Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Cei mai tari români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
De fiecare dată când apare vreun sondaj  cu “cele mai importante/ iubite/ apreciate/ populare personalităţi ale României” iese un mic scandal. Nimeni nu pare a fi de acord cu faptul că X e înaintea lui Y, sau Y mai “tare” decât Z. indiferent despre ce X, Y sau Z ar fi vorba.

E şi normal. Fiecare are de fapt propriul său clasament şi acesta n-are cum să se suprapună pe cel care rezultă din cumularea opţiunilor tuturor celor chestionaţi, care, de regulă, numără ceva peste 1000 de persoane.

Nu la fel de normal e, însă, faptul că majoritatea nu înţelege că astfel de sondaje nu măsoară decât un soi de scară de valori şi ceea ce contează cu adevărat nu e clasamentul în sine, ci mai ales ceea ce reprezintă personalităţile aflate în top.

Ultimul sondaj de acest gen, realizat la sfârşitul lunii februarie, de către Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a stârnit acelaşi gen de reacţie de care vorbeam la început. Cum se poate să fie Mircea Badea înaintea lui Radu Beligan, sau George Becali înaintea regelui Mihai?

Acest gen de mirare, dacă nu chiar revoltă, e uşor de prevăzut în opinia multora dintre noi. Deşi, la fel ca oricare alt român, nu pot împărtăşi ideea că, să spunem, Florin Piersic, aflat pe locul trei în topul BCS, ar fi o “personalitate mai importantă” decât preşedintele Traian Băsescu sau decât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (e vorba totuşi de importanţă şi nu de cât de simpatic ne este un personaj sau altul), admit că acest clasament are rostul şi semnificaţia lui şi că din el putem afla destul de multe lucruri interesante. Dar pentru asta trebuie să-l prelucrăm puţin.

Iată cum “citesc” eu acest  top şi ce înţeleg din el. I-am luat pe primii 25 şi i-am grupat funcţie de domeniul pe care-l reprezintă, sau cel din care-şi extrage popularitatea. Am obţinut astfel următoarele categorii: sportivi sau foşti sportivi, politicieni, actori, jurnalişti, tehnocraţi şi o “specie” mai greu de încadrat, pe care an numit-o “oameni de show”. Şi le-am calculat scorurile, mai exact suma procentelor obţinute de fiecare din cei ce compun categoria respectivă. Mi-a ieşit, evident, un altfel de top, unul care ierarhizează domeniile din care provin sau pe care le reprezintă fiecare din cei 25.

Din punctul meu de vedere, e mai important să vedem de unde ne extragem noi românii “modelele” sau, dacă vreţi, “valorile” şi mai puţin cine “bate” pe cine.

Pe primul loc sunt, oarecum previzibil, sportivii, din care, e important de precizat, doar unul mai este activ. Spun previzibil pentru că, din câte ştiu, nu suntem singura naţie care-şi apreciază în cea mai mare măsură performerii din sport înaintea oricăror alte categorii de personalităţi.

Ion Ţiriac, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase şi Adrian Mutu adună 24,2 la sută din opţiunile românilor, cu aproximativ 4 procente în plus faţă de “lotul” politicienilor (20 %). De altfel acestea sunt şi cele două categorii care se bat practic pentru supremaţie în opţiunile românilor, pentru că următorii în top, e vorba de “actori”, adună doar puţin peste jumătate (11,9%) din procentul “politicienilor” şi puţin sub jumătate din cel al “sportivilor”. Urmează categoria “tehnocraţi” cu 5,7 la sută din opţiuni, “oamenii de show” cu 5,4 la sută şi ziariştii cu 4,4 la sută. Ce înţeleg eu din această ierarhie? Înţeleg că în setul nostru de valori pe care le atribuim şi cu care ne mândrim la personalităţile noastre contează enorm recunoaşterea pe care o câştigă un român nu doar la noi ci şi, mai ales, pe plan internaţional. Contează mai puţin influenţa reală şi puterea efectivă cât atributele şi calităţile cu care ne putem mândri în ochii altora. Ion Ţiriac, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi şi Adrian Mutu sunt pentru cei mai mulţi români simboluri ale succesului mondial.

O a doua concluzie, ceva mai tristă din punctul meu de vedere, ţine de absenţa notabilă din acest clasament a unor mari oameni de cultură.

A treia, şi ultima, se referă la “oamenii de show”. Fiind vorba, spre exemplu, de George Becali sau Silviu Prigoană, aş zice că stăm bine. Cei doi, cel puţin, sunt ceea ce sunt în mintea românilor, fără a le fi exagerat importanţa, aproape exclusiv rezultatul unei mediatizării excesive, insistente, uneori sălbatice. Cu alte cuvinte, se putea şi mai rău.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei mai tari români .
 Vizualizări articol: 2903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cei mai tari români3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei