Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru o perioadă de 12 luni

Marţi, 25 August 2009 (16:13:34)

Băncile ar putea să suspende pentru o perioadă de până la 12 luni plata ratelor la creditele pentru întreprinderile mici şi mijlocii, după un model adoptat recent în Italia, propunere lansată de preşedintele PSD, Mircea Geoană.

"Este o iniţiativă pe care sectorul bancar din Italia a adoptat-o în urmă cu câteva zile. (...) Propunem suspendarea pe 12 luni a plăţii principalului pentru creditele pe termen mediu şi lung, precum şi suspendarea pe 6-12 luni a împrumuturilor legate de leasing, iar în această perioadă să se continue numai plata dobânzilor", a declarat, marţi, Geoană, după o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, Băncii Naţionale a României şi cu oameni de afaceri.

Preşedintele PSD a explicat că, pentru moment, nu reprezintă o iniţiativă a coaliţiei, întrucât măsura adoptată în Italia implică tangenţial guvernul şi legislativul şi mai mult sectorul bancar şi de afaceri.

"Unde poate interveni Guvernul şi Parlamentul este acolo unde vor fi necesare modificări de legislaţie. Deocamdată nu este o chestiune de coaliţie, dar dacă măsurile pe care specialiştii le vor stabili ne vor spune că nevoie de implicarea coaliţiei, o vom face", a spus Geoană.

Liderul PSD a explicat că măsura ar putea fi aplicată firmelor care se înscriu în definiţia europeană şi inclusiv românească a IMM-urilor, respectiv societăţi cu mai puţin de 250 de angajaţi, cifră de afaceri mai mică de 50 milioane euro şi active sub 25 milioane euro.

El a adăugat că întreruperea plăţilor nu va fi aplicată pentru creditele aflate deja în întârziere foarte mare la plată şi clasificate în ultimele două categorii, respectiv "îndoielnice" şi "pierdere".

Pe de altă parte, Geoană propune şi extinderea termenului de întârziere la plată în care un credit devine pierdere, de la 90 la 180 de zile.

La rândul său, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, a afirmat că specialiştii băncii centrale, împreună cu cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), vor analiza în scurt timp impactul unei asemenea măsuri, precum şi modificările normelor bancare rezultate din acestea.

"Specialiştii BNR vor efectua cu reprezentanţii băncilor evaluările şi simulările necesare şi, într-un timp relativ scurt, vom da rezultatele, inclusiv privind articulările normelor de prudenţă bancară pe cerinţele impuse de aplicarea unei asemenea măsuri", a spus Georgescu.

De asemenea, preşedintele ARB, Radu Gheţea, a afirmat că băncile sunt interesate de un astfel de program, întrucât executările silite nu sunt o soluţie pentru această perioadă, în care nu există pieţe şi preţuri de referinţă.

El a mai spus că nu va fi nevoie să convingă membrii Asociaţiei, pentru că aceştia "trebuie să se convingă singuri că este un plus această iniţiativă".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru o perioadă de 12 luni.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru o perioadă de 12 luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei