Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 apr 2009 - Anul XIV, nr. 79 (4065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Propunerile privind rectificarea bugetară afectează în mod foarte grav activitatea MECI

Luni, 6 Aprilie 2009 (18:59:30)
Propunerile privind rectificarea bugetară aparţin Ministerului de Finanţe şi afectează, în forma propusă, în mod grav, activitatea Ministerului Educaţiei a declarat, luni, ministrul de resort, Ecaterina Andronescu care a adăugat că sistemul de învăţământ nu poate supravieţui în aceste condiţii.

"Propunerile privind rectificarea bugetară aparţin Ministerului de Finanţe şi afectează, în forma propusă, în mod foarte grav, activitatea Ministerului
Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Sistemul de învăţământ nu poate supravieţui în condiţiile unei asemenea rectificări, lucru care este inacceptabil", a precizat ministrul Ecaterina Andronescu.

Profesorii au anunţat, luni, că vor redeschide conflictul de muncă şi ameninţă cu greva, nemulţumiţi de rectificarea bugetară propusă de Guvern potrivit căreia se poate reduce numărul de personal din învăţământ cu 20.000 de angajaţi sau se pot îngheţa salariile.

Aceştia au anunţat, luni, Ministerul Educaţiei, că, în două zile, aşteaptă un răspuns afirmativ privind unele articole din contractul colectiv de muncă, aflate în divergenţă, în caz contrar declanşând conflictul de muncă şi putând ajunge chiar la grevă generală, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Liderul "Spiru Haret" a precizat că nu poate fi redus numărul personalului din învăţământ decât dacă se reduce numărul de elevi. În privinţa salariilor, Isvoranu a susţinut că aceştia au îngheţat deja. "Avem venituri mai mici, pentru că a crescut contribuţia la CAS şi de asemenea, a crescut şi euro, iar puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ a scăzut cu 20-25 la sută", a spus Isvoranu.

Reprezentanţii sindicaliştilor o acuză, de asemenea, pe ministrul Ecaterina Andronescu, care a promis că va face tot posibilul ca să nu se ia "măsuri contraproductive pentru salariaţii din educaţie".

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că măsurile propuse de Guvern nu pot fi aplicate.

"În învăţământul superior avem 30 la sută din locuri neocupate, deci nu avem ce reduce. În sectorul preuniversitar, vin să predea profesori care au ieşit la pensie, pentru că cei tineri nu mai vin la catedră pe salariile actuale", a spus Bobulescu care a dăugat că posibilitatea să se ajungă la grevă în învăţământ este foarte mare.

Guvernul a stabilit reducerea numărului de personal din învăţământ cu 20.000 de persoane sau îngheţarea salariilor, măsură care nu a fost acceptată de reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, a afirmat, luni, Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicale Liberale din Învăţământ (FSLI). Cornea a explicat că autorităţile vor să reducă bugetul din educaţie cu 811 milioane lei, prin rectificare bugetară.

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, săptămâna viitoare, dar precizează că nu au speranţe "prea mari" de la această întâlnire.

Rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii. Reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Ministerele Educaţiei (un minus de 676 milioane lei) şi Administraţiei şi Internelor (-427 milioane lei), potrivit unor surse ministeriale.

Veniturile estimate pentru 2009 la bugetul de stat vor fi diminuate cu 12,073 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde lei, prin rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare.

La nivelul bugetului general consolidat, reducerea de cheltuieli se cifrează la 2,58 miliarde lei.

Guvernul a anunţat după acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional că bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de 2% stabilit în programul iniţial, în condiţiile unei ajustări în jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Propunerile privind rectificarea bugetară afectează în mod foarte grav activitatea MECI.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Propunerile privind rectificarea bugetară afectează în mod foarte grav activitatea MECI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei