Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oltean: Funcţia publică trebuie depolitizată pentru a garanta siguranţa locului de muncă

Vineri, 5 Martie 2010 (15:24:10)

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că funcţia publică trebuie depolitizată pentru a asigura continuitate, mai mult profesionalism şi pentru a garanta, în ultimă instanţă, siguranţa locului de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oltean a amintit că, săptămâna aceasta, Parlamentul a adoptat proiectul de lege înaintat de Guvern ce vizează modificarea Legii 188/ 1999 privind funcţionarii publici care pune de acord realităţile din acest moment cu deciziile Curţii Constituţionale care, prin declararea drept neconstituţională a Ordonanţei 105, a obligat Guvernul să intervină şi să reglementeze acest domeniu.

El a precizat că legea în sine stabileşte funcţiile de conducere la nivelul serviciilor deconcentrate şi că acela care va conduce un serviciu deconcentrat trebuie să fie funcţionar public.

"Dacă prin Ordonanţele 37 şi 105 la vremea respectivă Guvernul gândea o strategie de politizare a funcţiei publice, prin această modificare a Legii 188 Guvernul revine asupra acestei orientări şi apreciază că funcţia publică trebuie depolitizată pentru a asigura continuitate, mai mult profesionalism şi pentru a garanta, în ultimă instanţă, siguranţa locului de muncă şi continuitatea funcţiei publice", a declarat Oltean.

Liderul PDL a adăugat că, în următoarele şase luni, Guvernul are la îndemână posibilitatea de a instala la nivelul tuturor serviciilor deconcentrate şefii care să aibă, în primul rând, "calităţi profesionale şi manageriale de primă mână" şi nu carnete de partid de o anumită culoare.

"Fără a privi şi a trata această problemă prin prisma profesionalismului şi nu a politicului, Guvernul nu are nicio garanţie că politica sa se va bucura de un sprijin real în cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor", a spus Ioan Oltean, adăugând că, în Bistriţa-Năsăud, PDL "va reflecta, în perioada următoare, asupra calităţilor profesionale şi umane ale celor care vor fi menţinuţi sau numiţi pe aceste funcţii" pentru a asigura continuitatea actului administrativ şi o garanţie în ceea ce priveşte profesionalismul acestora.

În ceea ce priveşte refuzul opoziţiei de a participa la adoptarea acestei legi, Oltean a spus că lupta din Camera Deputaţilor între putere şi opoziţie a făcut ca, într-un mod "total nejustificat", PSD şi PNL să părăsească sala de şedinţă fără a participa la dezbaterea organizată.

"Asigur că motivele invocate sunt totalmente neîntemeiate. Comisia de administraţie publică a respectat absolut toate procedurile regulamentare. Propunerea pe ordinea de zi a fost în concordanţă cu regulamentul Camerei Deputaţilor, iar dezbaterea de asemenea. Prin prisma acestor motive, asigur că opoziţia nu avea motive să plece", a afirmat Oltean, adăugând însă că puterea are o majoritate care se consolidează şi care îi permite să abordeze "cu mai multă siguranţă" problematica ordinii de zi care intră în Camera Deputaţilor.

Ioan Oltean a spus că PDL rămâne ferm pe poziţie în ceea ce priveşte obiectivele principale ale guvernării: pe de o parte reforma instituţiilor statului, pe de altă parte reforma clasei politice.

Senatorul PSD Dan Şova a anunţat, joi, că deputaţii social-democraţi au depus, miercuri, o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională asupra Legii funcţionarilor publici, adoptată de Camera Deputaţilor.

Şova a spus că un demers similar au făcut şi 34 de senatori PSD şi PNL care au înaintat Secretariatului general al Senatului, tot miercuri, o sesizare de neconstituţionalitate la modificările aduse de Camera Deputaţilor Legii 188/1999, a Statutului funcţionarilor publici, prin care se introduce o derogare de 6 luni în care pot fi numite ca directori ai serviciilor deconcentrate şi persoane care nu sunt funcţionari publici.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 172 de voturi "pentru", nici un vot "împotrivă" şi nici o abţinere, proiectul legii privind Statutul funcţionarilor publici, în absenţa deputaţilor PSD şi PNL.

Votul asupra proiectului de lege a fost exprimat de deputaţi prin ridicare de mână, şi nu electronic, la cererea liderului grupului PDL, Mircea Toader.

Deputaţii PSD şi PNL nu au participat la şedinţă în semn de protest faţă de faptul că acest proiect ar fi fost introdus neregulamentar pe ordinea de zi a plenului, iar raportul Comisiei de administraţie a fost întocmit "neregulamentar".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oltean: Funcţia publică trebuie depolitizată pentru a garanta siguranţa locului de muncă.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oltean: Funcţia publică trebuie depolitizată pentru a garanta siguranţa locului de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In principiu, da! trimis de
( 5 mar 2010, 17:16:57
In principiu ar trebui, intr-adevar, ca functia publica sa fie depolitizata, concursurile de ocupare a posturilor sa fie extrem de corecte pentru ca cei mai buni sa ocupe posturile, dar se va intampla asta la noi, vreodata?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei