Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Armata are o dotare destinată apărării teritoriului şi mai puţin intervenţiilor în afară

Vineri, 5 Martie 2010 (15:06:04)

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, vineri, la şedinţa de bilanţ a MApN, că Armata Română are o dotare destinată apărării teritoriului şi mai puţin intervenţiilor în afara frontierelor, aspect care ar trebui modificat, chiar în perioadă de austeritate bugetară.

"Trebuie să observ că la îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului avem probleme. Şi ieri (joi - n.r.) discutam cu generalul McCristal (comandantul trupelor ISAF - n.r.) legat de nevoia de a continua procesul de sprijin cu echipamente de luptă odată cu mărirea efectivelor armatei române în Afganistan. Este clar că, în prezent, dotarea pe care o are Armata Română este o dotare destinată apărării teritoriului şi mai puţin intervenţiilor în afara frontierelor. Aici cred că trebuie să se manifeste o prioritizare a programelor noastre, chiar dacă discutăm de programe pe care le executăm într-o perioadă de austeritate bugetară. Va trebui să avem în vedere nevoia de a asigura echipamentele necesare şi pentru misiunile de luptă în afara teritoriului naţional", a declarat Traian Băsescu la prezentarea bilanţului pe anul 2009 al Ministerului Apărării Naţionale.

Totoată, şeful statului a amintit că va fi mărit numărul militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan pentru a fi un co-participant la efortul general ca războiul din Afganistan să fie câştigat în următorii 2-3 ani.

"Anul 2010 este un an dificil pentru armată şi prin prisma misiunilor externe, ştiţi foarte bine că în perioada următoare vom mări efectivele cu care participăm la misiunea din Afganistan. Şi din informaţiile anterioare şi din discuţiile purtate ieri cu comandantul forţelor din Afganistan rezultă foarte clar că NATO nu a avut până în momentul de faţă forţele necesare pentru a câştiga războiul din Afganistan. De aceea, necesitatea suplimentării forţelor în Afganistan este vitală şi nu numai pentru câştigarea războiului, ci pentru asigurarea solidităţii şi viabilităţii NATO. Un eşec în Afganistan decredibilizează în primul rând în faţa populaţiilor naţiunilor membre NATO chiar ideea că NATO ar putea fi o structură de securitate colectivă care să le garanteze securitatea. De aceea, România a hotărât să-şi mărească efectivele pentru a fi un co-participant la efortul general ca războiul din Afganistan să fie câştigat în următorii 2-3 ani în aşa fel încât Afganistanul să nu mai fie o sursă de distribuţie a terorismului către lumea civilizată", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, în discuţiile de joi de la Kandahar cu generalul Stanley McCristal, suplimentarea numărului de maşini de luptă acordate trupelor româneşti, având în vedere creşterea numărului militarilor români dislocaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

Şeful statului a făcut, joi, o vizită în Afganistan, pentru a se întâlni cu militarii români dislocaţi în Qalat şi în Kandahar. Pe aeroportul din Kandahar, preşedintele a fost întâmpinat de către comandantul trupelor NATO în Afganistan, generalul Stanley McCristal şi de către generalul britanic Nick Carter.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Armata are o dotare destinată apărării teritoriului şi mai puţin intervenţiilor în afară.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Armata are o dotare destinată apărării teritoriului şi mai puţin intervenţiilor în afară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei