Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Exerciţiile în comun ale militarilor români şi americani îi ajută în teatrele de operaţiuni

Marţi, 25 August 2009 (16:15:16)

Preşedintele Traian Băsescu susţine că exerciţiile în comun desfăşurate de militarii români şi americani în Dobrogea reprezintă "expresia maturităţii" relaţiilor dintre cele două ţări şi îi ajută pe aceştia să se descurce mai uşor în teatrele de operaţiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Exerciţiile desfăşurate anul acesta în Dobrogea şi nu numai sunt expresia maturităţii relaţiilor româno-americane. Parteneriatul strategic se manifestă nu numai în vorbe, ci şi în acţiune comună, fie că este vorba de acţiune economică, fie că este vorba de acţiune diplomatică sau acţiune militară. Românii şi americanii au luptat cot la cot în Irak, au fost împreună în Balcanii de Vest, sunt împreună în Balcanii de Vest şi sunt împreună în Afganistan", a afirmat marţi, Traian Băsescu, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Şeful statului a explicat că în Afganistan se petrece un lucru unic pentru cele două armate, o companie americană se află în subordinea unui batalion românesc.

"Probabil cea mai complexă operaţiune militară pe care o desfăşurăm împreună este cea din Afganistan, din provincia Zabul. Acolo se petrece şi un lucru unic pnetru Armata Americană şi în egală măsură pentru Armata Română. În provincia Zabul o companie americană este în subordinea unui batalion românesc. Este singurul loc din Afganistan, din Irak sau din Balcanii de Vest unde Statele Unite ale Americaii au încredinţat comanda unor trupe americane Armatei Eomâne. Acet lucru este pentru noi o onoare şi o cinste", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că aceste exerciţii comune îi ajută pe militari să se descurce mai uşor în teatrele de operaţiuni.

"Am vizitat trupele noastre din Afganistan de trei ori, de fiecare dată am constatat militarii români operând tot mai multe tehnici americane. Ceea ce se întâmplă aici este exact ceea ce le trebuie în provincia Zabul din Afganistan, cunoaşterea tehnicii româneşti de către trupele americane şi cunoaşterea tehnicii americane de către militarii români. Aici se petrece un lucru extrem de important din punct de vedere al miltiarilor: încrederea. Ei operează împreună într-o zonă extrem de periculoasă de la frontiera cu Pakistanul şi de fiecare dată când se roteau trupele, în prima parte a colaborării, existau semne de întrebare legate de încredere pe care o puteau avea unii în ceilalţi. Faptul că acum militarii români şi americani se antrenează împreună, îşi cunosc reciproc tehnica de luptă, se cunosc unii pe alţii după care pleacă în Afganistan este un lucru extrem de important pentru coeziunea trupelor Armatei Române şi Armatei Americane în teatrele de operaţiuni", a mai declarat Traian Băsescu.

În finalul discursului său, şeful statului a mulţumit Armatei Americane pentru preţuirea acordată militarilor români şi i-a asigurat pe militarii şi politicienii americani că România îşi va duce misiunea la îndeplinire aşa cum s-a întâmplat şi în Irak.

Traian Băsescu a participat, marţi, la Ziua Distinşilor Vizitatori la exerciţiul "Joint Task Force - East Rotation 09" în baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Cu acest prilej, şeful statului a vizitat o expoziţie de tehnică militară şi a urmărit exerciţii de instruire la simulatorul pentru trageri cu armamentul de infanterie.
La eveniment, au mai fost prezenţi ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General, Gheorghe Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, Dan Ghica Radu şi comandantul Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa şi al Armatei a7-a, generalul Carter Ham.

Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre Americane staţionate în Europa (USAREUR) desfăşoară, în perioada 6 august - 15 octombrie 2009, un exerciţiu militar comun la Centrul Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa şi în Poligonul Babadag, judeţul Tulcea.

Exerciţiul "Task Force - East Rotation 2009" are drept scop dezvoltarea potenţialului de instruire în comun a trupelor române şi americane, precum şi creşterea capacităţilor militarilor în vederea participării în comun la operaţii de stabilitate.

Pregătirea constă în exerciţii de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciţii cu tragerii reale - nivel pluton, exerciţii tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situaţii tactice, alte tehnici de acţiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii. La exerciţiu, vor participa aproximativ 600 de militari români, 1.200 de militari americani, precum şi doi militari francezi şi trei militari sârbi cu statut de observatori.

Acest exerciţiu se desfăşoară în baza acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2006.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Exerciţiile în comun ale militarilor români şi americani îi ajută în teatrele de operaţiuni.
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Exerciţiile în comun ale militarilor români şi americani îi ajută în teatrele de operaţiuni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei