Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele care vor avea nevoie de transplant, înscrise obligatoriu în Registrul Naţional - proiect

Miercuri, 4 Martie 2009 (17:23:52)
Orice persoană care va avea nevoie de un transplant de organe trebuie să fie înscrisă obligatoriu în Registrul Naţional de Transplant, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a supus, miercuri, dezbaterii publice proiectul de Ordin privind înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant (RNT) şi desemnarea persoanelor responsabile cu gestionarea datelor în cadrul acestui registru, precum şi stabilirea datelor necesare înregistrării unei persoane în vederea atribuirii Codului Unic de Înregistrare la Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit referatului de aprobare al ordinului, Registrul Naţional de Transplant este realizat din punct de vedere tehnic, el există deja în format electronic, dar nu poate fi funcţional atât timp cât nu există "resursa umană" care să opereze.

Mai mult, pentru realizarea acestui registru s-a respectat modelul european, care cuprinde atât datele persoanelor care sunt în aşteptarea unui transplant, cât şi datele donatorilor.

Datele tuturor pacienţilor transplantaţi vor fi strict în evidenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a altor sisteme de asigurări de sănătate private, dacă este cazul, se mai arată în proiect.

Prin acest Registru va fi asigurată o bună transparenţă şi trasabilitate a datelor pacienţilor care necesită un transplant, în felul acesta fiind mult mai uşor de identificat un potenţial receptor în cazul în care donatorul există, precizează iniţiatorii proiectului.

Potrivit proiectului de ordin, pentru a putea beneficia de un transplant, orice persoană trebuie să fie înscrisă în Registrul Naţional de Transplant. În urma înscrierii, va fi atribuit Codul Unic de Înregistrare la Agenţia Naţională de Transplant, denumit CUIANT.

Persoanele nominalizate pentru gestionarea datelor din Registrul Naţional de Transplant sunt angajate cu contract de muncă în unităţi din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Angajaţii respectivi răspund de acurateţea datelor înscrise în RNT, precum şi de arhivarea documentelor pe baza cărora a fost atribuit Codul Unic de Înregistrare.

De asemenea, acestea au obligaţia de a nu divulga datele de acces la RNT (utilizator, parolă, smart card, PIN ), care constituie secret de serviciu, iar încălcarea acestei obligaţii atrage răspunderea potrivit legii.

Persoanele care gestionează acest registru trebuie să anunţe imediat Agenţia Naţională de Transplant în situaţia în care există suspiciuni în legatură cu securitatea datelor sau cu accesul la RNT. Totodată, trebuie să raporteze imediat Agenţiei Naţionale de Transplant situaţia în care, din diferite motive tehnice, nu se poate obţine accesul la internet pentru eliberarea electronică a CUIANT.

Persoanele nominalizate vor actualiza datele pe baza cărora a fost eliberat codul imediat ce situaţia medicală şi operativă o permite, dar nu mai târziu de 24 de ore şi vor arhiva datele pacienţilor care au beneficiat de transplant. Aceste date vor fi puse la dispoziţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în termen de 24 de ore, se mai arată în proiect.

Potrivit proiectului de ordin, au acces la datele RNT doctorii Bogdan Dorobanţu - de la Institutul Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, Dorina Tacu - de la Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal, Benedek Erzsebet - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Secţia Clinică de Hematologie şi Transplant de Celule Stem, Tiberiu Răzvan Bardan - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Centrul de Hemodializă şi Transplant Renal, Raluca-Alice Pasăre - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Clinica de Chirurgie, Dan Luscalov - Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Ela Gai - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Turcanu" Timişoara, Compartimentul de Transplant Medular, Şerban Brădişteanu - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Secţia de Chirurgie Cardiovasculară, Radu Deac - Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Alina Daniela Tănase - Centrul de Hematologie şi Transplant Medular Fundeni şi Luminiţa Voroneanu - Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi, Clinica de Urologie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele care vor avea nevoie de transplant, înscrise obligatoriu în Registrul Naţional - proiect.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele care vor avea nevoie de transplant, înscrise obligatoriu în Registrul Naţional - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei