Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele vor să discute cu sindicatele oportunitatea menţinerii contractului de muncă naţional

Luni, 6 Octombrie 2008 (16:41:26)
Reprezentanţii patronatelor vor să iniţieze o dezbatere privind oportunitatea menţinerii contractului de muncă la nivel naţional şi propun sindicatelor rezolvarea problemelor legate de salarizare prin discuţii şi nu prin manifestări în stradă.

"Suntem dispuşi să discutăm dacă România are nevoie de un contract de muncă la nivel naţional. Contractul de muncă la nivel de întreprindere este obligatoriu, dar vom încerca să răspundem împreună cu sindicatele la întrebarea dacă este necesar contractul de muncă naţional", a declarat, luni, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Mihai Manoliu, la încheierea acordului de înfiinţare a Alianţei Patronatelor cu Reprezentativitate Europeană din România - Business România.

Pe lângă ACPR, din cadrul structurii mai fac parte UGIR-1903 şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

"Aceasta este prima temă de discuţie lansată de Business România", a spus Manoliu.

Problema oportunităţii contractului de muncă la nivel naţional a fost lansată, luni, de Confederaţia Naţională a Patronatului Român, care apreciază că prin poziţia şi acţiunile lor confederaţiile sindicale arată dispreţ şi desconsiderare faţă de contractul de muncă stabilit la nivel naţional.

"Confederaţiile sindicale apără însă acest document prin declaraţii extrem de ameninţătoare şi lipsite de orice spirit al dialogului, justificând în fapt necesitatea reexaminării de către toţi cei interesaţi a oportunităţii menţinerii acestui contract care se demonstrează a fi o simplă formalitate", se spune într-un comunicat al CNPR.

În acest sens, CNPR ar putea renunţa să participe la viitoarele negocieri ale contractului de muncă naţional, îndemnând şi celelalte confederaţii patronale să reacţioneze la "manifestările de forţă cu care confederaţiile sindicale înlocuiesc dialogul social".

Reprezentanţii noii structuri au menţionat că intenţionează să se implice în toate problemele economice şi sociale, un exemplu fiind cererea mai multor categorii de bugetari privind majorarea salariilor.

Camera Deputaţilor a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare şi va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

Ulterior, funcţionarii publici, sindicatele TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare, Colegiul Medicilor din România au solicitat de asemenea majorarea salariilor, ameninţând cu greva.

"Nu credem că problemele importante se rezvolvă în stradă, ci la masa negocierilor. Problemele care se discută astăzi pun în pericol stabilitatea economiei româneşti şi este singurul lucru de care România nu are nevoie în perioada următoare", a declarat, preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci.

Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor au menţionat că majorările salariale la nivel bugetar fără acoperire în creşterea productivităţii muncii şi şi prin încălcarea contractului de muncă la nivel naţional crează concurenţă neloială pe piaţa muncii.

Noul organism patronal are ca scop reprezentarea unitară la nivel naţional şi internaţional a industriaşilor, prestatorilor de servicii şi a întreprinzătorilor din România.

ACPR este condusă de omul de afaceri George Constantin Păunescu şi cuprinde 11 organizaţii patronale, printre care Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii, Confederaţia Naţională a Patronatului şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.

CNIPMMR are ca membri firme cu capital majoritar privat, structurate în 104 structuri teritoriale, grupate în federaţii regionale din toate cele opt regiuni de dezvoltare.

UGIR-1903 cuprinde peste 60 de de federaţii şi organizaţii patronale de ramură şi are filiale în fiecare judeţ şi organizaţii la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele vor să discute cu sindicatele oportunitatea menţinerii contractului de muncă naţional.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele vor să discute cu sindicatele oportunitatea menţinerii contractului de muncă naţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei