Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţa a apreciat că primarul Craiovei, Antonie Solomon, dă un exemplu negativ

Vineri, 5 Martie 2010 (15:24:42)

 Tribunalul Argeş, care a dispus arestarea preventivă a edilului Craiovei, a apreciat că Antonie Solomon dă un exemplu negativ societăţii, iar faptele de care este acuzat reprezintă o "veritabilă sfidare la adresa ordinii de drept".

Judecătorul Tribunalul Argeş a constatat că procurorii au adus indicii şi probe suficiente pentru arestarea preventivă a lui Antonie Solomon, calificând acţiunile primarului ca "veritabile sfidări la adresa ordinii de drept care impun o ripostă pe măsură din partea organelor judiciare".

"Inculpatul este cercetat pentru fapte de corupţie care, în opinia instanţei, au o mare gravitate, dată fiind repetabilitatea acestora, numărul mare de persoane care s-au dovedit a fi implicate în această cauză, aspecte ce sunt de natură a periclita ordinea publică în contextul socio-economic actual şi pot da un exemplu negativ celor care se apropie de acest fenomen", se arată în motivarea instanţei Tribunalului Argeş.

Judecătorul mai apreciază că acuzaţiile care i se aduc primarului Craiovei duc la diminuarea prestigiului de care ar trebui să se bucure autorităţile publice, determinând "lipsa de încredere a cetăţenilor faţă de persoanele care exercită funcţii publice de natură administrativă".

De asemenea, instanţa a apreciat că Solomon a încălcat şi prevederile constituţionale care stabilesc că primarul pune în aplicare legile, decretele preşedintelui, acesta folosindu-se de prerogativele sale "în scopul obţinerii unor avantaje materiale pe căi ilicite".

"La ora actuală, când predomină corupţia ca fenomen de pericol social major care împiedică activitatea normală a instituţiilor statului, faptele de corupere a unui funcţionar public cu atribuţii de control prezintă o mare gravitate şi nu pot beneficia de un tratament blând", se arată în motivare.

Reprezentantul Parchetului a arătat instanţei că primarul Antonie Solomon a încercat să împiedice aflarea adevărului şi că există indicii că ar fi luat mită, potrivit motivării instanţei care a dispus arestarea preventivă a edilului.

De asemenea, anchetatorii au depus o copie a Acordului Primăriei Craiova privind folosirea gratuită a Complexului Sportiv "Ion Oblemenco" de către echipa de fotbal Universitatea Craiova.

"La data săvârşirii infracţiunii, inculpatul avea calitatea de primar, deci deţinea o funcţie publică, ceea ce dă notorietate faptelor săvârşite de acesta, generându-se astfel un sentiment de insecuritate pentru opinia publice", potrivit anchetatorilor.

De asemenea, procurorii menţionează că, deşi edilul Craiovei a afirmat că a semnat actele fără să cunoască legalitatea acestora, el trebuia să cunoască condiţiile legale pentru elaberarea unei autorizaţii de construire, iar necunoaşterea legii nu presupune absolvirea de răspundere.

"Una dintre probele indubitabile în acest dosar constituite evidenţa contabilă paralelă ţinută la nivelul SC P. SA, potrivit căreia s-au dat bani pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie a Hipermaketului P Craiova, iar 10.000 de euro au fost scoşi din conturile acestei societăţi în vederea prelungirii traseului autobuzului până la acest supermarket", a mai arătat procurorul.

De asemenea, potrivit procurorilor, primarul s-a îmbogăţit, având o avere mai mare decât cea pentru care a plătit impozite.

De partea cealaltă, avocatul lui Solomon a susţinut că procurorii insistă să-l aresteze pentru a-l face pe acesta să cedeze psihic.

Avocaţii au mai susţinut că prin semnarea acelei autorizaţii de construcţii, care fusese semnată şi de secretarul primăriei şi de arhitect, Solomon nu a făcut decât să dea girul de valabilitate unui act oficial şi că astfel a oferit 600 de locuri de muncă.

Antonie Solomon a spus instanţei că nu se consideră vinovat şi că nu s-a întâlnit cu Penescu decât de trei ori, în locuri publice, a avut o singură convorbire telefonică cu acesta şi nu a primit bani de la el. În privinţa averii sale, edilul a spus că va dovedi că a dobândit-o înainte de a intra în politică.

Curtea de Apel Piteşti va judeca luni, la ora 10.00, recursul primarului Antonie Solomon faţă de arestarea preventivă.

Antonie Solomon, care a fost adus, vineri dimineaţă, la Curtea de Apel Piteşti, cu cătuşe la mâini şi sub escortă, s-a întors în arestul Poliţiei Argeş după ce instanţa a decis amânarea judecării recursului, din cauza lipsei avocaţilor acestuia.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv, miercuri după-amiază, pentru 29 de zile, după aproape cinci ore de audieri, în baza unui mandat emis pe numele său de magistraţii Tribunalului Argeş, edilul fiind acuzat de luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.

Solomon a fost arestat pentru primirea unei mite de 50.000 de euro de la un acţionar principal al firmei PIC din Piteşti pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova, informează Direcţia Naţională Anticorupţie, care precizează că în acest caz sunt vizate şi alte persoane.

Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie 2006 - noiembrie 2006 Solomon a primit suma totală de 50.000 euro de la un acţionar principal al SC PIC SA, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu legate de exercitarea funcţiei de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova.

În cursul lunilor februarie - martie 2006, primarul municipiului Craiova ar fi primit cu titlu de mită suma de 40.000 euro (în mai multe tranşe) pentru a emite, cu încălcarea normelor legale, autorizaţia de construcţie pentru hypermarket-ul PIC Craiova. Documentul, completat cu menţiuni nereale, a fost semnat de primarul Solomon la data de 16 martie 2006, în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care a solicitat această autorizaţie. Anterior, cererea de autorizaţie fusese respinsă de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.

De asemenea, în 9 noiembrie 2006, Solomon ar fi primit de la un acţionar principal al SC PIC SA Piteşti suma de 10.000 de euro, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, să înlesnească aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat hypermarket PIC Craiova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţa a apreciat că primarul Craiovei, Antonie Solomon, dă un exemplu negativ.
 Vizualizări articol: 826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Instanţa a apreciat că primarul Craiovei, Antonie Solomon, dă un exemplu negativ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei