Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 dec 2008 - Anul XIII, nr. 298 (3979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANPC: Amenzi de aproape 1,3 milioane de lei pentru jucării considerate periculoase

Vineri, 19 Decembrie 2008 (17:27:46)
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de aproape 1,3 milioane de lei pentru deficienţe privind comercializarea jucăriilor, se ararată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

ANPC a verificat, la începutul lunii decembrie, prezenţa avertismentelor de vârstă, ca şi a instrucţiunilor de asamblare, astfel încât, jucăriile achiziţionate în perioada sărbătorilor de iarnă să fie sigure pentru copiii.

În total au fost verificaţi 755 de operatori economici şi 480.644 de jucării, în valoare de 6,305 milioane lei.

Inspectorii ANPC au constatat mai multe deficienţe pentru care au aplicat 500 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.273.600 de lei. Totodată, ei au dispus oprirea temporară de la comercializare a 52.483 de jucării şi oprirea definitivă a 303 jucării, considerate a fi periculoase.

Potrivit ANPC, principala abatere constatată la nivel naţional este informarea insuficientă a consumatorilor prin intermediul etichetei.

Astfel, s-au constatat abateri privind marcarea denumirii şi a sediului producătorului la 226 operatori economici iar la jucăriile mici sau la cele formate din părţi componente mici s-a verificat dacă informaţiile menţionate anterior sunt aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj, pe o etichetă sau pe o foaie volantă care însoţeşte produsul.

Totodată, 30 de agenţi economici au fost sancţionaţi pentru lipsa oricărui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitentă a marcajelor CE şi CS (interzisă de HG 396/2003), iar alţi 343 pentru abateri în ceea ce priveşte indicaţiile de montare, asamblare şi utilizare, precum şi a avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire, ceea ce ar putea duce la folosirea incorectă a jocurilor şi jucăriilor, precum şi la punerea în pericol a celor mici.

Inspectorii ANPC au mai descoperit şi abateri privind documentaţia la trei operatori economici.

"Trebuie spus că producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul are obligaţia ca, înainte de introducerea pe piaţă a jucăriei, să întocmească şi să deţină documentele ce atestă conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate: documentaţia tehnică cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare, adresele spaţiilor de producţie sau de depozitare; rapoarte de încercări, certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat", precizează ANPC.

De asemenea, echipele de control au mai identificat şapte operatori economici care comercializau jucării considerate periculoase, nerespectând cerinţele esenţiale de securitate orevăzute de lege.

Alte abateri constatate în urma verificărilor în magazinele specializate în vânzarea jucăriilor, dar şi în supermarketuri şi pieţe sunt au constat în neafişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

ANPC sfătuieşte cumpărătorii să citească cu atenţie eticheta pentru a se asigura că jocul sau jucăria corespund vârstei copilului şi să respecte avertismentele de vârstă care anunţă că jucăria nu poate fi folosită de copiii sub 36 de luni!

Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi să consulte instrucţiunile de folosire sau asamblare a jucăriei, să evite jucăriile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase şi să se asigure că jucăriile nu au muchii şi vârfuri ascuţite sau părţi detaşabile uşor de înghiţit de copiii mici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANPC: Amenzi de aproape 1,3 milioane de lei pentru jucării considerate periculoase.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANPC: Amenzi de aproape 1,3 milioane de lei pentru jucării considerate periculoase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei