Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2008 - Anul XIII, nr. 298 (3979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Cum va rata Boc şi cum vom mai auzi de Stolojan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Theodor Stolojan a anunţat că va vorbi la un moment dat şi ne va lămuri asupra motivelor retragerii sale. Fără a fi confirmate oficial, motivele au fost atât de transparent transmise de consilierii săi către presă încât devin loc comun: Stolojan nu a vrut să conducă un guvern numit şi controlat de alţii. Dacă în ziua anunţării retragerii presa l-a sfâşiat şi mai că l-a făcut nebun, acum un fel de simpatie ciudată se propagă pentru Stolojan, plecând de la ideea că mai bine să te retragi de la început decât să ai probleme mai târziu.

Oalele sparte sunt plătite de Emil Boc, un om care nu a apucat să fie instalat în funcţie că devine deja personificarea compromisului în politică.

Deşi părea iniţial că de data aceasta cariera politică a lui Stolojan se încheie, eu nu aş paria pe aşa ceva. Cu cât un guvern Boc-PSD va avea probleme mai mari, cu atât lumea îşi va aduce aminte de Stolojan, tipul ăla care s-a retras înainte să se compromită.

Desigur, el ne rămâne dator cu două explicaţii oficiale – ce a păţit în 2004 şi de ce s-a răzgândit acum, în mod concret – dar lumea pare a manifesta o ciudată amnezie binevoitoare faţă de Stolojan, omul pare atât de frământat chiar şi în ciudăţeniile lui încât îţi vine să-i dai credit că ceva foarte serios s-a întâmplat, deşi refuză să spună.

Iar guvernul Boc va rata mai mult ca sigur. Alianţele electorale şi politice nu rezistă în România un mandat întreg, nu a rezistat nici alianţa din jurul FDSN după 1992, nici alianţa CDR – PD, nici cea PD – PNL – UDMR după 2004. Mai mult chiar, noua alianţă vrea să aibă structuri permanente de conducere politică, în afara guvernului şi să ramifice aceste structuri până la nivel de judeţ. Seamănă mult cu protocoalele CDR – PD. Realitatea ne-a arătat că tocmai asemenea structuri politice ambiţioase şi complicate nu rezistă: mare parte din energia partidelor se transferă spre supravieţuirea coaliţiei, iar decizia politică paralelă celei din guvern complică procesul şi îi obligă pe miniştri unei duble subordonări. Nu e de mirare că Stolojan a dat bir cu fugiţii, deşi am fi preferat să ne explice limpede, că e de înţeles.

Deci, noua alianţă este predispusă atât de mediul politic, cât şi de propria organizare să aibă viaţă scurtă. Dar cel mai clar semn al şanselor mici pe care le are Emil Boc să reziste mult în funcţie este chiar programul de guvernare.

Iniţial părea că alianţa PD-L – PSD este o structură de criză, o căsătorie forţată rezultată din o conjunctură electorală nefericită. Asta însemna susţinere parlamentară comună pentru un guvern care să aibă obiective limitate, legate de gestionare crizei economice. De la asta s-a ajuns la un guvern pur politic, cu organisme comune de decizie politică, un program de guvernare ambiţios şi cu puţină legătură cu criza care ne paşte.

E drept că cei care au scris programul vor să ne liniştească în punctul cel mai dureros: deficitul bugetar. Care tocmai a sărit de 3%, deci e oficial: guvernul Tăriceanu ne lasă în faţa crizei descoperiţi, fără să putem creşte cheltuielile bugetare prea mult.

Programul de guvernare PDL – PSD îşi propune un deficit de 2,5% în 2009 şi o scădere până la 0,9% în 2012 (adică atât cît era în 2005, când a devenit Tăriceanu premier). Este o intenţie lăudabilă, fără a ţine sub control cheltuielile publice riscăm să facem din criza economică un dezastru.

E bine că programul anunţă reducerea cheltuielilor publice, dar e foarte zgârcit în ce priveşte amănuntele despre cum se va face asta. Mai rău, imediat după acel anunţ (a se vedea pag. 4 din document) urmează nu mai puţin de nouă promisiuni care toate presupun creşterea cheltuielilor de la buget, de la bani pentru reabilitarea termică a locuinţelor, la creşterea subvenţiilor agricole şi capitalizarea EximBank şi CEC. Cum se vede, fără detalii în ce priveşte reducerea de cheltuieli, dar foarte generoşi cu amănuntele când e vorba de aruncat cu alţi bani de la stat.

În aceste condiţii, cabinetul Boc nu mai este unul de criză, iar situaţia economică nu va juca un rol serios în logica politică: trebuie să ai cu adevărat sentimentul unui dezastru iminent ca să rezişti într-o structură atât de complicată cum este noua alianţă. Doar că economia se va răzbuna, criza ne loveşte, o estimare recentă spune că jumătate din companiile româneşti vor face concedieri.

Când Boc şi Geoană se vor certa şi vor ajunge separat la concluzia că nu îşi pot aplica programul de guvernare (care nici nu a fost făcut serios), atunci criza va deveni importantă cu adevărat şi pentru politicieni. Vom căuta în jur un economist serios cu o imagine bună. Pariu că mai auzim de Stolojan?
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum va rata Boc şi cum vom mai auzi de Stolojan.
 Vizualizări articol: 1824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cum va rata Boc şi cum vom mai auzi de Stolojan3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei