Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AOAR: În România are loc o "competiţie naţională a promisiunilor", periculoasă şi de neacceptat

Luni, 6 Octombrie 2008 (12:37:25)
Oamenii de afaceri apreciază că în ultima perioadă a fost lansată "competiţia naţională a promisiunilor de natură economică", acţiune pe care o consideră "periculoasă şi de neacceptat" în lipsa unor dezbateri asupra bazei economice actuale şi a celei preconizate pentru următorii patru ani.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază ca periculoasă şi de neacceptat competiţia naţională a promisiunilor de natură economică, imediate sau viitoare, competiţie lansată în ultima perioadă în lipsa oricărei dezbateri profesioniste a bazei economice actuale şi a celei preconizate pentru următorii patru ani", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Camera Deputaţilor a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare şi va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

Ulterior funcţionarii publici, sindicatele TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare, Colegiul Medicilor din România au solicitat majorarea salariilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul profesorilor, ameninţând cu greva.

"Este greu de înţeles şi acceptat lipsa de preocupare a Guvernului, a partidelor politice, în a identifica, propune şi aproba măsuri care să conducă la susţinerea în regim de urgenţă a economiei reale, pentru a se evita reducerea sau chiar anularea dezvoltării economice a ţării în anii următori.(...) Este greu de înţeles şi de neacceptat pasivitatea Guvernului şi populismul programelor electorale, pline de promisiuni dar lipsite de orice angajamente clare în domeniul măsurilor economice şi în principal a celor de natură fiscală sau parafiscală", se menţionează în comunicatul AOAR.

Reprezentanţii AOAR reiterează că au cerut în mod repetat Ministerului Economiei şi Finantelor să prezinte atât proiectul de buget pentru anul viitor, cât şi previziunile pentru următorii patru ani.

"Răspunsul a fost unul descurajator, prezentat la 2 octombrie sub forma unor modificări punctuale şi discutabile aplicate Codului Fiscal. Continuăm să cerem prezentarea, spre dezbatere publică, a proiectelor de buget pentru 2009-2013, alături de măsurile de natură fiscală preconizate a fi luate. Fără afaceri competitive, nu vor exista locuri de muncă, venituri şi nici posibilităţi financiare de soluţionare a gravelor probleme de natură socială, indiferent de promisiunile electorale ce au fost puse în circulaţie în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare", apreciază oamenii de afaceri.

Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea legii privind creşterea salariilor profesorilor.

Premierul a declarat sămbătă că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu un document în acest sens, în care informează asupra încălcărilor prevederilor constituţionale prin legea adoptată în Parlament, şi că, luni, se va consulta şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României pe tema efectelor deciziei Parlamentului de majorarea salariilor.

Tăriceanu a anunţat totodată că a mandatat miniştrii să discute cu sindicatele din diferite domenii "pentru a conduce dialogul într-o fază de raţional, responsabilitate şi solidaritate".

Premierul a criticat PSD şi PDL pentru "crasa iresponsabilitate" cu care promovează astfel de măsuri şi a arătat că în Parlament este "o veselie totală", arătându-se mirat că legislativul nu a aprobat majorări salariale mai mari de 50% fără un calcul privind fondurile disponibile şi atenţionând că astfel de măsuri nu vor face decât să ducă în mod rapid la prăbuşirea economiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AOAR: În România are loc o "competiţie naţională a promisiunilor", periculoasă şi de neacceptat.
 Vizualizări articol: 265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AOAR: În România are loc o "competiţie naţională a promisiunilor", periculoasă şi de neacceptat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei