Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 apr 2010 - Anul XV, nr. 97 (4388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme „tehnice”

O vioară din 1732 a „refuzat” să cânte în Casa de Cultură din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii veniţi la concertul simfonic care urma să fie susţinut de Filarmonica de Stat din Botoşani au fost nevoiţi să se întoarcă dezamăgiţi acasă, concertul fiind amânat din cauza temperaturii scăzute din sala Casei de Cultură. O parte din ei au returnat biletele şi au luat banii înapoi, alţii au preferat să păstreze biletele pentru data când va fi reprogramat concertul.

 

Înainte de începerea concertului, cei prezenţi în sală au fost anunţaţi de Ovidiu Alupei, liderul Sindicatului Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică din Botoşani, că nu se poate ţine concertul din cauza condiţiilor necorespunzătoare din sala Casei de Cultură. În sală erau 14 grade Celsius, iar vioara solistului Gabriel Croitoru nu poate fi folosită decât la o temperatură peste 18 grade Celsius, aşa fiind stipulat în contractul de asigurare al instrumentului.

„Nu este vorba de instrumentele noastre, ci de vioara Guarnieri care i-a aparţinut lui Enescu, un instrument foarte valoros”, a declarat Ovidiu Alupei. Vioara a fost confecţionată în 1732 de unul dintre cei mai vestiţi membri de lutieri Guarnierius din Cremona, Giuseppe del Gesu, fiind cumpărată de Enescu din fonduri proprii. Solistul Gabriel Croitoru a primit vioara în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

„Este prima oară când am luat decizia să nu mai cântăm, dar ne-am mâncat sănătatea în sala aceea 2-3 ani. În iarna aceasta am fost nevoiţi să concertăm chiar şi la temperatura de 2-3 grade Celsius, spectatorii nu puteau să-şi lase hainele, iar o parte din colegii mei au ajuns şi în spital”, a mai adăugat Ovidiu Alupei.

La rândul său, Rodica Brânză, directoarea Casei de Cultură Suceava, a precizat că nu au fost anunţaţi din timp de condiţiile speciale prevăzute în contract. Casa de cultură e racordată la reţeaua de căldură locală, iar aceasta nu permite o încălzire autonomă a sălii.

„Sperăm să nu mai fie asemenea incidente, iar spectatorii noştri să nu mai fie puşi în situaţia asta”, a precizat Rodica Brânză.

 

Concertul, amânat pentru 20 mai

„Nu putem vorbi de condiţii speciale, e inuman pentru spectatori să stea primăvara cu haine în sala de spectacol, nemaivorbind de instrumentişti. Dacă tot nu avem o filarmonică în Suceava, măcar să fie create condiţii bune pentru cei care vin din alte oraşe”, ne-a spus Maria Gherbovei, studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

Conform declaraţiilor Rodicăi Brânză, concertul simfonic a fost reprogramat pentru 20 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O vioară din 1732 a „refuzat” să cânte în Casa de Cultură din Suceava.
 Vizualizări articol: 852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
O vioară din 1732 a „refuzat” să cânte în Casa de Cultură din Suceava4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei