Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 feb 2010 - Anul XV, nr. 44 (4335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu propune Congresului ca PNL să fie un partid "altfel", fără "baroni" şi fără "şefi"

Marţi, 23 Februarie 2010 (19:09:07)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le propune delegaţilor la Congresul de săptămâna viitoare, prin moţiunea sa lansată marţi, ca formaţiunea liberală să fie un partid "altfel" fără "baroni" şi fără "şefi", care să facă o opoziţie fermă, să reafirme liberalismul şi să asume valori creştin-democrate.

Crin Antonescu le propune liberalilor, sâmbătă la Congres, prin moţiunea sa, ca PNL să devină un partid "altfel".

"Partidul altfel înseamnă un alt mod de a face politică, un alt mod de a înţelege menirea, funcţionarea şi destinaţia unui partid politic, înseamnă a face în realitate din PNL pe deplin o instituţie cu utilitate publică. Un partid care să lucreze în scopul slujirii interesului public, în scopul bunei guvernări, în scopul reprezentării autentice au unor zone din societatea românească şi nu în scopul rezolvării unor interese ale unor oameni sau ale unor grupuri de oameni prin mijloacele clientelei, nepotismului, corupţiei inevitabile într-un sistem birocratic generat şi regenerat de instituţii politice în aparenţă democratice, dar complice la acest sistem", a susţinut Antonescu.

El spune în moţiunea sa că PNL trebuie să se individualizeze decisiv pe scena politică românească "drept un partid "altfel" decât celelalte, distinct, prin practicile sale atât de partidul-stat aflat azi la pueter, cât şi de partidul-federaţie de "baroni" cu blazon de stânga". "PNL nu a fost şi nu trebuie să fie un partid de "şefi" şi "baroni", un partid al îmbogăţiţilor tranziţiei sau al carieriştilor de profesie", a spus Antonescu.

El le mai propune liberalilor, în afară de un partid de cel puţin 30%, ca ca PNL rolul de vector principal al opoziţiei.

"Ştiu că-n opoziţia parlamentară există şi un alt partid, PSD, cu semnificativ mai mulţi parlamentari decât noi. Nu neg calitatea de partid în opoziţie al PSD, dar temeiul pe care considerăm obligatoriu pentru noi şi de asemenea posibil să asumăm credibil rolul de vector principal al opoziţiei ţine de două lucruri. Opoziţia nu înseamnă doar o opziţie la PD sau la Traian Băsescu. PNL este legimit să fie vector principal, lider al acestei opoziţii pentru că PNL, niciodată când a fost la putere, nu a avut nici cea mai vagă tentativă de a se transforma într-un partid-stat", a apreciat Crin Antonescu.

El a mai spus că opoziţia liberalilor la PDL şi la Traian Băsescu este necesară pentru că democrat-liberalii "sunt doar faza ultimă de degenerare a sistemului prost construit pe care-l avem de 20 de ani, născut de Ion Iliescu în 1990 şi de cei care i-au stat alături din punct de vedere politic", anunţând însă că PNL nu trebuie să uite nici faptul că PSD a fost complicele PDL-ului şi lui Băsescu, guvernând catastrofal şi neglijent alături de Emil Boc.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a menţionat că o altă măsură pe care ar trebui să o ia PNL este organizeze opoziţia şi să anunţe public "foarte repede, cu nume, cu prenume, cu minister, componenţa unui cabinet din umbră pentru ca societatea românească să ştie cine şi în ce fel va conduce destinele României când PNL va fi la guvernare".

"Practica PNL de a sugera un nume sau altulpentru vreun minister sau altul, fără a spune limpede cine, unde şi cum va guverna, pentru noi va înceta. Guvernul nu se va mai alcătui după ce eventual vom ajunge la putere şi combinaţiile, negocierile, jocurile de forţe din PNL vor da o formulă guvernamentală sau alta", a spus Antonescu.

De asemenea, Crin Antonescu că al treilea capitol ţine de reformarea internă a PNL, care pornind de la principiul că această instiuţie trebuie să fie de utilitate publică, înseamnă că nu doar mecanisme de bună funcţionare în sensul său de armată electorală, ci şi "deschiderea fundamentală" a partidului şi comunicarea cu societatea şi chiar cu proprii săi membri.

"Pentru că din multele formule de reorganizare pe care le propun şi pentru care cer un spor de putere al preşedintelui şi subsecvent al secretariatului general, este aceea de reformare a condiţiei de membru al PNL. Da astăzi propun un mod de alegere care nu îmi este simpatic, şi nu ne e simpatic nouăliberalilor, pentru că oricum i-am spune, echipă mai frumos, listă mai urât e totuşi o formulă colectivă, şi noi avem cultul individului, cultul libertăţii maxime a feicăruia dintre noi", a spus Antonescu, explicând că el are de ales între acest mod declarat care "limitează individualsimul" cultivat de PNL şi o formulă poseudo-individualistă.

În acest sens, Antonescu a menţionat că cei care pledează pentru "votul uninominal la Congres" se înşeală în privinţa caracterului cu adevărat uninominal al acestui sistem.

"Cei care clamează cu mai multă credinţă la noi caracterul autentic pe deplin uninominalal votului în congresele cu acest tip de stat se înşeală. Sărpivim în faţa adevărului şi să vedem că nu suntem azi în condiţia de a practica pe deplin autentic acest vot, pentru că nu avem într-o stare de funcţionare pe deplin democratică şi pe deplin europeană condiţia de membru. Visul meu, cum le spuneam coelgilor parlamentari ieri, care m-au întrebat ce visez, visul meu în materie de Statut e ca în PNL să avem de-a face într-un viitoar apropiat cu de plidă votul universal al tuturor membrilor măcar pentru funcţia de preşedinte, să avem de-a face cu procedura referendumului intern pe mari decizii politice", a argumentat preşedintele PNL.

El a mai spus că liberalii nu pot face alegeri prin vot uniniominal atâta vreme cât nu există "o condiţie cu adevărat modernă a membrului", adică un membru care să fie activ, care să ştie că este membru al PNL, să fie un om care participă la dezbatere şi decizie în partid, chiar dacă nu are funcţie de conducere, să fie un om conectat la un circuit comunicaţional şi informaţional performant şi modern al partidului.

"Toate aceste lucuri presupun în acest moment asumarea unei repsonabilităţi, care presupun anumite şocuri, şi pentru a crea anumite şocuri trebuie energie", a adăugat Crin Antonescu, precizând că în acest moment PNL nu este un partid cu adevărat deschis, nici spre exterior în sensul atragerii demebrii, ncii sper interios în sensul promovării şi accesului la decizii, fiind un partid "inerţial" în care oamenii noi au şanse mici de a intra.

La primul capitol al moţiunii intitulat Identitatea politică şi doctrinară a PNL, Antonescu le propune delegaţilor la Congres reafirmarea liberalismului şi asumarea unor valori din zona creştin-democraţiei.

"Dincolo de identitatea doctrinară, e vorba de identitatea instituţională a partidului. Un partid altfel faţă de ceea ce au fost decât ceea ce au fost până acum partidele româneşti, inclusiv în bună măsură, PNL. În zona de identitate politică şi doctrinară noutatea e că reafirmând liberalismul deschidem înspre spectrul larg al dreptei politice, vorbind şi asumând pentru prima oară valori din zona creştin-democraţiei, valori care ţin de etica economiei de piaţă, de formele de solidaritate socială, de politici sociale coerente. De asemenea, afirmarea pentru prima dată, la rang de principiu cardinal în politica PNL a fundamentelor morale ale politicii. Păstrând plurasimul confesional, identificăm în modelul creştin, un model simbolic de împletire, de interacţiune şi de complementaritate a marilor valori fundamentale ale libertăţii, solidarităţii şi egalităţii între oameni, indivizi, comunităţi", a menţionat Antonescu.

El mai propune liberalilor să asume "şi mai ferm decât altă dată valori de natură conservatoare, care ţin de tradiţie, de patrimoniul cultural şi spiritual, de instituţii fundamentale ca familia, şcoala, biserica de nevoia de autoritate în sens democratic şi în sens de legitimitate spirituală, de nevoia ordine a unei societăţi aflate în haos dominată de debandada criteriilor, de false modele, de contrareţete şi de un derizorat care se extinde în toate zonele publice".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu propune Congresului ca PNL să fie un partid "altfel", fără "baroni" şi fără "şefi".
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu propune Congresului ca PNL să fie un partid "altfel", fără "baroni" şi fără "şefi"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei