Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2008 - Anul XIII, nr. 298 (3979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

David: Poliţia Locală trebuie să fie poliţia comunităţii nu a primarilor

Vineri, 19 Decembrie 2008 (14:39:56)
Poliţia Locală trebuie să fie poliţia comunităţii şi nu a primarilor, care numesc ca şefi ai poliţiilor locale persoane care le servesc ''intersele administrative'', afirmă ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.

''În multe situaţii, din păcate, buna intenţie de înfiinţare a poliţiilor locale nu s-a regăsit în activitatea practică. Şi acesta este principalul motiv în 2008, ca temporizarea extinderii atribuţiilor poliţiei locale a fost oportună pentru a preveni ca aceste poliţii locale să nu devină o armă folosită de primari în competiţiile electorale care au avut loc'', a subliniat Cristian David, în cadrul unei conferinţe de joi seara privind bilanţul activităţii sale de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, între aprilie 2007-decembrie 2008.

Ministrul David a precizat că au fost situaţii în care Poliţia Locală a lipit afişe pentru primari în funcţie sau a agresat grupurile care protestau faţă de activitatea primarilor.

''Poliţia locală trebuie să fie poliţia comunităţii nu a primarului, care numeşte în fruntea Poliţiei Locale un apropiat, un prieten sau o rudă care îi serveşte intersele admisinstrative'', a spus David.

"Trebuie să ştim să avem un echilibru corect între autoritate şi abuzul de autoritate. Am îndoieli serioase cu privire la modul în care anumite structuri ale Poliţiei Locale sunt înarmate cu arme de foc mai puternice decât cele din dotarea Poliţiei, am îndoieli cu privire la instrucţia acestor lucrători şi a modului în care aceştia ştiu sau nu să facă uz de armă'', a afirmat David.

Ministrul a menţionat că am propus vara acestui an un curs pentru pregătirea şefilor poliţiilor locale, pentru ''a-şi completa şi desăvârşi anumite competenţe sau abilităţi pe care un poliţist trebuie să le aibă, inclusib de tragere'', însă niciunul nu a dat curs invitaţiei.

Întrebat care ar fi priorităţile MIRA, Cristian David a recomandat viitorului ministru, Gabriel Oprea, că ar trebui să urmărească siguranţa şi ordinea publică, descentralizarea şi reforma administrativă şi adererarea la Spaţiul Schengen.

David a precizat că viitorul ministru ar trebui să urmărească întărirea efectivă a gradului de autoritate a structurilor de ordine şi siguranţă publică, în sensul în care ''siguranţa şi protecţia cetăţeanului se vor regăsi într-o vizibilă creştere şi progers''.

Cristian David a menţionat că au fost câteva momente semnificative, în timpul mandatului său, care au pus sub semnul întrebării această autoritate, precum incidentul de la Craiova (în luna august, în urma unui conflict a fost ucis unul din capii lumii interlope, Mihai Pârvu, zis Caiac, ceea ce a generat o stare tensionată în oraş, iar peste 600 de poliţişti şi jandarmi au fost puşi să patruleze pe străzi pentru a preveni alte incidente-n.r.).

Mai mult, a afirmat David, viitorul ministru ar trebui să se preocupe de intrarea României ''într-un spaţiu de siguranţă'', deoarece după intrarea în Spaţiul Schengen frontierele ţării vor fi complet desfiinţate.

"România are ca număr o acoperire acceptabilă în forţe de ordine şi siguranţă publică, puţin peste 100.000, adică o medie de 500 de forţe de ordine la 100.000 de locuitori, comparabil cu alte state europene'', a explicat David.

Ministrul a precizat însă că distribuţia forţelor de ordine în plan teritorial nu este adaptată noilor realităţi în România, fiind zone în care există Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră şi zone în care ''nu se găsesc mai niciunele din aceste structuri''.

El a amintit unul dintre proiectele demarate de minister care vizează unificarea Poliţiei de Frontieră cu structurile Poliţiei Naţionale. Ministrul David a menţionat însă că pentru o Poliţie Naţională puternică această trebuie ''acompaniată de o poliţie locală eficientă, dar poliţie locală în sensul bun al lucrurilor''.

Totodată, David este de părere că un alt obiectiv prioritar, care ar trebuie urmărit de viitor ministrul, ţine de reforma administraţiei, despre care "se vorbeşte cu foarte multă uşurinţă".

"Cred va trebui să vedem un exerciţiu de voinţă al unei descentralizări reale şi rapide în următorul an. Cred că 2009 va fi un an foarte potrivit ca această descentralizare, debirocratizare şi eficientizare administrativă să se concretizeze", a spus David, adăugând că în acest an a avut loc "o descentralizare graduală, dar nu completă".

David a mai declarat că viitorul ministru trebuie să urmărească şi accelerarea pregătilor şi menţinerea în calendar pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

"Obiectivul nostru de aderare la Spaţiul Schengen este realizabil, dar condiţionat de respectarea calendarului pe care îl avem. Orice ieşire din calendar, aşa cum a fost momentul aderării la Uniunea Europeană, ne poate scoate în afară dacă nu respectăm în tocmai criteriile, normele şi exigenţele de aderare", a declarat David.

Întrebat ce sfaturi are pentru Gabriel Oprea, Cristian David a spus că atributul acestui minister conţine elementul de continuitate.

"Sunt convins că acest nou mandat va cuprinde elementele de continutitate necesare pentru a duce mai departe reformele începute şi va purta şi amprenta personală pe care noul ministru, prin ideile şi acţiunile sale, o va aduce în traiectoria pe care ministerul o va avea", a afirmat David.

Ministrul a subliniat că mandatul său, de un an şi jumătate, a fost unul foarte scurt doar foarte bogat în evenimente.

El a amintit cele patru evenimente electorale, referendumul pentru suspendarea preşedinte, alegerile pentru Parlamentul European, alegerile locale şi parlamentare, precum şi cele două valuri de inundaţii.

David a menţionat o serie de realizări din timpul mandatului său, care include şi cadrul instituţional. David a amintit înfiinţarea Departamentului de Siguranţă Publică, a Centrului Naţional de Conducere a Activităţii de Ordine Publică, a Departamentului Schengen, a Oficiului Român de Imigrări, a Centrului de Coordonare a Acţiunilor în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă , a Colegiului Naţional de Afaceri Interne, a Institutului de Studii pentru Ordine Publică, reorganizarea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza'' şi transformarea Unităţii de Aviaţie în Inspectoratul General de Aviaţie.

Pe plan legislativ, David a menţionat şi înăsprirea regimului armelor şi muniţiilor, care a adus la reducerea numărului de incidente în care au fost folosite armele de foc neletale şi a numărului deţinătorilor de arme, precum şi modificările aduse la Codul Rutier, făcând referire la constatul amiabil în cazul accidentelor.

David a precizat şi contribuţia sa la promovarea legii referitoare la asigurarea obligatorile a locuinţei şi la operaţionalizarea programului sectorial de dezvoltare a capacităţii administrative.

Ministrul a amintit şi progresele făcute în cazul procedurilor de simplificare administrative care au dus la reducerea timpului de aşteptare pentru eliberarea documentelor, precum şi paşii făcuţi pentru realizarea paşaportului electronic care va fi introdus începând de anul viitor.

În ceea ce priveşte protejarea activităţii poliţiştilor, David a făcut referire la modificările adus Codului penal, prin care au fost înăsprite pedepsele, la sistemul de asigurare de viaţă şi de sănătate pentru poliţişti, precum şi la acordarea de asistenţă juridică gratuită poliţiştilor.

Totodată, el a menţionat şi creşterea indicatorilor de salarizare a agenţilor, ''un stimulent pentru cei din afara sistemului pentru a intra în structurile de Poliţie sau Jandarmerie''.

David a făcut referire şi la acţiunile de combatere a corupţiei, care "se manifestă în cadrul ministerului sub diferite forme", precum elaborarea strategiei naţionale anticorupţie 2008-2010 în toate sectoarele vulnerabile, un program "apreciat" de Comisia Europeană şi care speră că va fi continuat aşa cum a fost elaborat şi adoptat la nivelul Guvernului.

Legat de contribuţia României la Spaţiul European de Justiţie şi Securitate, David a subliniat înfiinţarea Departamentul Schengen, includerea Jandarmeriei Române la Forţa de Jandarmerie Europeană, precum şi faptul că România a devenit membru al Acordului privind implementarea şi aplicarea tratatului de la Plum, "un pas foarte important în schimbul de informaţii şi de date privind prevenirea criminalităţii organizate, transfrontaliere, migraţie şi azil".

"Mă bucur că am avut posibilitatea să fac un pas înainte în privinţa demersurilor pentru ridicarea vizelor pentru SUA, declaraţia comună de cooperare pentru securizarea frontierelor care stă la baza procesului de ridicare a vizelor pentru România fiind semnat în luna octombrie la Washington, un document care deschide calea cooperării în materie cu autorităţile din SUA, în vedere pregătirii momentului pentru ridicarea vizelor pentru România", a subliniat David.

Totodată, David a afirmat că "prin experinţa acumulată, prin ceea ce a învăţat în această perioadă, are convingerea că va putea să continuie iniţiativele şi din opoziţie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului David: Poliţia Locală trebuie să fie poliţia comunităţii nu a primarilor.
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
David: Poliţia Locală trebuie să fie poliţia comunităţii nu a primarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei