Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorizarea farmaciilor va fi taxată şi nu se va mai ţine cont de criteriul demografic

Miercuri, 4 Martie 2009 (17:57:58)
Guvernul a eliminat limita minimă de 4.000 de locuitori necesară pentru autorizarea unei farmacii şi a introducs o taxă, percepută de Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru avizarea unei astfel de unităţi, printr-un proiect de lege aprobat în şedinţa de miercuri.

Până în prezent, Legea farmaciei 266/2008 prevedea înfiinţarea de farmacii comunitare în mediul rural pe criteriul demografic. Astfel, putea fi deschisă o farmacie comunitară la minimum 4.000 de locuitori în localităţile cu peste 4.000 de locuitori şi maximum o farmacie în localităţile cu sub 4.000 de locuitori.

"Pentru stimularea deschiderii de farmacii în mediul rural şi asigurarea de servicii farmaceutice în zonele defavorizate, proiectul de act normativ propune eliminarea criteriului demografic pentru mediul rural, ca o cerinţă a Uniunii Europene. Practic, era un criteriu discriminatoriu care nu favoriza în niciun mod deschiderea de farmacii în zonele rurale", a anunţat, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Criteriul demografic pentru deschiderea unei farmacii va rămâne însă valabil pentru mediul urban până la sfârşitului anului 2010, perioadă tranzitorie convenită cu UE.

Proiectul de lege introduce, de asemenea, o taxă pentru autorizarea unităţilor farmaceutice, farmaciile cu circuit deschis, farmaciile de spital şi drogherii.

Conform actului normativ, noile tarife pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare sunt de 3.000 lei pentru înfiinţarea de farmacii în mediul urban, 1.500 lei pentru cele din mediul rural, 150 lei pentru înfiinţarea unei oficine locale de distribuţie, 2.000 lei pentru înfiinţarea de drogherii în mediul urban, 1.000 lei pentru înfiinţarea de drogherii în mediul rural.

Pentru emiterea unei noi autorizaţii în cazul schimbării sau pierderii autorizaţiei de funcţionare a farmaciei sau drogheriei, taxele sunt de 1.000 lei pentru mediul urban, respectiv de 500 lei în mediul rural.

Ministerul Sănătăţii va elimina totodată prevederile privitoare la aprobarea tacită a drogheriilor, elimininând astfel dublul standard pentru funcţionarea unei unităţi farmaceutice. Actul normativ mai introduce condiţia conform căreia calitatea de membru al Colegiului Farmaciştilor este necesară pentru funcţia de farmacist şef.

Legea reduce şi numărul instituţiilor implicate în autorizarea farmaciilor, Agenţia Naţională a Medicamentului fiind desemnată să realizeze inspecţia farmaceutică, iar Colegiul Mediciilor, beneficiarul inspecţiei farmaceutice, va fi doar parte consultativă în comisia de inspecţie.

"Este un proiect care vine să rezolve un blocaj apărut la nivelul autorizării farmaciilor în ultima perioadă şi în acelaşi timp evită eliminarea unor sancţiuni pe care UE le-ar fi putut introduce României, dacă anumite criterii discriminatorii rămâneau în continuare în vigoare", a arătat ministrul Sănătăţii.

Termenul de 45 zile de la obţinerea avizului de oportunitate pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare a fost eliminat. De asemenea a fost eliminată prevederea care viza obligativitatea solicitantului de a depune avizul de oportunitate în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

Termenul de eliberare a autorizaţiei de funcţionare a fost modificat de la 15 la 30 zile de la efectuarea inspecţiei. Totodată, au fost eliminate prevederile referitoare la aprobarea tacită a drogheriilor. Până în prezent, în cazul în care termenul de 15 zile nu era respectat, drogheria se considera a fi autorizată conform procedurii autorizării tacite.

Personalul care are calitatea de a efectua inspecţii în vederea autorizării sau controlării farmaciilor şi drogheriilor va trebui să aibă gradul profesional de farmacist primar şi o vechime de minimum opt ani în specialitate, faţă de 10 ani cât era prevăzut iniţial.

O altă măsură vizează corelarea prevederile referitoare la răspunderea contravenţională. În prezent, contravenţiile sunt constatate şi aplicate de către Inspecţia Sanitară de Stat, deşi inspecţiile sunt făcute de către Agenţia Naţională a Medicamentului.

Actul normativ prevede că atât constatarea contravenţiilor, cât şi a amenzilor vor fi efectuate de personalul de specialitate din Ministerul Sănătăţii, Direcţia Generală Strategii şi Politica Medicamentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorizarea farmaciilor va fi taxată şi nu se va mai ţine cont de criteriul demografic .
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorizarea farmaciilor va fi taxată şi nu se va mai ţine cont de criteriul demografic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei