Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2009 - Anul XIV, nr. 211 (4197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu fac economii - sondaj

Miercuri, 9 Septembrie 2009 (13:57:49)

Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu economisesc şi probabilitatea de a face plasamente este mai ridicată pentru gospodăriile din Bucureşti, potrivit unui sondaj realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

"Familiile care preferă să economisească atunci când cumpără un bun de folosinţă îndelungată au o probabilitate cu 36% mai mare de a face economii", se arată într-o prezentare realizată de Mihai Copaciu de la BNR, pe baza sondajului FGDB, efectuat anul trecut.

De asemenea, doar gospodăriile cu venituri de peste 2.500 lei au probabilitatea de a economisi mai ridicată, reiese din sondaj.

Totodată, probabilitatea de a economisi şi uşurinţa cu care se realizează acest proces nu diferă din punct de vedere statistic în funcţie de vârstă.

Dimensiunea familiei nu influenţează probabilitatea de a economisi, ci uşurinţa cu care se realizează plasamentele. Familiile au o probabilitate mai mare de a economisi mai greu, pe măsură ce devin mai numeroase.

Totodată, probabilitatea de a economisi este mai ridicată pentru familiile care locuiesc în Bucureşti, însă acest domiciliu afectează negativ uşurinţa cu care se realizează plasamentele.

Din sondajul FGDB se observă o preferinţă pentru economisirea în lei în cazul a 67,7% din cei intervievaţi. Persoanele care economisesc în lei sunt cele care, de exemplu, au venituri mai mici, cei cu gradul cel mai scăzut de educaţie sau gospodăriile fără copii. De asemenea, preferinţa pentru economisirea în lei creşte odată cu vârsta.

Pe de altă parte, cei care economisesc mai mult şi mai uşor, care au venituri mai mari sau care deţin studii universitare preferă plasamentele în valută.

Dorinţa de a evita riscul valutar prin efectuarea economisirii în aceeaşi monedă cu cea în care sunt luate creditele bancare nu depinde de preferinţa pentru plasamentele într-o anumită valută.

Sondajul FGDB a fost realizat pentru a se analiza comportamentul de economisire, achiziţiei de credite şi utilizarea instrumentelor bancare, fiind folosit un eşantion de 1.604 gospodării.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj Institutul Naţional de Statistică, realizat în perioada 2004-2006, circa 10% din familii realizează aproape 70% din totalul economisirilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu fac economii - sondaj.
 Vizualizări articol: 515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu fac economii - sondaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei