Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Deprecierea leului e normală, dat fiind situaţia externă şi creşterile salariale

Luni, 6 Octombrie 2008 (18:12:18)

Deprecierea monedei naţionale reprezintă o mişcare normală a cursului, având în vedere situaţia internaţională şi creşterile salariale anunţate în ultima săptămână, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cursul s-a mişcat în limite normale din punct de vedere a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional şi ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână pe plan inten. Ca să rezum, aş spune: după faptă şi răsplată", a spus Isărescu, care s-a întâlnit luni cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El consideră că dacă promisiunile privind creşterile salariale sunt "foarte generoase", este normal ca şi cursul de schimb să reacţioneze.

"Piaţa valutară a mai mers cum a mai mers, dar uitaţi-vă la piaţa monetară. Este o situaţie paradoxală, cu exces de lichiditate, în timp ce dobânzile sunt mult peste rata de politică monetară a BNR", a adăugat Isărescu.

Dobânda de politică monetară este 10,25% pe an, în timp ce dobânzile oferite de bănci sunt de 14,23-15,7% pentru depozitele la o zi, respectiv 15,17%-16,61% pentru plasamentele la o săptămână.

Isărescu a reiterat faptul că este nevoie în continuare de o corelare a creşterii productivităţii muncii cu creşterea salariilor.

"Dacă deficitul de cont curent nu mai poate să absoarbă surplusul de majorare a salariilor peste creşterea productivităţii, diferenţa se va reflecta în cursul valutar. Piaţa va corecta cursul cu o viteză la care nici cei mai pesimişti de la BNR nu s-ar fi aşteptat, a continuat Isărescu.

Pe de altă parte, Isărescu a arătat că banca centrală este gata să intervină în orice moment pentru a calma situaţia de pe pieţele monetară şi valutară, inclusiv prin măsuri, nu doar prin declaraţii, dar pentru moment nu sunt necesare.

Leul a continuat să se deprecieze într-un ritm alert în prima parte a şedinţei interbancare de luni, iar cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 6,9 bani, la 3,9410 lei/euro, reprezentând nivelul maxim de la finele anului 2004. Pe piaţa interbancară, cotaţiile s-au apropiat luni dimineaţă de 3,99 lei/euro. În ultima săptămână, leul s-a depreciat în raport cu aproximativ 10% în raport cu euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Deprecierea leului e normală, dat fiind situaţia externă şi creşterile salariale.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Deprecierea leului e normală, dat fiind situaţia externă şi creşterile salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei