Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2009 - Anul XIV, nr. 211 (4197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie poate ajunge la 705 lei din cursul anului viitor

Miercuri, 9 Septembrie 2009 (18:47:47)

Salariul minim pe economie în 2010 va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, după negocieri cu sindicatele şi patronatele, şi este posibil ca el să fie echivalentul coeficientului 1 din Legea salarizării, adică 705 lei, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Salariul minim pe economie se stabileşte, în principiu, anual, prin horărâre a Guvernului, după negocieri cu sindicatele şi patronatele. Noi vom încerca să facem ca anul viitor salariul minim pe economie rezultat din negocieri sindicate-patronate să corespundă coeficientului 1 din Legea unitară de salarizare, adică de 705 lei", a spus Marian Sârbu.

Ministrul Muncii declara, marţi, după întâlnirea cu ministrul Ocupării din Suedia, Sven Otto Littorin, că nivelul coeficientului 1 din Legea unică de salarizare ar trebui să fie şi cel al salariului minim pe economie şi speră că acest lucru să fie acceptat de către Guvern.

Marian Sârbu preciza că Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană au acceptat ideea de majorare a salariului minim pe economie la 705 lei, din 2010.

"Eu cred că acest nivel, al coeficientului 1, ar trebui să se regăsească şi în nivelul salariului minim pe economie şi, până la sfârşitul anului, să se regăsească şi într-o hotărâre de guvern. (...) Voi milita în Guvern ca salariul minim pe economie să corespundă cu coeficientul 1 din legea unitară. Sper ca Guvernul să accepte acest punct de vedere", adăuga ministrul Muncii.

Întrebat cum va fi posibilă majorarea salariilor mai mici de 705 lei, plata celorlalte salarii la nivelul actual în acelaşi timp cu reducerea cheltuielilor cu personalul din sistemul bugetar, Marian Sârbu a spus că unul dintre obiectivele Executivului constă în creşterea Produsului Intern Brut.

"Noi dorim să încercăm să-i protejăm pe cei cu salarii mici. Dacă în 2010 depăşim obiectivele ţintite, atingerea coeficienţilor stabiliţi pentru 2015 este perfect realizabilă", a mai spus demnitarul.

Majorarea salariilor, soldelor şi indemnizaţiilor va fi efectuată, în 2010, doar în cazul remuneraţiilor care nu depăşesc salariul minim pe economie prevăzut pentru anul viitor, de 705 lei, conform proiectului final al legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Legea va fi aplicată etapizat în perioada 2010-2015, prin modificari succesive, după caz, ale salariilor de bază, ale soldelor pentru personalul militar şi ale indemnizaţiilor lunare de încadrare, care vor fi stabilite anual prin legi speciale.

"În anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor şi indemnizaţiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar", se arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede, de altfel, în mod distinct că salariul minim va creşte de la 600 lei, în prezent, la 705 lei în 2010, 765 lei în 2011, 845 lei în 2012, 935 lei în 2013, 1.015 lei în 2014 şi 1.100 lei în 2015.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie poate ajunge la 705 lei din cursul anului viitor.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie poate ajunge la 705 lei din cursul anului viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei