Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS:Costul tratamentelor ar putea scădea prin noul Contract-cadru, acum este 50% din ce e mai scump

Vineri, 5 Martie 2010 (19:46:22)

 Costul tratamentelor ar putea scădea prin aplicarea noului Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010, dacă medicii vor respecta protocoalele terapeutice, întrucât bolnavii vor plăti 50% din cele mai ieftine produse dintr-o clasă, acum plătind 50% din cele mai scumpe produse.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, ca reacţie la afirmaţia directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Lăzărescu, potrivit căreia noul sistem de compensare a medicamentelor prevăzut în Contractul cadru pe 2010 va duce la creşterea preţurilor la medicamentele compensate.

"Ceea ce reclamă ARPIM este propunerea de modificare a noţiunii de preţ de referinţă, şi anume faptul că preţul de referinţă va fi al celui mai ieftin produs (DCI - denumire comună internaţională) dintr-o clasă de medicamente. În prezent este cel mai mic preţ al substanţei active. Scopul acestei măsuri, într-un an de criză, vizează asigurarea eficienţei terapeutice şi accesul bolnavilor la cât mai multe medicamente" a declarat Lucian Duţă, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că, din păcate, România a compensat orice DCI. "Acest lucru nu există în ţările UE, care îşi calculează foarte bine fiecare euro, deşi au bugete mai mari. În acest an de criză, acest sistem de compensare este soluţia care va creşte accesul la medicamente al tuturor bolnavilor", a explicat preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a precizat că noul sistem de compensare va fi coroborat cu protocoalele terapeutice, iar acestea, la fel ca în Franţa, se referă la clase de medicamente.

"Iată de ce şi preţul de referinţă se raportează la o clasă de medicamente. Sigur că există posibilitatea ca o persoană care lua un anumit medicament compensat, prin noul Contract-cadru să nu îl mai primescă în acest sistem. Dar cel mai ieftin care va fi compensat are exact acelaşi efect terapeutic cu cel mai scump. Dacă vor dori să continue cu produsul pe care l-au primit compensat până la schimbarea listei, atunci vor plăti", a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În opinia lui Duţă, oamenii ar trebui să înţelegă faptul că noile medicamente compensate mai ieftine au acelaşi efect terapeutic şi că, având preţuri mai mici, costurile tratamentelor vor scădea.

Preşedintele CNAS a recunoscut faptul că banii pentru medicamente se vor termina în iunie, odată cu plata ultimelor sume aferente anului 2009.

"Banii ajung până în iunie, dar va fi o rectificare bugetară şi acum lucrăm la soluţii alternative pentru scoaterea sistemului din criză. Sigur vom ieşi din criză", a mai spus preşedintele CNAS.

Preţul medicamentelor compensate şi gratuite ar putea creşte de patru-cinci ori pentru anumite grupe terapeutice, iar al celor pentru tratarea altor afecţiuni cu până la 600 de lei, potrivit noului Ccontract-cadru privind asigurarea asistenţei medicale în 2010, a spus, vineri, directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

"Schimbarea modalităţii de compensare aşa cum este prevăzută în noul Contract-cadru ar putea face ca pentru anumite medicamente, pentru hipertensiunea arterială de exemplu, boală de care suferă 1,1 milioane de pacienţi, să se plătească de patru-cinci ori mai mult decât în prezent", a declarat Zaharescu, într-o conferinţă organizată cu prilejul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Totodată, potrivit lui Zaharescu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are bani pentru medicamente compensate şi gratuite în 2010, întrucât bugetul pe acest an reprezintă exact valoarea datoriilor transferate din 2009.

"Din cauza crizei, în 2009 rectificarea nu s-a mai putut acorda în trimestrul IV, astfel că datoriile s-au rostogolit din trimestrul IV în 2010, datorii în valoare 2.800 milioane de lei. Bugetul total pentru medicamentele compensate şi gratuite ale CNAS reprezintă 500 de milioane de euro, aproximativ două miliarde de lei, exact datoria din 2009", a susţinut Zaharescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS:Costul tratamentelor ar putea scădea prin noul Contract-cadru, acum este 50% din ce e mai scump.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS:Costul tratamentelor ar putea scădea prin noul Contract-cadru, acum este 50% din ce e mai scump0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei