Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani la buget

Instituţiile statului cocoşează firmele sucevene cu amenzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firmele sucevene sunt sufocate de amenzile pe care le primesc zilnic de la echipele de control trimise în valuri de instituţiile statului. Foamea de bani la buget face ca aproape fiecare instituţie cu atribuţii de control să-şi construiască un plan de amenzi şi să-şi trimită oamenii la firme, să caute motive ca să le sancţioneze contravenţional. Aşa se face că, aproape zilnic, agenţii economici sunt „vizitaţi” în valuri de inspectori care îi controlează până le găsesc ceva pentru care să le croiască o amendă.
Numai în luna iulie, principalele instituţii de control din judeţul Suceava au aplicat aproape 2000 de amenzi contravenţionale, dintre care 495 sunt din alt registru, fiind date de Inspectoratul de Jandarmi. Tot din cadrul Ministerului de Interne, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a aplicat 87 sancţiuni, în valoare de 52.760 lei.
În rest, spaima firmelor, Garda Financiară, este campioană absolută luna trecută, cu 478 amenzi în valoare de 770.400 lei, urmată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, cu 419 sancţiuni în valoare de 193.500 lei. Pe locul trei se plasează Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, cu 248 procese verbale de contravenţie şi, la distanţă, ITRSV Suceava, cu 52 amenzi în valoare de 20.140 lei.
Cu mai puţine amenzi, dar cu valoare mare, se califică şi Reprezentanţa Suceava a Autorităţii Rutiere Române, cu 30 procese verbale de contravenţie, în valoare de 65.500 lei.
Mai puţin harnici la numărul de amenzi, dar cu sume care se apropie de cele ale Gărzii Financiare, se arată a fi Garda de Mediu, care a dat în luna iulie 19 amenzi în valoare de 393.000 de lei, apoi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, cu 16 amenzi în valoare de 21.200 lei, Direcţia Sanitar-Veterinară cu opt amenzi, în valoare de 23.000 de lei, şi Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, care a dat doar patru sancţiuni.

 

La Fisc, plata de bunăvoie a impozitelor şi taxelor ţine inspectorii departe de firme
Direcţia de Finanţe ne-a comunicat suma amenzilor pe care le-a dat în perioada 1 ianuarie-21 august a.c., care se ridică la 578.987 lei. Din aceasta, 31.800 lei sunt cele 48 de amenzi date de Fisc în luna iulie.
Şeful Direcţiei de Finanţe Suceava, Petrică Ropotă, afirmă că, cel puţin în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce, nu există un plan de amenzi şi că oricum sancţiunile contravenţionale reprezintă un procent redus din banii pe care îi colectează de la contribuabili.
Potrivit directorului Ropotă, în primele opt luni ale acestui an, amenzile aplicate de Fisc au însemnat 2 la sută din sumele colectate la buget de această instituţie.
„Activitatea de control fiscal, care înseamnă verificări la agenţii economici, are ca scop principal determinarea corectă a bazei impozabile, implicit a taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului. Obiectul de activitate al Direcţiei de Finanţe nu este să dea amenzi”, a precizat Ropotă.
Altfel spus, dacă există aşa-numitul „civism fiscal”, când contribuabilul se duce de bunăvoie la Fisc, îşi declară veniturile şi îşi plăteşte corect taxele şi impozitele, încasările la buget sunt bune şi inspectorii fiscali nu-şi bat capul să meargă la firme pentru a da amenzi. Când vistieria este goală, instrumentul cel mai la îndemână este sancţiunea financiară. La celelalte instituţii, însă, acest principiu nu se mai aplică, astfel că şi în vreme de criză amenzile curg constant pe capul agenţilor economici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instituţiile statului cocoşează firmele sucevene cu amenzi.
 Vizualizări articol: 2676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Instituţiile statului cocoşează firmele sucevene cu amenzi3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei