Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acuzaţii

Ambulanţa a făcut 20 de minute de la staţie până în centru, la un pacient în comă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O solicitare făcută ieri dimineaţă pentru un bărbat intrat în comă, în faţa Casei de Cultură, după ce a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt, a fost rezolvată de Ambulanţa Suceava cu întârziere, acuză martorii oculari, care spun că autosanitara a sosit după 20 de minute de la efectuarea primului apel la 112. Mai mult, la bordul maşinii care a sosit la faţa locului nu se afla nici un medic, ci doar asistenta şi şoferul.

De cealaltă parte, responsabilii de la Ambulanţă recunosc că la caz s-a deplasat doar un cadru mediu, din lipsă de personal, dar susţin că răspunsul la solicitare s-a realizat cu promptitudine.

Ieri dimineaţă, un bărbat în vârstă de 80 ani, din Suceava, venit să achiziţioneze mărţişoare de la meşterii populari de pe platoul Casei de cultură, s-a împiedicat la plecare şi a căzut, lovindu-se puternic cu capul de asfalt. La scurt timp de la incident, octogenarul a intrat în comă, iar comercianţii au chemat Salvarea prin 112, pentru a-l transporta la spital pe bătrânul plin de sânge şi aflat în stare de inconştienţă.

 

“Dacă e bătrân, nu înseamnă că trebuie să-l lase să moară”

“Am sunat prima oară la 10.40, iar de-atunci numai eu am dat cel puţin trei telefoane. În afară de mine au mai sunat două persoane. Le-am zis că dacă nu vine o ambulanţă mai repede le fac reclamaţie, dar mi-au spus că n-am decât. Omul deja se zbătea, se învineţea, iar soţul meu s-a dus lângă el să-l ajute, fiindcă tot înghiţea sânge şi se îneca”, spune Mioara Gheorghe.

“Ei sar furioşi şi reclamă că nu sunt plătiţi bine, dar sunt şi foarte comozi. Maşina a venit fără girofar şi sirenă, iar asistenta se mişca încet. Dacă e bătrân, nu înseamnă că trebuie să-l lase să moară”, completează o altă comerciantă, ambele femei arătând telefoanele mobile pe care aveau înregistrate orele la care făcuseră apelurile către 112.

În replică, asistenta şefă Lidia Papuc afirmă că, în ceea ce priveşte timpii de răspuns, datele prezentate de meşterii populari sunt complet eronate, în realitate autosanitara ajungând prompt la faţa locului.

 

“Sunt două calculatoare care pot confirma că nu s-a întârziat la solicitare”

“Ambulanţa a fost solicitată la ora 10.40, la 10.42 a plecat din staţie, iar la ora 11.08 s-a întors în curtea unităţii. Pacientul a fost înregistrat în calculatorul de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava la ora 11.01, iar aici trebuie precizat că fişa a fost întocmită după ce asistenta de pe ambulanţă a predat pacientul medicului de serviciu. Şi asta, fiindcă bolnavul se afla în stare gravă, iar la recepţie era coadă. Nu avem cum să ne ascundem fiindcă sunt două calculatoare, al nostru şi cel de la UPU, care pot confirma că nu s-a întârziat la solicitare”, spune reprezentatul Serviciului de Ambulanţă.

Lidia Papuc a adăugat că la faţa locului nu a fost trimis un medic din lipsă de personal, dar şi pentru că la momentul respectiv nu se ştia că este vorba de o urgenţă.

“În staţie erau doi medici, care lucrează pe cele două maşini de urgenţă de tip C, în condiţiile în care noi ar trebui să ne desfăşurăm activitatea cu patru, cinci doctori pe tură. Ştiam că e vorba de un pacient cu o plagă frontală, dar putea să nu fie nimic grav, doar o persoană aflată sub influenţa consumului de alcool. Dacă fiecare medic ar merge cu maşina de urgenţă la toate cazurile de acest gen n-am mai avea cu ce să ne deplasăm la accidentele rutiere cu multe victime. Numai miercuri după-amiază am înregistrat şase solicitări pentru persoane căzute în stradă sau cu intoxicaţii etanolice”, declară asistenta şefă.

 

Bărbatul căzut în stradă a fost internat direct la Reanimare

Ea a ţinut să precizeze că, la acest caz, ambulanţa s-a deplasat cu semnalele acustice şi luminoase puse în funcţiune, iar la faţa locului a sosit, după câteva minute, şi o a doua autosanitară.

„Şoferul a oprit sirena şi girofarul când a ajuns la caz. Întotdeauna ne deplasăm aşa la solicitări, chiar dacă lumea ne sesizează în repetate rânduri că poluăm fonic atmosfera. Am trimis şi o a doua maşină fiindcă dispecerii au înţeles că ar mai fi o persoană căzută în stradă. Noi încercăm întotdeauna să ne facem cât mai bine treaba, în ciuda faptului că ne confruntăm cu diferite lipsuri”, a completat responsabilul de la Ambulanţa Suceava.

Bătrânul căzut ieri în stradă, Vasile M., de 80 ani, a fost dus la Spitalul Suceava şi internat direct la Reanimare. Medicii au depistat că bărbatul este grav bolnav, el având o tumoră cerebrală care a provocat metastaze.

De menționat că, în oraș, o ambulanță care pleacă din stație (aflată în Suceava pe strada Scurtă), trebuie să ajungă la caz în cel mult 15 minute, în condiții normale de trafic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambulanţa a făcut 20 de minute de la staţie până în centru, la un pacient în comă.
 Vizualizări articol: 5753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 13 voturi
Ambulanţa a făcut 20 de minute de la staţie până în centru, la un pacient în comă4.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
( 5 mar 2010, 11:57:09
tipic pentru suceava...nu zic ca nu sunt probleme si la ambulanta cauzate de lipsa personalului.....dar si indiferenta celor care sunt acolo este foarte mare......lipsa banilor e principalul motiv pentru care acei oameni care ar trebui sa salveze vieti isi trateaza jobul cu "forte reduse" ca sa zic asa......pana la urma fiecare facem la fel...daca nu esti multumit financiar nu prea te intereseaza ce e in jurul tau.......5 lei imi dai, de 5 lei iti fac treaba............cu toate ca Hipocrate ar fi de alta parere daca ar traihappy sunt meserii care nu se fac numai pt bani...sau ar trebui sa nu se faca numai pt bani...acest lucru in romanica nu se prea poate insa

dar as propune ca toti parlamentarii sa faca acest lucru fara bani...sa fii parlamentar, deputat sau senator de placere pt ca vrei cu adevarat sa faci ceva pt tara asta....adica sa ai jobul tau de care o fi el (profesor, inginer, doctor etc) si in parlament sa fii suplimentar voluntar
2.   Ce urita e croita lumea cu dreptatea ei !? trimis de
( 5 mar 2010, 12:46:07
Mai degraba cei ce au putin nu prea sunt interesati de bani! Imi vin in minte imagini de pe la emisiunile TV in care unii parlamentari sau altii, cu salarii f. mari , in vazul tuturor, lupta cu inversunaresa si nu vor sa cedeze nimic din ce li se cuvine de drept! Si invers, guvernul se zbate si face tot posibilul sa le dea numai la unii salarii mari!... Ce urita e croita lumea cu ,,dreptatea''' ei !? Totdeauna cei fara bani sunt marinimosi, tac, .... si se multumesc cu putin ...
3.   Sa fim seriosi... trimis de
( 5 mar 2010, 13:35:39
Sa fim seriosi... Pe langa faptul ca traficul e si asa ultraimbacsit, mai sunt si gropile din asfalt care nu te lasa sa mergi cu viteza, oricat ai vrea s-o faci. Eu cred ca ambulanta a venit repede si ca medicii si-au facut datoria. Haideti sa nu exageram cu orice pret ca sa avem o BOMBA OTV-ista pe prima pagina!
4.   Alarmant trimis de
( 5 mar 2010, 13:51:13
Bomba OTV-ISTA? DACA ERAI TU ACOLO NU CRED CA MAI ERA BOMBA OTV ERAI MORT CRETINULE!
5.   Cacat... trimis de
( 5 mar 2010, 18:53:40
e un mos batran si bolnav care iese pe strada si moare,care e alarma aia mare?nu are copii,nepoti ceva care sa aibe grije de el?daca e bolnav si nu e in stare sa aibe grije de ei ce cauta pe vremurile astea afara?...
5.1  RE: Cacat... trimis de
( 6 mar 2010, 09:27:41
NOROC MARE CA ESTI INVIZIB... TT D CZO
6.   LIPSA DE PERSONAL CU EXPERIENTA LA SALVARE trimis de
( 6 mar 2010, 09:48:17
DOAMNA PAPUC NU STIE CA AMBULANTA VINE SOLICITATA NUMAI IN CAZURI DE URGENTA ?
DE CAND O LOVITURA LA CAP NU E PERICULOASA ( CUM SE POTI EVALUA DAUNA LA CAP FARA O VIZITA SPECIALISTICA )?
INTERVENTUL TREBUIE FACUT CAT MAI URGENT INDIFERENT DE STAREA DE EBRIETATE SAU NU A ACCIDENTATULUI
CAND AJUNGE AMBULANTA LA SPITAL NU ESTE VIZITAT PACIENTUL IN FUNCTIE DE GRAVITATEA CAZULUI ?
LIPSA UNOR NEMULTUMIRI SALARIALE NU CRED CA SCUZA COMPORTAMENTUL UNOR MEDICI
CAND UNUL NU E MULTUMIT CU RECOMPENSA SALARIALA TREBUIE DE VAZUT DACA MERITA MAI MULT SI DACA MERITA SI NU E RETRIBUIT PE MASURA MA INTREB CINE IL FORTEAZA SA PRESTEZE SERVICI IN ACEL LOC ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei