Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2009 - Anul XIV, nr. 211 (4197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul arată că numărul de posturi reduse din agenţii depăşeşte 20% din total

Miercuri, 9 Septembrie 2009 (15:11:40)

Guvernul va reduce un număr de 9.362 posturi din agenţiile guvernamentale, reprezentând 21% dintr-un total de 43.268 funcţii bugetate în aceste structuri, prin desfiinţarea sau comasarea instituţiilor, se arată într-o informare transmis, miercuri, de consilierul de stat al premierului Cătălin Baba.

"Guvernul reduce un număr de 9.362 posturi prin desfiinţare, comasare sau prin modificarea numărului de posturi în instituţiile supuse procesului de restructurare. În prezent, în aceste instituţii există un număr de 43.268 posturi, conform raportării din 1 august 2009, făcute de fiecare instituţie centrală. Nu s-au luat în considerare posturile de la cele 50 societăţi comerciale de la Ministerul Economiei care se vor restructura", se arată în informare.

Marţi, consilierul de stat a arătat că peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă.

Acestor funcţionari din agenţii li se vor adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, care vor fi concediaţi până la sfârşitul anului.

Potrivit consilierului de stat, procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de a data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.

Cătălin Baba a afirmat că ordonatorii de credite vor negocia cu persoanele disponibilizate pentru acordarea de plăţi compensatorii, care vor porni de la minimum un salariu lunar, conform contractului colectiv de muncă pe ramură. În cazul în care există contracte colective de muncă pe instituţie care prevăd şi peste 12 salarii compensatorii, despăgubirile vor respecta prevedrile acestor contracte, a spus consilierul de stat.

Persoanelor concediate ar putea totodată să li se propună şi transferul la alte instituţii care au nevoie de personal sau reconversia profesională.

Baba a mai precizat că procesul de restructurare se poate prelungi până la începutul anului viitor, ţinând cont că pe lângă concedieri vor mai avea loc proceduri de predare-primire, de eliberare de sedii, preluare de clădiri şi parcuri auto.

Reprezentatul Guvernului a decalarat totodată că, prin aceste disponibilizări, se va realiza o economie de aproximativ 50 milioane de euro anual doar din reducerea cheltuieilor salariale.

În luna iulie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.

În luna august, Guvernul a decis ca, din totalul celor 223 agenţii, să continue să funcţioneze doar 112 structuri, dintre care 33 sunt instituţii reglementate prin acordurile cu Uniunea Europeană, proces care va impune şi concedierea unor angajaţi.

Conform deciziei Guvernului, cele mai posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi).

Alte reduceri de posturi vor fi efectuate la Agenţia Naţională de Cadastru (252 locuri), Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor (212 locuri), Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (201 posturi), Agenţia pentru Servicii Informaţionale (200 locuri), Biroul Român de Metrologie Legală (195 posturi), Agenţia Naţională a Medicamentului (151 locuri), Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (135 locuri), Academia de Poliţie (100 posturi), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (97 locuri), precum şi la direcţiile de sănătate publică (304 locuri) şi direcţia de muncă (143 posturi).

În procesul de restructurare au fost incluse, printre altele, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (139 posturi), Ministerul Agriculturii (136 locuri), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (cu o reducere de 88 posturi), Ministerul Comunicaţiilor (58 locuri), Ministerul Educaţiei (40 locuri), Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Ministerul Culturii (25 locuri), Ministerul pentru IMM (10 locuri).

Conform proiectului de lege aprobat de Guvern, angajaţii din agenţiile guvernamentale reorganizate vor fi disponibilizaţi pe baza unor criterii minimale prin care să se stabilească, în ordine, dacă sunt îndeplinite condiţiile de pensionare, calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale, existenţa unor sancţiuni disciplinare.

La decizia de concediere se va avea în vedere ca măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere, să fie desfăcut contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic dacă măsura ar afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, precum şi ca măsura să afecteze în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, pe bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii de familie, precum şi pe salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul arată că numărul de posturi reduse din agenţii depăşeşte 20% din total.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul arată că numărul de posturi reduse din agenţii depăşeşte 20% din total0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei