Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele încalcă dialogul social,autorităţile adoptă o politică salarială politicianistă-patronat

Luni, 6 Octombrie 2008 (13:18:33)
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român apreciază că acţiunile confederaţiilor sindicale încalcă violent practica şi conceptul de dialog social, considerând totodată că Guvernul şi Parlamentul practică o politică salarială nefundamentată şi politicianistă.

"Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) îşi exprimă dezacordul ferm faţă de modul în care confederaţiile sindicale încalcă violent conceptul şi practica dialogului social, decizând să rezolve în stradă, teme convenite în cadrul contractului de muncă la nivel naţional. Respingem ferm utilizarea unor acţiuni de stradă, organizate într-un regim de urgenţă suspect, acţiuni motivate de necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi a salariilor, în condiţiile în care aceleaşi confederaţii sindicale au semnat, alături de patronate, contractul de muncă la nivel naţional", se arată într-un comunicat al CNPR.

Camera Deputaţilor a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare şi va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

Ulterior, funcţionarii publici, sindicatele TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare, Colegiul Medicilor din România au solicitat de asemenea majorarea salariilor, ameninţând cu greva.

CNPR apreciază că prin poziţia şi acţiunile lor, confederaţiile sindicale arată dispreţ şi desconsiderare faţă de contractul de muncă stabilit la nivel naţional.

"Confederaţiile sindicale apără însă acest document prin declaraţii extrem de ameninţătoare şi lipsite de orice spirit al dialogului, justificând în fapt necesitatea reexaminării de către toţi cei interesaţi a oportunităţii menţinerii acestui contract care se demonstrează a fi o simplă formalitate", se spune în comunicat.

În acest sens, CNPR ar putea renunţa să participe la viitoarele negocieri ale contractului de muncă naţional, îndemnând şi celelalte confederaţii patronale să reacţioneze la "manifestările de forţă cu care confederaţiile sindicale înlocuiesc dialogul social".

Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor solicită Guvernului să-şi asume răspunderea negocierii directe şi separate a contractului de muncă aplicabil sectorului bugetar şi să asigure condiţii legale, normale pentru negocierea unor contracte de muncă specifice sectorului privat, la nivel regional, sectorial şi la nivel de companie.

"Tensiunile create de politica salarială nefundamentată şi politicianistă utilizată atât de Guvern cât şi de Parlament nu fac decât să creeze presiuni salariale greu de acceptat în sectorul privat, fiind de aşteptat ca începând din 2009 să asistăm la o creştere semnificativă a nivelului taxelor şi impozitelor, pentru a creşte veniturile bugetare astfel încât să fie plătite salariile nerealiste practicate în sectorul bugetar. În acest fel va fi dată o lovitură gravă mediului de afaceri din România, cu consecinţe greu de estimat într-o perioadă de mari turbulenţe financiare, interne şi internaţionale", se mai spune în comunicat.

În opinia reprezentanţilor patronatelor, salariile trebuie să fie fixate pe bază de criterii de performanţă, nu pe motivaţii subiective şi emoţionale, indiferent de sectorul de activitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele încalcă dialogul social,autorităţile adoptă o politică salarială politicianistă-patronat.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele încalcă dialogul social,autorităţile adoptă o politică salarială politicianistă-patronat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei