Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2009 - Anul XIV, nr. 63 (4049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Relansarea creditării, transparenţa - printre cele 7 condiţii PSD pentru susţinerea acordului cu FMI

Miercuri, 18 Martie 2009 (15:26:02)
Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat miercuri o rezoluţie prin care condiţionează susţinerea unui eventual acord cu FMI de îndeplinirea obligatorie a şapte condiţii, printre care finanţarea sectorului public, relansarea creditării, menţinerea locurilor de muncă şi transparenţa.

"De vreme ce un acord cu FMI condiţionează accesul României la fondurile de solidaritate ale UE şi la alte credite internaţionale, PSD susţine încheierea unui acord între Guvernul României şi BNR pe de o parte, şi instituţiile financiare internaţionale pe de altă parte, dacă acest acord îndeplineşte o serie de condiţii", se afirmă în rezoluţia adoptată de PSD.

Prima condiţie stipulată în rezoluţie este ca banii obţinuţi de la FMI sau cu supravegherea FMI să finanţeze sectorul public şi nu sectorul privat, considerându-se că împrumutul de la FMI trebuie să finanţeze dezvoltarea şi nu să gestioneze austeritatea.

Măsurile de echilibrare macro-economică pe care le stabileşte acordul cu FMI nu trebuie să conducă la reducerea locurilor de muncă, se arată în a doua condiţie expresă prezentată în rezoluţia PSD. Tot aici se menţionează că România nu-şi poate permite să reducă locurile de muncă în perioada imediată şi că, dimpotrivă, trebuie să creeze peste un milion de noi locuri de muncă în următorii cinci ani.

A treia condiţie vizează asigurarea resurselor pentru sistemul public de pensii şi asigurarea corelării creşterii veniturilor cu inflaţia, astfel încât să se poată proteja puterea de cumpărare a populaţiei.

Relansarea creditării este cea de-a patra condiţie menţionată în rezoluţia PSD, unde se subliniază că relansarea creditării trebuie să se facă pe baza unui angajament ferm din partea băncilor comerciale în care să se stipuleze că resursele deţinute în România rămân în economia românească şi vor relansa creditarea economiei reale.

A cincea condiţie este ca acordul cu FMI să nu întârzie în niciun fel accesul României în zona euro, se mai arată în rezoluţie.

A şasea condiţie pentru susţinerea unui acord cu FMI vizează transparenţa acestuia.

"Trebuie să ştim exact ce condiţii se negociază, trebuie să fim de acord cu ele şi trebuie să ştim exact la ce preţ şi cu costuri vor fi folosiţi banii precum şi condiţiile de rambursare. Nu numai noi, dar şi populaţia trebuie să ştie, pentru că este vorba de banii populaţiei, munciţi de populaţie", se subliniază în rezoluţia PSD.

A şaptea condiţie constă în asigurarea că resursele bugetare deţinute pentru investiţiile publice în domenii precum educaţie, sănătate sau transporturi nu vor fi afectate de acest acord cu FMI şi vor fi abordate într-o filozofie bugetară multianuală.

În rezoluţia adoptată de PSD se subliniază că asigurarea acestor şapte condiţii cade în sarcina premierului şi a guvernatorului BNR.

"Atât Guvernul, cât şi CA al BNR sunt subordonate Parlamentului României, adică populaţiei şi a venit vremea ca Parlamentul, ca reprezentant al voinţei poporului, să-şi ia în serios puterea pe care o are, ca şi responsabilitatea care-i revine", se arată în rezoluţia PSD.

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor prezenta miercuri autorităţilor române o parte din condiţiile pentru încheierea unui acord, a declarat, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Astăzi va fi prezentată de către FMI o parte din scrisoare, pe care noi o vom analiza", a spus Pogea după conferinţa "Agenda de business a României pe 2009. Cum să avem în continuare creştere economică?", organizată de Ziarul Financiar şi PricewaterhouseCoopers.

El a precizat că discuţiile cu experţii FMI continuă şi există o comunicare foarte bună.

Pogea a recunoscut că în analizele realizate împreună cu FMI şi reprezentanţii Comisiei Europene s-au avut în vedere şi scenarii de scădere a PIB cu mai mult de 1% în acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relansarea creditării, transparenţa - printre cele 7 condiţii PSD pentru susţinerea acordului cu FMI.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Relansarea creditării, transparenţa - printre cele 7 condiţii PSD pentru susţinerea acordului cu FMI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei