Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 apr 2009 - Anul XIV, nr. 79 (4065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii care iau credite pentru investiţii pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat

Luni, 6 Aprilie 2009 (13:57:24)
Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investiţii neeligibile la finanţare din fonduri europene pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de până la 50% din volumul împrumutului, potrivit unui proiect de act normativ.

Facilitatea se adresează agricultorilor care iau credite prin Legea 231/2005, respectiv programul Fermierul, pentru a realiza investiţii care nu sunt eligibile pentru finanţare din fonduri europene.

Investitorii pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat, dacă indicatorii de performanţă tehnico-economică respectă prevederile din planul de afaceri, procentajul recuperat, la finalul creditului, variind în funcţie de tipul de investiţie.

Cel mai mare sprijin, de 50% din volumul creditului, este acordat în cazul achiziţiilor de tractoare agricole noi şi a materialului biologic pentru popularea fermelor. Pentru agricultorii care au investit în depozite de cereale şi seminţe oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul împrumutului acordat, iar pentru cei care au cumpărat maşini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale şi zootehnice reducerea este de 25%, se precizează într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.

"De acest sprijin nu beneficiază cei care accesează fonduri europene. Acest sprijin este un fel de ajutor de stat, notificat, care funcţionează după următorul mecanism: dacă fermierul şi-a făcut proiectul cum trebuie, la finalul rambursării creditului se acordă reducerea. Aceasta poate fi de maxim 50% din volumul creditului acordat, diferenţiat în funcţie de tipul proiectului de investiţii aprobat anual printr-un ordin al ministrului Agriculturii", a declarat pentru MEDIAFAX Roxana Zarma, director general în minister.

Programul Fermierul prevede acordarea de credite în condiţii avantajoase pentru investiţiile în agricultură, precum dobândă redusă, şi se adresează atât investitorilor care au proiecte aprobate pentru obţinerea de finanţarea din fonduri UE, cât şi celor care nu beneficiază de sprijin din bani europeni.

Agricultorii care au proiecte UE şi iau credite prin Fermierul nu beneficiază de reducerea sumei pe care o au de rambursat.

"La proiectele de investiţii cofinanţate din fonduri nerambursabile în cadrul unor programe comunitare (...) nivelul reducerii sumei de rambursat din creditul acordat conform Legii nr. 231/2005 este de 0%", se menţionează în proiectul de hotărâre de Guvern.

Acest sprijin a fost acordat şi anul trecut fermierilor, procentele fiind aceleaşi, de 50%, 30%, respectiv 25%, în funcţie de tipul investiţiei.

Beneficiarii pot să fie producătorii agricoli individuali înregistraţi în Registrul exploataţiilor agricole, asociaţiile agricole familiale sau cele de producători agricoli, grupuri de producători şi cooperative agricole, societăţi agricole private, respectiv asociaţii agricole cu personalitate juridică, societăţi comerciale cu capital privat, persoane fizice autorizate, deţinători de păduri şi asociaţii ale acestora, consilii locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii care iau credite pentru investiţii pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii care iau credite pentru investiţii pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei