Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: CSM, mai interesat de cum să blocheze ANI, decât să aplice recomandările CE

Luni, 6 Octombrie 2008 (18:13:01)
Preşedintele Traian Băsescu constată, cu regret, că, în pofida lipsei de progrese consistente înregistrate de CSM în mandatul Lidiei Bărbulescu, Consiliul este interesat mai degrabă de cum să blocheze activitatea ANI, decât să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene, potrivit Preşedinţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a luat act de declaraţiile preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, cu privire la intenţia de a solicita Curţii Constituţionale declararea ca neconstituţionale a textelor din Legea nr. 144/2007 referitoare la caracterul public al declaraţiilor de avere şi de interese ale judecătorilor şi procurorilor, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit Preşedinţiei, "conform ultimului Raport al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, «Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să întreprindă demersuri în vederea unei mai mari transparenţe şi eficienţe a sistemului judiciar, precum şi în vederea îmbunătăţirii propriei răspunderi»".

"Ţinând cont de aceste recomandări, preşedintele Traian Băsescu constată cu regret că, în ciuda lipsei de progrese consistente înregistrate de CSM în mandatul Bărbulescu, în raport cu nevoile reale ale României, CSM este interesat mai degrabă de modul în care să blocheze activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate în controlul averilor magistraţilor, decât să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene", se precizează în comunicatul citat.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Avocatului Poporului precizarea că sesizarea referitoare la Legea privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI) vizează strict caracterul neconstituţional al publicităţii declaraţiilor de avere şi de interese, informa, vineri, CSM.

În şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 septembrie 2008, a fost luată în discuţie posibilitatea formulării unei solicitări către Avocatul Poporului, pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Legea 144/2007 privind ANI numai referitor la asigurarea publicităţii declaraţiilor de avere şi de interese.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca, în conformitate cu dispoziţiile articolului 13 lit.f) din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, aceasta să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 144/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Astfel, CSM a cerut Avocatului Poporului să iniţieze procedura în faţa Curţii Constituţionale pentru eliminarea textelor neconstituţionale, prevederi similare eliminate din altă lege care a fost reclamată Curţii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a invocat faptul că, prin Decizia 453din 16 aprilie 2008, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legii pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.

Curtea Constituţională critică, într-un comunicat de luni, declaraţiile preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, referitoare la neconstituţionalitatea completării şi publicării declaraţiilor de avere, susţinând că nu a primit până acum o sesizare în acest sens şi că nu s-a pronunţat pe acest subiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: CSM, mai interesat de cum să blocheze ANI, decât să aplice recomandările CE.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: CSM, mai interesat de cum să blocheze ANI, decât să aplice recomandările CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei