Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2008 - Anul XIII, nr. 298 (3979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9747 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5814 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul European adoptă reguli mai stricte pentru producătorii de jucării

Ponderea metalelor grele din jucării va fi redusă cu 50 la sută, substanţele chimice periculoase vor fi interzise şi va fi limitată utilizarea agenţilor de parfumare alergeni în jucării, potrivit Directivei privind siguranţa jucăriilor adoptate, ieri, de Parlamentul European, într-o formă revizuită.

Parlamentului European (PE) a adoptat ieri, în primă lectură, o propunere revizuită a Directivei privind siguranţa jucăriilor. Astfel, potrivit directivei, este interzisă folosirea unor substanţe chimice periculoase (cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene), iar ponderea metalelor grele precum plumb, mercur şi cadmiu va fi redusă cu 50 la sută. De asemenea, vor fi aplicate reguli mai stricte care să limiteze utilizarea agenţilor de parfumare alergeni în jucării, se arată într-un comunicat al PE.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial, însă producătorii vor avea doi ani pentru a se adapta la noile norme, timp în care jucăriile trebuie să respecte legislaţia actuală. În cazul substanţelor chimice, perioada de tranziţia va fi de patru ani pentru a permite dezvoltarea de standarde armonizate.

Chiar dacă industria jucăriilor din Europa, ale cărei vânzări se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro, nu formează una dintre cele mai mari industrii din Europa în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cei aproape 80 de milioane de copii cu vârste sub 15 ani din Uniunea Europeană "reprezintă un grup de consumatori cu cel mai ridicat nivel de vulnerabilitate. Părinţii trebuie să aibă încredere în faptul că oferta de jucării de pe piaţa europeană respectă cerinţe foarte stricte de siguranţă", a declarat raportorul Marianne Thyssen (PPE-DE, Belgia).

Directiva se referă doar la cerinţele specifice de siguranţă privind proprietăţile fizice şi mecanice, inflamabilitatea, igiena şi radioactivitatea jucăriilor şi nu conţine prevederi legate de scopul educativ sau aspectele etice ale acestora, potrivit comunicatului.

Aproximativ 80 la sută din jucăriile comercializate în UE sunt importate. În 2007, milioane de articole produse în China, care nu au corespuns normelor europene, au fost retrase de pe piaţă. Întrucât directiva în vigoare datează de acum 20 ani, a fost necesară o revizuire a cadrului legal.

Deputaţii europeni au insistat asupra normelor legate de inscripţiile de pe ambalajele jucăriilor: pentru a fi mai vizibile, acestea trebuie să fie precedate de cuvântul "Avertisment". În plus, jucăriile pentru copiii mai mici de trei ani trebuie respecte standarde de siguranţă foarte stricte, iar unele jucării, precum cele pentru landouri, trebuie să conţină inscripţia "contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni”.

Jucăriile concepute să emită un sunet trebuie fabricate astfel încât sunetul respectiv să nu afecteze auzul copiilor. Această condiţie se aplică tuturor jucăriilor, indiferent de grupa de vârstă vizată. Studiile au demonstrat că expunerea prelungită la zgomot de peste 80 decibeli poate afecta auzul. Urechile copiilor sunt mai sensibile la un nivel ridicat de decibeli faţă de cele ale adulţilor, ceea ce este dovedit de creşterea din ultimii ani a numărului de probleme de auz la copii, potrivit PE.

Comisia Europeană propusese interzicerea anumitor substanţe alergenice. Deputaţii europeni nu au sprijinit o interzicere totală, ci au extins lista substanţelor interzise şi au propus ca substanţele de parfumare să fie clar indicate, iar pe ambalaj să figureze avertismentul: "Conţine substanţe de parfumare alergenice".

Un număr limitat de substanţe va fi permis la jucăriile cu scop educaţional, precum jocuri gustative (care poate implica utilizarea unor ingrediente alimentare precum dulciuri, lichide, pudre şi arome, pentru a permite copiilor să obţină dulciuri sau să realizeze alte reţete culinare) sau cele olfactive (folosite pentru a fi învăţaţi să recunoască diferite mirosuri sau arome).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul European adoptă reguli mai stricte pentru producătorii de jucării.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentul European adoptă reguli mai stricte pentru producătorii de jucării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei