Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Descentralizarea, finalizată în două luni, inclusiv cu aeroporturi, spitale şi direcţii agricole

Miercuri, 4 Martie 2009 (17:08:48)
Vicepremierul, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a solicitat, miercuri, reprezentanţilor ministerelor să finalizeze procesul de descentralizare în 60 zile, urmând ca aeroporturile, porturile, spitalele, direcţiile agricole sau de sănătate să fie subordonate administraţiei locale.

Dan Nica a propus un termen de 60 zile pentru realizarea procesului, inclusiv pentru elaborarea legislaţiei necesare, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), cu participarea reprezentanţilor mai multor ministere, dar şi ai administraţie locale, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, Asociaţiei Oraşelor şi Asociaţei Comunelor.

"Dacă nu putem să realizăm descentralizarea în 60 de zile, nu putem nici într-un an, nici în doi, nici în cinci", a afirmat vicepremierul Nica, citat de surse oficiale care au luat parte la reuniune.

În domeniul sănătăţii, procesul de descentralizare urmează să aibă în vedere transferul direcţiilor de sănatate publică şi a spitalelor judeţene în subordinea Consiliilor Judeţene, care vor avea în atribuţii şi numirea directorilor şi managerilor.

În agricultură, urmează a fi desfiinţată Administraţia Domeniului Statului şi descentralizate SNIF, ANIF, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) şi Romsilva. Ministerul se va ocupa de elaborarea strategiilor şi reglementărilor în domeniu, în timp ce Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic de Vânătoare (ITRSV) şi Direcţiile Agricole pentru Dezvoltare Rurală (DADR) se vor ocupa de control şi inspecţii tehnice, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), de plăţi.

Ministerul Agriculturii are în vedere şi înfiinţarea unei camere agricole în fiecare comună, în vederea sprijinirii fermierilor.

Ministerul Transporturilor urmează să transfere administraţiei locale managementul aeroporturilor şi porturilor.

Direcţiile de culte urmează şi ele să fie descentralizate, iar Ministerul Culturii va transfera autorităţilor locale toate sediile de cinematografe, teatru sau operă.

La nivelul MAI, care coordonează întregul proces de descentralizare, urmează a fi elaborat şi promovat un proiect de lege a Poliţiei Comunitare.

Potrivit surselor citate, Ministerul Finanţelor trebuie sa calculeze, în termen de 60 de zile, costurile unitare pentru descentralizare.

Următoarea şedinţă privind descentralizarea va avea loc peste două săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descentralizarea, finalizată în două luni, inclusiv cu aeroporturi, spitale şi direcţii agricole.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Descentralizarea, finalizată în două luni, inclusiv cu aeroporturi, spitale şi direcţii agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei