Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din Educaţie resping ultima variantă a proiectului legii de salarizare unitare

Marţi, 25 August 2009 (16:10:18)

Sindicaliştii din Educaţie resping categoric ultima variantă a proiectului privind legea salarizării unice pentru bugetari, spunând că acesta accentuează actualele inechităţi privind salarizarea şi determină prăbuşirea, iremediabilă, a învăţământului românesc.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" susţin că reforma şcolii va fi sortită eşecului, atât timp cât guvernanţii îşi vor bate joc, mai departe, de resursa umană din învăţământ, recompensând munca cu salarii de mizerie.

"Salariaţii din învăţământ riscă să rămână, în continuare, Cenuşăreasa sectorului bugetar, iar actualii bugetari de lux nu-şi vor pierde acest statut. După ce, în urma negocierilor între reprezentanţii salariaţilor bugetari şi cei ai MMFPS s-a conturat un proiect de grilă care elimina inacceptabilele discrepanţe salariale actuale, conducerea aceluiaşi minister, în mod unilateral, a «mutilat» această grilă, diminuând cu peste 40% coeficienţii de ierarhizare pentru salariaţii din învăţământ şi sănătate. Pentru a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât «specialiştii» de la MMFPS, contabilii Ministerului Finanţelor au mai dat o lovitură acestor categorii de salariaţi, aruncându-i şi mai mult spre partea inferioară a grilei", reclamă sindicaliştii din Educaţie.

Sindicaliştii amintesc că printre principiile stabilite de Guvern a fost şi cel conform căruia ar fi trebuit să existe echivalenţe între salariile din învăţământ şi cele din sectoarele bugetare privilegiate: justiţie, administraţie publică centrală şi locală, poliţie şi armată.

În opinia lor, reprezentanţii de la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor au ignorat acest principiu, dând dovadă de "lipsă de viziune şi profesionalism" şi, în realitatea, au propus un proiect de lege care ar trebui să se intituleze "lege privind salarizarea inechitabilă în sectorul bugetar".

Cele patru federaţii reprezentative din învăţământ solicită Guvernului, Preşedinţiei, conducerilor partidelor politice, precum şi parlamentarilor, ca viitoarea lege a salarizării în sectorul bugetar să aibă la bază, grila de salarizare negociată cu partenerii de dialog social, aceasta fiind singura variantă care ar putea conduce la creşterea calităţii actului educaţional.

Coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. În urmă cu o lună şi jumătate, Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%.

Varianta analizată de Guvern este ca, în viitoarea lege a salarizării unice, raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.

Guvernul a anunţat că intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie, pentru un pachet de legi care include şi noul sistem de salarizare în sectorul bugetar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din Educaţie resping ultima variantă a proiectului legii de salarizare unitare.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sindicaliştii din Educaţie resping ultima variantă a proiectului legii de salarizare unitare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei