Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2008 - Anul XIII, nr. 298 (3979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Miniaturi

„Rugăciuni în lemn”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a deschis ieri o inedită expoziţie de sculptură miniaturală religioasă.

 

„Esenţializarea credinţei religioase”

Lucrările, adevărate „rugăciuni în lemn”, realizate de Nicolaie Gheorghian, membru al Academiei de Arte Tradiţionale din România, reprezintă, prin concentrarea minusculă de motive şi simboluri, aşa cum a subliniat în cuvântul de prezentare scriitoarea Angela Furtună, „esenţializarea credinţei religioase”.

Şi, reamintind faptul că, recent, în luna noiembrie, s-au împlinit 500 de ani de tipăritură românească, Angela Furtună a asemuit delicatele şi mignonele lucrări  de sculptură cu o altfel de scriitură, „o scriitură în lemn”.

 

Dedicat integral activităţii creative

Absolvent al Liceului Mecanic din Suceava, Nicolaie Gheorghian a lucrat ca desenator tehnic la IMUS, dedicându-se apoi integral activităţii creative.

Prima expoziţie personală cu lucrări de sculptură miniaturală religioasă a realizat-o în anul 1999, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului.

Piesele sculptate din lemn (păr, cireş, nuc, paltin şi, mai târziu, chiparos adus de la Muntele Athos), cruciuliţe, medalioane, icoane, tripticuri cu scene religioase, sunt expuse şi comercializate la târgurile şi expoziţiile meşterilor populari.

În prezent lucrează numai pe bază de comandă, multe din piesele executate de el luând drumul străinătăţii.

 

O lună de zile de lucru la un triptic

„Continuator - aşa cum a remarcat pictorul şi poetul Constantin Severin -al unei vechi tradiţii”, care s-a manifestat încă din zorii creştinismului, Nicolae Gheorghian realizează piese de dimensiuni foarte mici şi de o mare complexitate.

Cu dălţi al căror tăiş are o lăţime cuprinsă între 1 şi 4 mm (pe care şi le face singur) şi folosindu-se (în lucrările cu multe detalii) de lupă, artistul miniaturist  lucrează şi câte o lună de zile la un triptic pentru care obţine cca. 500 euro. Pentru crucifixele şi medalioanele sculptate şi traforate, care sunt realizate din două părţi suprapuse, preţurile pornesc de la 15-20 euro şi cresc în funcţie de complexitatea lucrării.

 

„Pentru mine, în primul rând, este plăcerea de a lucra”

Pentru unele medalioane Nicolaie Gheorghian îşi procură din Grecia rozete din metal nobil (argint) în care încadrează sculpturile miniaturale, aşa că, la preţul lucrării sale, se adaugă şi cel al piesei din argint, care, la rândul său, variază în funcţie de gramaj şi de complexitatea modelului.

A remarcat că unele din lucrările sale, comandate pentru străinătate, s-au reîntors în ţară ca daruri sau însoţind diverse donaţii religioase, din păcate, el - ca autor - fiind anonim.

Dar nu acesta este lucrul care îl deranjează pentru că, aşa cum mărturiseşte el,  „pentru mine, în primul rând, este plăcerea de a lucra”.

 

Sculptorul miniaturist

Sculptorul miniaturist sucevean Nicolaie Gheorghian, care a împlinit în această toamnă vârsta de 50 de ani, a avut încă din copilărie abilităţi artistice.

Primele sale încercări, care aveau ca material de lucru lemnul, au constat în lucrări traforate, intarsii în furnir şi pirogravură.

Mai târziu a fost preocupat de sculptură şi de pictură.

A ucenicit şi a lucrat câţiva ani împreună cu prof. univ. Nicolae Sava, luând parte la lucrări de restaurare şi pictură bisericească la lăcaşuri de cult din Blaj, Zlatna, Alba Iulia şi la Mănăstirea Teodoreni de la Burdujeni.

 

Managerul

Elena Gheorghian, soţia lui Nicolae, care este creator popular, realizatoare de podoabe din mărgele, membră şi ea a Asociaţiei Creatorilor Populari din România şi a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi, îl ajută şi îl susţine pe soţul său.

„Eu sunt managerul lui”, spune ea, şi, în timp ce Nicolaie se dedică lucrului chiar şi câte 14 ore pe zi (cu o deosebită solicitare a ochilor), Elena Gheorghian este cea care participă, cu standul familial, la târgurile şi expoziţiile la care sunt invitaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Rugăciuni în lemn”.
 Vizualizări articol: 1555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
„Rugăciuni în lemn”4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei