Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Limita valorică în funcţie de care contractele pot fi încheiate direct va creşte substanţial

Miercuri, 4 Martie 2009 (16:43:17)

Limita maximă valorică în funcţie de care autorităţile publice pot încheia direct contracte, fără licitaţie, va fi dublată în cazul achiziţiei de produse şi servicii, de la 10.000 euro la 20.000 euro, şi majorată de cinci ori, de la 10.000 euro la 50.000 euro, pentru achiziţia de lucrări.

Creşterea pragului luat în calcul pentru achiziţii publice directe este propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice.

"Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 20.000 euro, pentru fiecare achiziţie de produse sau de servicii, şi 50.000 euro, pentru fiecare achiziţie de lucrări", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie discutat de Guvern.

Legislaţia în vigoare prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare astfel de achiziţie.

Achiziţia directă se realizează pe bază de document justificativ care, în acest caz, se consideră a fi contract de achiziţie publică.

În cazul atribuirii contractelor de publicitate media, publicarea anunţului de participare şi a anunţului de atribuire, în sistemul informatic de utilitate publică disponibil pe Internet, la o adresă dedicată, precum şi pe pagina de Internet proprie va reprezenta o obligaţie a autorităţii contractante doar pentru contractele cu o valoare anuală cumulată, fără TVA, estimată ca fiind mai mare decât echivalentul în lei a 20.000 euro. Limita valorică prevăzută de legislaţia în vigoare pentru aceste contracte este echivalentul în lei a 2.000 euro.

Procedura de cerere de ofertă va fi aplicată pentru contracte a căror valoare estimată fără TVA este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 euro, pentru contractul de furnizare şi cel de servicii (faţă de o limită de 100.000 euro în prezent) şi de un milion euro pentru contractul de lucrări (faţă de 500.000 euro).

Pentru licitaţiile restrânse la care numărul candidaţilor care îndeplinesc criteriile de selecţie este mai mic decât cel indicat în anunţul de participare, autoritatea contractantă va avea posibilitatea de a continua procedura de licitaţie restrânsă şi cu un singur candidat care îndeplineşte criteriile solicitate. Aceeaşi regulă va fi aplicată şi în cazul procedurii de dialog competitiv şi de publicare prealabilă a unui anunţ de participare.

În locul regulii în vigoare conform căreia autoritatea contractantă derulează negocieri până la identificarea şi stabilirea celei mai avantajoase propuneri de ofertă din punct de vedere economic, proiectul de ordonanţă prevede că autoritatea contractantă derulează negocieri până la identificarea şi stabilirea ofertei câştigătoare.

Proiectul elimină totodată prevederile potrivit cărora autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita candidatului de la care, în urma negocierilor, a obţinut cea mai avantajoasă propunere de ofertă din punct de vedere economic, să reconfirme rezultatul negocierilor prin depunerea unei oferte finale, iar ofertantul nu are dreptul ca, prin oferta finală, să aducă modificări elementelor stabilite în procesul de negociere.

Autoritatea contractantă va fi obligată să asigure obţinerea gratuită a documentaţiei de atribuire pentru orice operator economic care o ridică direct de la sediul autorităţii contractante sau de la altă adresă indicată de aceasta. În cazul în care documentaţia de atribuire este transmisă prin poştă, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita operatorilor economici, care vor să beneficieze de această facilitate, o plată care nu trebuie să depăşească, însă, costul aferent transmiterii documentaţiei respective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Limita valorică în funcţie de care contractele pot fi încheiate direct va creşte substanţial.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Limita valorică în funcţie de care contractele pot fi încheiate direct va creşte substanţial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei