Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2009 - Anul XIV, nr. 211 (4197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Ultimul drum

Peste 2.000 de credincioşi, prezenţi la funeraliile preotului protoiereu Vasile Sandu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 2.000 de credincioşi l-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul protoiereu Vasile Sandu, de la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Fălticeni.
Slujba de înmormântare a început la ora 10:00, odată cu primele picături de ploaie, considerate de câţiva credincioşi ca fiind „lacrimile noastre pentru părintele Vasile”.

 

Rămas-bun

Curtea Catedralei Ortodoxe „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Fălticeni a fost plină încă de luni de cei care au venit să-şi ia un ultim rămas bun de la părintele Sandu. Biserica a fost înconjurată de coroane, aduse drept omagiu de către membrii familiei, dar şi de cunoscuţi şi enoriaşi.
Un ultim omagiu i-a fost adus părintelui Vasile Sandu şi de conducerea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, de preoţi şi diaconi din parohiile şi mănăstirile din ţară, reprezentanţii autorităţilor locale unde sunt comunităţi de credincioşi de stil vechi, credincioşi, oameni de afaceri locali, dar şi mulţi oameni care l-au cunoscut.

 

Cu faţa spre cerul înnorat

Aproape de ora 12:00, catedrala şi curtea au devenit neîncăpătoare pentru miile de credincioşi prezenţi la slujba de înmormântare, oficiată de un impresionant sobor de preoţi.
Părintele protoiereu Vasile Sandu îi aştepta pe toţi, întotdeauna, cu Sfânta Evanghelie în mâini, pentru a se închina.
În mulţime, toţi erau cu lacrimi în ochi, şi mai toată lume vorbea despre groaznicul accident.

 

Un duhovnic desăvârşit

La slujba de înmormântare de ieri, au fost prezenţi credincioşi din toate colţurile ţării, majoritatea fiind veniţi cu autocare închiriate. „Am venit de la Focşani, pentru a-l vedea pentru ultima oară pe acest părinte. L-am cunoscut în urmă cu 6 – 7 ani, la Mănăstirea Slătioara, pe 6 august, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În urmă cu trei ani, am participat la slujba de Sfinţire a Catedralei Ortodoxe "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Fălticeni. Atunci aveam un necaz în familie. M-am rugat tot timpul cât a durat Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire, şi Dumnezeu m-a ajutat. Nu mi-a venit să cred când preotul nostru ne-a spus duminică, la slujbă, că a murit părintele Sandu. Dumnezeu să-l odihnească”, ne-a spus Elena Sofron.
Toţi cei cu care am dialogat ne-au spus că părintele protoiereu era o gazdă primitoare, un duhovnic care te îndruma pe calea cea bună, care îi invita pe închinătorii sosiţi din toată ţară să guste din bucatele pregătite pentru sărbătorile de peste an.
Preotul Vasile Sandu a slujit Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din 1985. În perioada 1985 – 1990 a fost diacon, apoi a devenit preot, iar din 2003 a devenit preot protoiereu, având în subordine 16 parohii din zona Fălticeni.

 

Înmormântat lângă tatăl său

Preotul Vasile Sandu a fost înmormântat lângă mormântul tatălui său, preotul Petru Sandu, chiar lângă Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Fălticeni, catedrală construită de însuşi părintele Vasile Sandu.
Tatăl părintelui Vasile Sandu a murit pe 25 aprilie 2009, la vârsta de 90 de ani, şi a fost îngropat lângă biserica unde a slujit alături de fiul său.

 

Slujbă arhierească

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, avându-i în frunte P.S. Sofronie Suceveanul, PS. Ghenadie Băcăoanul, P.S. Glicherie Ieşeanul, P.S. Teodosie şi Antonie Vrânceanul, P.S. Flavian Ilfoveanul, P.S. Dionisie Gălăţeanul, P.S. Evloghie Sibianul.
De la maicile de la Mănăstirea Brădăţel am aflat că „părintele Vasile Sandu avea un suflet bun, era milostiv şi ajuta pe cei care aveau nevoie de sprijin material şi spiritual. Venea cu oamenii dimineaţa, îi aducea la noi la mănăstire la lucru, iar seara se întorcea şi-i lua. Venea mereu la noi la hram şi aveam nădejde în el”.

 

A lăsat în urmă o catedrală

Pe 3 septembrie 2006, pe stil nou, sau 21 august, pe stil vechi, zi în care Biserica Ortodoxă de Stil Vechi îi prăznuieşte pe Sfântul Apostol Tadeu şi Sfânta Muceniţă Vasa, a avut loc slujba de sfinţire a Catedralei Ortodoxe "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Fălticeni, după 16 ani de trudă şi neîncetată rugăciune.
Construcţia catedralei a fost începută în primăvara anului 1990, de preoţii Petru Sandu şi Vasile Sandu, cu binecuvântarea regretatului Mitropolit Silvestru Onofrei. Pe 8 mai 1990 (stil vechi), în ziua Sfântului Ioan Evanghelistul, a fost sfinţit locul şi aşezată în altar, în cadrul primei Sfinte Liturghii, piatra de temelie a bisericii. Doi ani mai târziu, a urmat sfinţirea şi aşezarea crucilor pe turlele bisericii, eveniment care a coincis cu sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), care este al doilea hram al catedralei.
Etapa finală, pentru pictarea Sfintei Catedrale, a început în anul 2000 şi s-a finalizat în luna august 2006. Pictura este realizată după canoanele tipicului neo-bizantin, într-o tehnică aparte, ce a necesitat multă muncă, şi care reflectă dragostea pentru iconografia murală a mănăstirilor din Bucovina.


 

Sfârşit tragic

Părintele protoiereu Vasile Sandu, în vârstă de 55 de ani, şi-a pierdut viaţa în seara de sâmbătă, 5 septembrie, în urma unui grav accident rutier. Alături de părintele Vasile Sandu, în teribilul accident şi-a pierdut viaţa şi Toader Ghiorghiţă (52 de ani), pasager pe bancheta din spate.
Accidentul de circulaţie a fost provocat de Cristian Rotaru (39 de ani), agent în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava, în apropierea localităţii ieşene Moţca. Agentul, aflat în concediu, a intrat cu un camion pe contrasens şi a făcut zob autoturismul condus de preotul din Fălticeni, care, însoţit de alte patru persoane, mergea la sfinţirea unei biserici din Paşcani. Ceilalţi pasageri din maşina preotului au fost transportaţi la spital, unde au primit îngrijiri medicale. Agentul Cristian Rotaru s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă şi, după punerea în mişcare a acţiunii penale, va fi suspendat din funcţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2.000 de credincioşi, prezenţi la funeraliile preotului protoiereu Vasile Sandu.
 Vizualizări articol: 2632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Peste 2.000 de credincioşi, prezenţi la funeraliile preotului protoiereu Vasile Sandu4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa se odihneasca in pace! trimis de
( 9 sep 2009, 11:24:20
Condoleante familiei si putere pentru a trece peste acest necaz!
2.   Dumnezeu sa-l ierte! trimis de
( 9 sep 2009, 11:25:33
Parintele Vasile a fost un om cum n-am mai intalnit niciodata! Un om cu un har incomparabil...un om care era fericit ajutand oamenii din jurul sau,uneori doar cu o vorba buna...Felul dumnealui de a vorbi si de a predica te facea sa intelegi ca orice necaz sau supararea trece cu ajutorul bunului Dumnezeu...O singura data am vorbit cu dumnealui,cand eram micuta si de atunci tot timpul cand aveam ocazia mergeam la Falticeni duminica la slujba sa ma pocaiesc si spre aceasta cale eram sigura ca parintele Vasile era singurul care ma putea indruma! Mereu va ramane parintele Vasile atat pentru mine cat si pentru toti cei care l-au cunoscut cat de putin! Sa ii fie tarana usoara !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei