Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 feb 2010 - Anul XV, nr. 44 (4335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Finanţe

Cum vor plăti firmele anticipat impozitul pe profit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firmele sucevene vor plăti anticipat impozitul pe profit, noile reglementări legale în acest sens intrând în vigoare începând cu anul 2010. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a precizat că firmele vor achita sumele prin plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie. Impozitul de plată va fi estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se fac plăţile anticipate.

Ropotă a mai spus că firmele au obligaţia de a declara şi efectua trimestrial plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei.

În acelaşi timp, firmele care în anul 2009 au fost plătitori de impozit pe veniturile micro-întreprinderilor efectuează plăţile anticipate trimestriale, datorate începând din 2010 în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile micro-întreprinderilor datorat în cursul anului trecut, actualizat cu indicele inflaţiei.

Trebuie spus că indicele inflaţiei care se ia în calcul în anul 2010 pentru plăţile anticipate este în cuantum de 3,5%.

 

Pentru firmele noi se ia în calcul impozitul forfetar

Petrică Ropotă a mai adăugat că potrivit Codului Fiscal, firmele noi plătesc impozitul pe profit la nivelul impozitului minim (forfetar) anual aferent primei tranşe de venituri totale, recalculat pentru perioada impozabilă respectivă. Astfel, impozitul minim anual aferent primei tranşe de venituri este de 2.200 de lei anual.

„În cazul firmelor care în anul 2009 au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, iar în cursul acestui an, când se efectuează plăţile anticipate, nu mai beneficiază de aceste facilităţi fiscale, se aplică alte reguli. Astfel, impozitul pe profit pentru anul trecut pe baza căruia se determină plăţile anticipate este cel determinat conform Declaraţiei 101 privind impozitul pe profit pentru anul 2009, luându-se în calcul şi impozitul scutit”, a spus Ropotă.

De la noile reglementări cu privire la plata anticipată a impozitului pe profit fac excepţie organizaţiile non-profit şi firmele care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, acestea având obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Nu vor plăti anticipat impozitul pe profit nici asocierile fără personalitate juridică şi nici persoanele juridice străine care realizează venituri din/sau în legătură cu proprietăţi imobiliare situate în România, sau din vânzarea/concesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română.

Nu în ultimul rând, Petrică Ropotă a precizat că sistemul plăţilor anticipate este deja aplicat de către societăţile comerciale bancare, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor străine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum vor plăti firmele anticipat impozitul pe profit.
 Vizualizări articol: 2624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Cum vor plăti firmele anticipat impozitul pe profit2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei