Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 apr 2010 - Anul XV, nr. 97 (4388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost, inaugurat ieri la Parohia Sf. Vineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost, construit în incinta Parohiei „Sfânta Vineri” Suceava, din cartierul George Enescu, a fost inaugurat ieri.

Un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit centrul pentru nevoiaşi, de care vor beneficia 50 de persoane fără adăpost, copii, femei gravide, persoane singure, oameni ai străzii din municipiul Suceava.

 

Sprijin pentru cei necăjiţi

Parohia „Sfânta Vineri”, prin Asociaţia „Lumină Lină”, după cum ne-a spus preotul Minu Mititelu, protopop al celui de-al doilea protopopiat înfiinţat în municipiul Suceava, vine în sprijinul persoanelor fără adăpost din municipiu, prin înfiinţarea centrului social de noapte, început în urmă cu doi ani, şi finanţat, parţial, de Ministerul Muncii.

„În primul rând, Parohia „Sf. Vineri” a pus la dispoziţie clădirea, în valoare de peste 200.000 de euro, cu scopul de a construi un centru social de noapte. Ministerul Munci ne-a aprobat proiectul şi ne-a ajutat cu 3,5 miliarde de lei vechi, în prima tranşă, şi, apoi, cu încă 1,5 miliarde de lei vechi, pentru dotări. Primăria Sucevei a mai acordat 1,7 miliarde de lei vechi, iar Asociaţia „Lumină Lină” a contribuit şi ea cu 620 de milioane de lei vechi”, a declarat preotul Minu Mititelu.

Centrul social are 30 de camere, bucătărie modernă, sală de mese, unde, în viitor, preotul Mititelu a spus că vrea să asigure o masă caldă şi altor oameni săraci din municipiu. 50 de persoane nevoiaşe vor beneficia de adăpost, hrană, servicii socio-medicale şi consiliere psihologică. Asociaţia „Lumină Lină” împlineşte anul acesta şase ani de activitate în domeniul social, prin Centrul Social de Zi ,,Sfânta Vineri”, unde 25 de copii nevoiaşi îşi găsesc sprijin moral şi material.

 

Asistenţa socială, de la primărie, la unităţile de cult

Centrul de la Biserica „Sfânta Vineri” este primul adăpost de noapte din municipiul Suceava şi este o necesitate, mai ales pe timp de iarnă. Beneficiari vor fi cei care nu au un acoperiş deasupra capului, prioritate având femeile însărcinate, familiile cu copii, persoanele vârstnice, suferinzii de boli cronice netransmisibile şi persoanele cu handicap.

Prezent la eveniment, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că Primăria Suceava are încheiat un parteneriat cu Parohia Sf. Vineri, prin Asociaţia Lumină Lină.

„De câţiva ani, acoperim cheltuielile cu utilităţile şi cu personalul la Centrul de zi. Vom acorda tot spijinul şi la funcţionarea centrului social de noapte pentru persoanele fără adăpost. Se ştie că nu este azil, ci un centru de noapte, unde trebuie să fie un regulament foarte strict. După lege, o persoană nu poate sta în centru mai mult de şapte nopţi”, a spus Lungu.

El a mai completat că Primăria este deschisă oricărui parteneriat cu instituţii de cult, „avem în curs de realizare centrul social de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” – din George Enescu, centrul de la Biserica Sf. Andrei -  Burdujeni. Sunt real interesat, în timp, să transferăm asistenţa socială de la primărie la unităţile de cult, aşa cum funcţionează în toate ţările civilizate”.

 

Voluntariat

Preotul Minu Mititelu a mai spus că „intenţii avem bune, dar nu putem de unii singuri, pentru că este greu. Dorim să facem bine, dar suntem o asociaţie umanitară, o parohie, unde veniturile sunt mici. De aceea, ne trebuie sprijin pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect, de un real folos pentru comunitate”.

Arhitectul centrului social de noapte, Doina Zbughin, nu a pretins nici un ban pentru proiect, ci a făcut voluntariat pentru biserică. Şi alte persoane au ajutat, fără să pretindă nimic, la construirea centrului social de noapte de la Parohia „Sf. Vineri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost, inaugurat ieri la Parohia Sf. Vineri.
 Vizualizări articol: 1955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.47/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost, inaugurat ieri la Parohia Sf. Vineri4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei