Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră întâlnirea de vineri, cu premierul desemnat Emil Boc şi cu şapte dintre ministrii propuşi în viitorul Cabinet ca fiind un mesaj care va duce la "încheierea unui acord social pentru stabilitate".
Hossu a mai spus că, săptămâna viitoare, noul Cabinet va lua în discuţie programul de guvernare şi proiectul legii de buget pe 2009, iar sindicaliştii vor fi consultaţi. Acesta a precizat că sindicaliştii cer guvernanţilor ca proiectul de buget să fie transpartent înainte de a ajunge în Parlament, pentru ca toate părţile să îşi poată spune opiniile.
Liderul sindical a adăugat că la întâlnirea de vineri au primit un angajament ferm că problema crizei va fi partajată echilibrat între Guvern şi angajatori.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, consideră întâlnirea ca fiind una deschisă, în cadrul căreia s-au stabilit câteva principii pe care sindicaliştii speră să construiască o serie de măsuri pentru a trece criza.
Dumitru Costin a mai spus că marţea viitoare, după validarea miniştrilor, se vor întâlni din nou în aceaşi formulă, pentru a discuta pe programul de guvernare şi pe proiectele de măsuri pe termen scurt care vor trebui luate.
Întrebat dacă s-a discutat şi despre problema majorării salariilor profesorilor cu 50 la sută, Costin a spus că premierul Emil Boc nu a avansat niciun răspuns. El a precizat că un răspuns pe această problemă poate fi dat doar după adoptarea legii bugetului pe 2009, "după ce ai acces la date, la prognoze".
Preşedintele BNS a mai declarat că una dintre principalele provocări ale Cabinetului Boc va fi legea salarizării unitară pentru toţi bugetarii.
"Depinde de ei, care reprezintă 70 la sută, să aibă tăria politică să îşi asume acest proiect de salarizare unitară, pentru că este normal să existe un echilibru", a precizat Dumitru Costin.
Liderul BNS a subliniat că 2,4 la sută din PIB reprezintă cheltuielile cu salarizarea "statului poliţienesc", precizând că aici nu intră doar poliţiştii, ci toate instituţiile din această zonă.
Premierul desemnat, Emil Boc, a declarat, vineri, că discuţia cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor a fost una echilibrată, părţile fiind dispuse la dialog pentru a depăşi criza, urmând să fie găsite soluţii după votul de încredere din Parlament pentru învestirea viitorului cabinet.
"Nu a fost o întâlnire formală, vom încerca să construim un parteneriat pe viitorii patru ani", a mai spus Emil Boc la finalul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.
În ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută, Emil Boc a spus că a cerut răgaz partenerilor sociali "pentru a vedea care este starea vistieriei ţării", urmând a fi făcută o analiză în acest domeniu.
La discuţiile de vineri, de la Senat, au participat şi miniştrii propuşi Marian Sârbu, Constantin Niţă, Adriean Videanu, precum şi democrat-liberalul Theodor Stolojan.
Din partea confederaţiilor sindicale, la discuţii a participat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, cel al Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, liderul CSDR, Aurel Cornea şi preşedintele BNS, Dumitru Costin. Din partea patronatelor, la întâlnire a participat Vasile Turcu, preşedintele Alianţei Patronatelor din Industrie şi Energie.