Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La judecată

Un afacerist şi un comisar şef din poliţia de frontieră, implicaţi într-o reţea de contrabandă cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nu mai puţin de şase indivizi, printre care un om de afaceri şi un fost poliţist de frontieră, ieşit la pensie de la începutul lunii decembrie 2008, au fost trimişi în judecată, zilele trecute, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, fiind acuzaţi că au făcut parte dintr-o grupare de tip mafiot ce se ocupa cu traficul cu ţigări de contrabandă aduse din Ucraina.
Gheorghe Timiş (44 de ani), zis „Ghighi”, Vasile Ghinghilovschi (43 de ani), patronul mai multor case de schimb valutar din Suceava, Constantin Hulubaş (48 de ani), fost comisar şef în cadrul poliţiei de frontieră, toţi trei din municipiul Suceava, Ioan Cristian Burlacu (29 de ani), din Vatra Dornei, Ion Timiş (44 de ani) şi Ilie Moşulea (35 de ani), ultimii doi din Ulma, au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru constituirea, respectiv sprijinirea unui grup infracţional organizat, trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi tentativă la infracţiunea de contrabandă.
Cei şase, susţin anchetatorii, încercau, în noaptea de 5/6 decembrie 2008, să treacă din Ucraina în România, peste frontiera verde din zona Ulma, nu mai puţin de 50 de baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană. Dacă treaba ar fi mers, au mărturisit anchetatorii, alte 100 de baxuri ar fi fost programate pentru a fi introduse în ţară în perioada următoare.
Din nefericire pentru ei, planurile le-au fost date peste cap, trei dintre contrabandişti fiind prinşi de grănicerii ucraineni în acea seară.
Şi ceilalţi membri ai grupării au fost prinşi ulterior şi încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

6.000-7.000 de dolari, preţul unui poliţist de frontieră
Iniţiatorul grupării de contrabandişti, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Suceava, a fost Gheorghe Timiş.
Poreclit „Ghighi”, suceveanul se cunoştea de mai multă vreme cu un cetăţean ucrainean, Savchuk Mykola, cu care, susţin anchetatorii, a mai comis fapte de contrabandă şi în trecut.
Timiş a fost cel care s-a ocupat şi de racolarea celorlalţi membri ai grupării, respectiv patronul caselor de schimb valutar şi ofiţerul din poliţia de frontieră.
Iniţial, explică anchetatorii, Timiş şi Ghinghilovschi au încercat să corupă şi un alt ofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, căruia i-au propus, în schimbul sumei de 6.000-7.000 USD, să le asigure securitatea unor transporturi de ţigări din localitatea Ulma, până în localitatea Marginea, unde marfa de contrabandă urma a fi depozitată.
Refuzul ofiţerului cu pricina, susţin procurorii DIICOT, l-a determinat pe Gheorghe Timiş să ia legătura cu comisarul şef Constantin Hulubaş, care a activat ani în şir la Sectorul Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei şi Brodina şi cunoştea zona foarte bine.
Ba mai mult, ofiţerul îi ştia şi pe majoritatea agenţilor care efectuau patrule pe frontieră, mulţi dintre ei fiindu-i subordonaţi.
Rolul lui Vasile Ghinghilovschi, care, pe lângă casele de schimb valutar, era implicat şi în afaceri imobiliare, era acela de a finanţa activităţile ilicite.
Restul membrilor erau folosiţi pe post de cărăuşi şi urmau să primească câte 100 de lei de fiecare pentru un transport.
 
Incendiu de pădure în urma flagrantului
În noaptea de 5/6 decembrie 2008, grănicerii ucraineni au reuşit să îi reţină doar pe trei dintre membrii grupării, pe Constantin Hulubaş (care ieşise la pensie de câteva zile) şi pe doi cărăuşi (Ioan Burlacu şi Ion Timiş).
Deşi au pus mâna şi pe Gheorghe Timiş, acesta a reuşit să scape, lovindu-i pe grănicerii ucraineni care au vrut să-l imobilizeze.
În acele momente, grănicerii ucraineni au folosit rachete de semnalizare, iar una dintre acestea a dus la izbucnirea unui incendiu de pădure pe teritoriul ucrainean.

Poliţistul de frontieră corupt a recunoscut  
În urma audierilor, Constantin Hulubaş şi Ioan Burlacu au recunoscut deja toate acuzaţiile. Cei doi şi-au menţinut declaraţiile până la final, deşi, susţin anchetatorii, au primit ameninţări.  
Aceeaşi atitudine de recunoaştere a avut-o şi unul dintre cărăuşi (Ion Timiş), însă, ulterior, şi-a retractat declaraţiile date iniţial.
Vasile Ghinghilovschi şi Ilie Moşulea au declarat că nu au nici o implicare în toată această poveste, în timp ce Gheorghe Timiş a refuzat să dea vreo declaraţie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un afacerist şi un comisar şef din poliţia de frontieră, implicaţi într-o reţea de contrabandă cu ţigări.
 Vizualizări articol: 4366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un afacerist şi un comisar şef din poliţia de frontieră, implicaţi într-o reţea de contrabandă cu ţigări5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei