Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2009 - Anul XIV, nr. 63 (4049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Autorităţile române, dispuse la cooperare vizavi de orice acuzaţii legate de închisori secrete

Miercuri, 18 Martie 2009 (18:20:30)
MAE a reiterat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, "disponibilitatea autorităţilor române de a coopera, în cazul în care vor fi solicitate", pe tematica oricăror alegaţii privind existenţa unor "aşa-zise" centre de detenţie secrete pe teritoriul României.

Răspunsul MAE vine după ce presa internaţională a citat un raport al Crucii Roşii potrivit căruia circa 100 de suspecţi de terorism şi combatanţi inamici au fost deţinuţi în închisori secrete de la baze militare din opt ţări, inclusiv România, în cadrul unei "reţele de detenţie secrete", condusă de CIA.

În ultimii trei ani, au fost făcute o serie de afirmaţii publice privind existenţa unor aşa zise centre secrete de detenţie pe teritoriul naţional, reaminteşte Ministerul de Externe.

"Cel mai recent, ediţia electronică a New York Review of Books, a publicat un material intitulat «US Torture: Voices from the Black Sites» semnat de Mark Danner. Autorul articolului face o singură referire la România - ca una dintre posibilele locaţii de centre secrete de detenţie organizate de către CIA în lume, în cadrul programului de combatere a terorismului derulat de fosta Administraţie de la Washington. Includerea României printre aceste state este preluată dintr-un articol al Washington Post din 2 noiembrie 2005", explică Ministerul de Externe.

MAE subliniază că, în articolul la care face referire "autorul se concentrează pe elementele unui aşa-numit raport confidenţial al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii axat pe condiţiile de detenţie asigurate de către autorităţile americane", instituţia precizând că nu este în măsură să comenteze asupra acestor aspecte.

"Inexistenţa acestor centre secrete de detenţie pe teritoriul României a fost susţinută cu fermitate de autorităţile române încă din 2005 după finalizarea diverselor anchete şi investigaţii derulate la nivel naţional", se arată în răspunsul citat.

MAE reaminteşte de asemenea că Senatul a înfiinţat o Comisie de anchetă pe acest subiect, condusă de senatorul Norica Nicolai. Raportul Comisiei a fost adoptat de Senatul României, la 22 aprilie 2008 (56 voturi în favoare, 6 împotrivă şi 2 abţineri) şi conchide că alegaţiile privind existenţa de centre secrete de detenţie ale CIA în România şi privind transportul de suspecţi de acte de terorism sunt nefondate.

Circa 100 de suspecţi de terorism şi combatanţi inamici au fost deţinuţi în închisori secrete de la baze militare din opt ţări, inclusiv România, în cadrul unei "reţele de detenţie secrete", condusă de CIA, conform unui raport al Crucii Roşii, a relatat, luni, National Public Radio în pagina electronică.

"Reţeaua de detenţie secretă, globală", administrată de CIA şi autorizată de George W. Bush, la vremea aceea preşedinte al SUA, în baza unui memorandum semnat la 17 septembrie 2001, includea închisori în ţări ca Thailanda, Afganistan, Maroc, Polonia şi România, potrivit unui raport al Crucii Roşii.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a menţionat într-un raport confidenţial din februarie 2007 că tratamentul aplicat suspecţilor de terorism, aprobat de administraţia Bush, constituie tortură, o dezvăluire care prin definiţie ar constitui o încălcare a Convenţiilor de la Geneva asupra tratamentului prizonierilor de război.

Potrivit unor fragmente publicate din raport, care a fost furnizat în 2007 unor oficiali de rang înalt de la Casa Albă, CICR a precizat că modul în care 14 prizonieri "cu valoare ridicată" ai CIA, inclusiv presupusul agent al-Qaida Abu Zubaydah, au fost deţinuţi în cadrul unui program secret de interogare la închisori secrete reprezintă tortură.

Fragmente din raportul CICR, obţinute de profesorul de jurnalism şi autorul Mark Danner, au fost publicate în ediţia de la 9 aprilie a New York Review of Books. Potrivit lui Danner, cel puţin cinci copii ale raportului au fost date în 2007 unor oficial din cadrul administraţiei, dar nu au fost făcute public, în conformitate cu politica CICR de neutralitate în cazul conflictelor armate.

Crucea Roşie nu a dezminţit existenţa raportului, dar purtătorul de cuvânt al CICR, Bernard Barrett şi-a exprimat "regretul că informaţiile atribuite raportului ICRC au fost făcute publice în această manieră".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Autorităţile române, dispuse la cooperare vizavi de orice acuzaţii legate de închisori secrete.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Autorităţile române, dispuse la cooperare vizavi de orice acuzaţii legate de închisori secrete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei