Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2009 - Anul XIV, nr. 63 (4049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Suspendarea dlui Predoiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă tot nu scade, s-o facem să pară mai mică. E vorba de corupţie şi de  propunerile de reducere a pedepselor din noile coduri juridice elaborate de guvern, intrate ieri în dezbaterea Parlamentului.

Astfel, pentru luare de mită, limitele pedepselor cu închisoarea scad de la 3-12 ani la 2-7 ani, în cazul profesorilor şi medicilor fiind reduse la jumătate. Pentru trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă scad de la 2-10 ani la 1-5 ani. Abuzul în serviciu ar urma să fie sancţionat cu o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, faţă de 5 la 15 ani, cât prevede actualul cod.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, iniţiatorul şi, evident susţinătorul acestor modificări, argumentează cu alinierea la UE, dar cum Europa nu e chiar unanimă în materie, bagă la înaintare şi o teorie. Cică există una care spune că limitele maxime ridicate nu descurajează corupţia, dimpotrivă, şi că acestea caracterizează “state rigide, care nu folosesc şi alte mijloace de prevenţie a infracţionalităţii decât pedepsele ridicate”. Cum ar veni, cum noi stăm deja bine cu prevenţia, nu-i cazul să exagerăm cu pedeapsa. Cam asta ar fi logica.

E drept că ministrul admite că ar mai exista şi o altă teorie contrară care spune că pedepsele mari, dimpotrivă, descurajează infracţionalitatea, dar domnia sa nu crede în ea.

Păi, să vedem puţin şi faptele, că noi cu teoria tot timpul am stat bine. După doi ani de la imensul scandal al paşapoartelor date pe şpagă în care era implicată întreaga conducere a Serviciului din judeţul Argeş, zilele acestea aflăm despre o nouă reţea, similară, la Cluj, Zeci de arestaţi, nici un condamnat până acum. Între timp au murit oameni în accidente produse de şoferi cu permise obţinute ilegal.

Problema e însă mult mai gravă. Ştim despre asemenea practici de ani de zile, în orice judeţ din ţară. Acum aflăm oficial doar de două cazuri. În curând, poate, sper, justiţia va mai descoperi câteva. Dar ceea ce e de învăţat aici e cum n-a funcţionat tocmai “prevenţia infracţionalităţii” de care vorbeşte ministrul Justiţiei.

Există în ministerul de Interne, vorbind de cazurile de faţă, un serviciu de aşa zisă “protecţie internă”, o structură care se ocupă teoretic tocmai cu prevenţia infracţionalităţii în rândul propriilor cadre. Dar, primele cazuri grave apar după ani de zile, unul din ele, cel de la Cluj, dintr-o pură întâmplare. Despre ce prevenţie mai poate fi vorba?

Iată ce spune Cotidianul în numărul de luni. “Cea mai mare pedeapsă pentru corupţie aplicată anul trecut, de nouă ani, a fost dată unui deţinut de la jilava, recidivist, pentru instigare la trafic de influenţă.” Iată marea realizare a sistemului de justiţie din România în mare de anti-corupţie, finalizată cu o condamnare. Au reuşit să prindă şi să condamne un individ aflat deja în închisoare.

În schimb, un procuror şef a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu repetiţie.

Sistemul de pedepse în România domnului Predoiu funcţionează, aşadar, brici. Prin urmare, hai să reducem pedepsele pentru corupţie, că-s cam mari, nu-i aşa, şi în plus ştim deja să le prevenim.

E o ironie amară, evident. Nu doar că stăm prost, dar chiar şi atunci când mai prind câte un caz, cu excepţia celor mărunte sau în care sunt implicaţi oameni de rând, pedepsele sunt extrem de blânde. Asta dacă se mai ajunge şi până acolo, şi nu se-ntâmplă, ca în atâtea situaţii de care ştim deja, ca “inculpatul” să fie făcut scăpat. Nu ştiu dacă teoria dlui Predoiu e adevărată sau falsă, sau unde se aplică ea, dar la noi cu siguranţă nu. Lupta cu corupţia nu suferă din prea asprele pedepse prevăzute în codul penal, ci din prea proasta lui aplicare şi din prevenirea sistematică, dar nu a infracţiunilor, ci a infractorilor, începând chiar de la cei ce ar trebui să aplice legea.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suspendarea dlui Predoiu.
 Vizualizări articol: 2592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suspendarea dlui Predoiu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mda...sigur! trimis de
(19 mar 2009, 08:29:30
"pasapoartelor de la Arges"...?! oricum nu are importanta! traim doar in romania! sigur daca s-ar dori s-ar gasi si pasapoarte facute asa...pe ochi frumosi unor infractori si urmariti general...! chestia este ca initiativa cu micsorarea pedepselor e faina...pentru ei...cei de sus..."intangibilii"!!! cred ca va dati seama ca mult mai usor se poate da cu suspendare o pedeapsa de 3 ani pentru luare de mita decat una de 7 ani...!!! acesti"incoruptibili" clica asta de parveniti trebuie sa isi protejeze funduletele lor dolofane! nu ca i-ar cauta cineva de purici...dar orisicat daca vreodata se va dori un exemplu..."da domnule!!! l-am prins...l-am anchetat in 3 ani...si l-am condamnat...3 ani cu suspendare!!!" nu va mai putea candida la presidentie!! multumim domnilor guvernanti pentru praful din och!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei