Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Românii n-au timp să se plictisească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fascinaţi de spectacolul de sunet şi lumini oferit de DNA - trupă de artişti care-şi începe numărul fix în momentul în care muritorul de rând întoarce capul spre gamela goală - românii n-apucă să se plictisească. Abia dacă apucă să moară, unii dintre ei, abia dacă apucă să-şi dea obştescul sfârşit, cu ochii zgâiţi în televizoarele confiscate de serialul ”Fiecărui personaj – o pereche de cătuşe”.

 De câteva zile execută impecabil numărul cu cătuşe primarul Craiovei, Antonie Solomon, artist al tranziţiei cunoscut mai întâi pentru excese antisemite şi antiţigăneşti (un pic de fascism de Jiuleţ), apoi pentru iutea lui trecere de la un partid de stânga la unul de dreapta (asta dacă acceptăm anomalia că PD-L, membru până ieri al Internaţionalei Socialiste, s-a făcut brusc liberal), şi nu în ultimul rând, cunoscut pentru numerele de scenă din campania electorală, unde a jucat vodevil alături de Traian Băsescu, aspirant atunci la o nouă preşedinţie şi Mircea Dinescu, poet şi „moşier”.

Cu toate că-mi repugnă spectacolul cu cătuşe, chiar când sunt potrivite pe încheieturile unor indivizi care le merită, m-am binoclat şi eu la scenetele succesive transmise de mai toate televiziunile – Solomon coborând, cu mâinile împreunate, băgate una în mâneca celeilalte, de parcă i-ar fi fost frig şi n-avea mânuşi, Solomon împins cu discreţie în duba de recoltat borfaşi a poliţiei, Solomon urcând pe drumul arestului de 29 de zile.

În mod admirabil, primarul Băniei s-a prefăcut că n-are cătuşe, iar râsul lui, trădând siguranţă de sine, era cel de pe scena electorală când îl îmbrâncea pe unul dintre palavragiii de pe micul ecran, vinovat de scăpări critice la adresa cârmuirii, pe malul de dinjos al Dunării, unde să exerseze cinci ani bulgara. Sigur, uitându-te cu lupa la mimică, puteai citi o scamă de spaimă şi un noian de nedumerire, adică să mi se întâmple mie asta, eu, care de la pasopt, neicusorule, lupt şi dă-i şi dă-i, patriot şi devotat lui nea Băselu, pe care, vorba aia, l-au ales şi cu cărca mea de voturi. Auzi, că cică aveam nişte amărâţi de 200.000 de euro în noptieră acasă, 50.000 în buzunar şi 100.000 de euro în sertarul biroului! Păi ăsta-i motiv de arest? Că i-am primit de la cineva? Normal că i-am primit de la cineva, că doar nu-i fabricam eu, ferească Sfântul, de ajungeam falsificator de bani şi atunci, da, eram un borfaş, dar aşa, care-i chestia?

Mă rog, Solomon mimează fără cusur, fără să i se vadă morcovul din cur, siguranţa de sine. Ceva, parcă din Biblie, vine pe dedesubt, un fel de ”Doamne, Doamne de ce m-ai părăsit?” L-a părăsit Traian Băsescu pe Solomon, nu rege din Vechiul Testament, ci primar al Craiovei? Este preşedintele nerecunoscător după travaliul financiar şi de avânturi sufleteşti al propagandistului oltean, din campania prezidenţială? A lucrat cu EBA, răsplătită gras pentru nişte poze, a lăudat-o pe Elena Udrea, „strălucit intelectual”, „o femeie cultă”, a spus despre Băsescu mai mult decât a spus în viaţa lui despre femeia iubită şi despre divinitate. Laudele unsuroase n-ajută la nimic? Păi atunci e nedreptate în România. Solomon, senin şi zâmbitor în cătuşe, trăieşte totuşi îndoieli de sorginte metafizică, mai ales că până şi doamna Monica Macovei, aia de stătea în spatele lui pe scena din Craiova, îi vrea excluderea din partid. Să mai crezi în muieri, să mai crezi în cineva pe lumea asta!

A greşit cu ceva primarul, dincolo de bacşişurile uzuale de câteva sute de mii de euro, pe care le-a uitat prin buzunare? Banii ăia şi întâmplările evocate de procurori sunt ştiute de doi ani. De ce acum? Nişte bani negri, mulţi, s-au mişcat cică în campania electorală în folos portocaliu. De ce nu l-au arestat pentru această risipă ilegală atunci? A scăpat el vreo vorbă necugetată, cum a scăpat zice-se Ritzi, care s-a lăudat că se duce ea la Băsescu, vedeţi voi, iar Băsescu a aflat şi s-a enervat pe mucoasă? Cam prea multă familiaritate. Nu vă aşezaţi, zicea preşedintele, decât pe scaunele pe care vi le arăt eu. O fi râvnit Solomon la vreun scaun mai înalt, o fi pus piedică – aşa circulă zvonul prin târg – unei firme cu susţinere de la București, încurcând nişte afaceri de anvergură?

Oricum, era nevoie de acest spectacol, cu destule elemente de noutate. Prea se aud tare ghiorăiturile de maţe, prea gâfâie naţiunea, sufocată şi împovărată de biruri, şomaj, sărăcie. Încep să vadă muribunzii că mor. Nu se poate. Nu-i uman. Să nu mai aud un geamăt! S-a înţeles? Un pic de morfină pentru naţiunea cuprinsă de metastaze, ce dracu!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii n-au timp să se plictisească.
 Vizualizări articol: 2019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Românii n-au timp să se plictisească5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trist.... trimis de
( 5 mar 2010, 14:01:07
Trist tot ceea ce se intampla i tarisoara noatra si ma intreb ce viitor are copilasul meu aici unde jaful,necinstea si hotia sunt politica de stat. Baselu isi plateste acum politele exact asupra electoratului PSD: la tarani le-a taiat subventiile agricole, la pensionari le-a inghetat punctul de pensie si le-o si impoziteaza si pe bugetari are grija sa-i dea afara si sa le scada lefurile. Exact categoriile care nu-l voiau pe Basescu au acum de suferit. Basescu nu uita si nu iarta! Daca puteti parasiti corabia si mergeti unde vedeti cu ochii sa ramana Basescu cu Elenele lui sa se conduca unii pe altii!
2.   De 5 stele! trimis de
( 5 mar 2010, 18:00:33
Articol de 5 stele, desi imi permit sa am opinie putin diferita. Nu stiu ce dedesubturi sunt in cazul Solomon, cine si cui vrea sa i-o traga - poate, chiar, a-nceput sa miste justitia - dar circul asta ni-l ofera presa! In fond acest caz nu-i altceva decat al unui arestat, chiar daca-l cheama Solomon, dar nu, trebuie ca televiziunile sa transmita in direct actiunea de recuperare a celui mai bun primar al lor, din toate timpurile, din ghearele justitiei, sa ia interviuri si de la mitingisti si de la fosti demnitari - poeti sau nepoeti -, destul de dalmatieni si ei, sa stea zi si noapte la poarta procuraturii poate-l surprind cumva ragaind pe arestat si totul pentru a OTV-iza evenimentul! Ma credeti sau nu domnule Lucian Avramescu, dar lumea este plictisita de circul ce-l fac televiziunile, amplificand la paroxism acest caz! Nu cumva vor sa-l scoata si pe el un fel de mare erou, sa-i inchine ode si balade? Ce-ati zice de balada lui Solomon si-a Craiovei sale mafiotizate?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei