Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2009 - Anul XIV, nr. 198 (4184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim fără creştere economică

Marţi, 25 August 2009 (16:09:47)

Patronatele consideră că proiectul legii unice este bine conceput, dar nu sunt de acord cu majorarea salariului minim fără creştere economică, apreciind că altfel se va ajunge la inflaţie şi la decapitalizarea agenţilor economice.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii de la Guvern, că organizaţia pe care o conduce apreciază că actualul proiect al legii unice de salarizare a bugetarilor este unul bine conceput, dar are unele sugestii.

Nicolescu a spus că doreşte ca în proiect să fie o precizare clară că vor fi corelate creşterile de salariu în funcţie de creşterea productivităţii.

De asemenea, reprezentantul ACPR consideră că trebuie revăzut modul de corelare a funcţiilor de execuţie şi că trebuie să se ţină cont că legea trebuie completată cu o serie de reforme.

Nicolescu a spus că majorarea salariului minim se poate face numai dacă va creşte productivitatea, altfel se va ajunge la inflaţie şi la decapitalizarea agenţilor economice.

Legea de salarizare unitară a bugetarilor va permite creşterea accelerată, până în 2015, a salariilor mici şi va impune îngheţarea salariilor mari pentru o anumită perioadă, până când diferenţa dintre remuneraţia minimă şi cea maximă va fi redusă, a afirmat, marţi, premierul Emil Boc.

Salariul de bază va reprezenta principalul element de calcul al câştigului salarial, urmând să fie realizată o nouă ierarhizare a salariilor, în funcţie de de complexitatea şi importanţa activităţii, inclusiv nivelul studiilor.

Salariul minim brut pe economie, elementul de referinţă luat în calcul în legea de salarizare unitară în sectorul bugetar, va creşte de la 600 lei, în prezent, la 705 lei anul viitor şi va continua tendinţa ascendentă până în 2015, termenul de aplicare a legii, când ar urma să ajungă la 1.100 lei.

Salariul minim brut va urca la 764 lei (în 2011), la 845 lei (în 2012) şi la 934 lei (în 2013), pentru ca în anul 2014 să ajungă la 1.016 lei.

În 2015, termen luat în calcul de Guvern pentru finalizarea aplicării legii, salariul minim ar urma să ajungă la 1.100 lei, conform datelor prezentate, marţi, sindicatelor de către reprezentanţii Guvernului.

Cele mai mari majorări sunt astfel prevăzute pentru anii 2012 şi 2013, respectiv 10,7% şi 10,5% raportat la anul anterior.

Noul sistem de salarizare în sectorul public va fi aplicat etapizat şi în limita sumelor alocate de la buget, iar majorările salariale din sistem vor fi stabilite în funcţie de resursele financiare, nu de aplicarea automată a coeficientului de ierarhizare, a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Începînd cu 2010, se va realiza reîncadrarea întregului personal bugetar pe funcţii sau grade profesionale, introducându-se în salariile de bază sporurile de care a beneficiat până la aplicarea legii, a indemnizaţiei care a făcut parte din salariul de bază. Pentru personalul ce se va încadra după intrarea în vigoare a legii de salarizare unitară, salariile de bază se vor stabili prin corelare cu salariile de bază ale personalului angajat la acea dată", a spus ministrul Muncii, în discuţia de la Guvern cu sindicatele.

Reprezentanţii Guvernului, cei ai sindicatelor şi cei ai patronatelor au discutat, marţi, la Guvern, asupra formei finale a proiectului de lege privind salarizarea unitară în sistemul bugetar.

Guvernul a anunţat că intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie, pentru un pachet de legi care include şi noul sistem de salarizare în sectorul bugetar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim fără creştere economică.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patronatele nu sunt de acord cu majorarea salariului minim fără creştere economică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei