roşii cu bandă tricoloră la mormântul lui Ştefan cel Mare pe care scria "In memoriam", la ceremonie fiind prezenţi ministrul Dezvoltării Regionale şi turismului, Elena Udrea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. În momentul începerii ceremonialului de depunere a coroanelor de flori, şeful statului român era vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi.

După depunerea coroanelor de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare, cei doi preşedinţi însoţiţi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au vizitat muzeul mănăstirii, iar pe parcursul acestei vizite înalta faţă bisericească le-a povestit mai multe întâmplări legate de trecutul acestei mănăstiri, la ieşirea din lăcaşul de cult prezentându-le celebrul clopot "Buga" turnat din porunca lui Ştefan cel Mare.

Ulterior, Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu au semnat în cartea de onoare a mănăstirii.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a arătat, în mesajul său, că fiecare popor şi fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute, citându-l pe "marele nostru poet Mihai Eminescu".

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a început, marţi, o vizită oficială de două zile în România. În prima zi a vizitei, Mihai Ghimpu a avut convorbiri oficiale cu şeful statului român, urmate de o conferinţă de presă comună, la Palatul Cotroceni, s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi a susţinut un discurs în faţa plenului reunit.

De asemenea, a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri români, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a primit titlul "Doctor Honoris Causa" din partea Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Tot marţi, primarul general al Capitalei i-a oferit preşedintelui interimar al Republicii Moldova "cheia Municipiului Bucureşti".

Mihai Ghimpu face această vizită în România la invitaţia şefului statului român, Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de tineri basarabeni, nemulţumiţi că nu pot intra la întâlnirea cu Băsescu şi Ghimpu de la Iaşi.
 Vizualizări articol: 855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de tineri basarabeni, nemulţumiţi că nu pot intra la întâlnirea cu Băsescu şi Ghimpu de la Iaşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei