Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lăptarilor le-a plouat la târgul de la Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
A plouat crunt ieri, la Câmpulung Moldovenesc, la cea de a X-a ediţie a Târgului lăptarilor. Gospodarii vârstnici au clătinat din cap şi au murmurat că “nu-i semn bun”, iar organizatorii au avut mari emoţii că întregul efort va fi zadarnic din cauza vremii.

Oamenii au învins însă vremea. 24 de proprietari de animale nu s-au lăsat intimidaţi şi şi-au adus cele mai frumoase exemplare de taurine, cai, oi, capre şi câini ciobăneşti în expoziţie. Chiar dacă standurile au fost organizate afară, în ploaie, nici agenţii economici şi instituţiile de resort nu au dus lipsă de vizitatori. În fapt, prezenţa publicului a depăşit aşteptările organizatorilor pentru astfel de condiţii meteo.

În programul celei de-a X-a ediţii a manifestării au fost incluse expuneri pe tema "Facilităţi de finanţare din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală", dar şi aşteptatele expoziţii de produse agro-alimentare, animale de rasă, utilaje, un program folcloric în care una dintre surprize a fost profesorul Mihai Botezat şi alte elemente de divertisment.

 

Târg de produse bucovinene

Dacă standurile cu animale nu au fost la fel de numeroase ca în alte ediţii, cele cu alimente au făcut, în schimb, să le lase gura apă oaspeţilor. Trei stâne au oferit preparate specifice, precum balmoş, caş şi urdă, şi pofticioşii au dat târcoale permanent în jurul lor. Au fost etalate spre degustare, şi chiar spre vânzare, tot felul de sortimente de brânzeturi, dar producătorii de preparate din carne, brutarii şi cultivatorii de fructe şi procesatorii de fructe de pădure au făcut concurenţă reală lăptarilor la popularitate.

După ofertă, s-ar fi putut spune că manifestarea a depăşit statutul de târg specializat al lăptarilor şi s-a transformat într-un veritabil târg de produse bucovinene de la munte, iar vizitatorii au stat la coadă pentru a cumpăra, deşi preţurile practicate nu au fost foarte accesibile.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dumitru Parasca, a declarat că festivalul a devenit tradiţie şi că are o influenţă semnificativă asupra crescătorilor de animale, procesatorilor de lapte şi de carne, mediului de desfacere din domeniul agro-zootehnic şi industriei alimentare. Potrivit afirmaţiilor sale, toate acestea duc la îmbunătăţirea performanţelor raselor de animale, creşterea calităţii produselor şi stabilirea de relaţii de colaborare cu agenţi economici din alte judeţe şi chiar ţări ale UE.

 

Oficialităţi

Târgul, organizat de DADR Suceava, în colaborare cu Primăria Câmpulung Moldovenesc, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă şi Oficiul pentru Reproducţie şi Selecţia Animalelor Suceava a contrazis temerile celor care se aşteptau ca un partid politic sau altul să profite de festival.

Spre uimirea multora, încă de la deschiderea manifestării s-au întreţinut cordial politicienii de la formaţiuni diferite şi chiar au stat sub aceeaşi umbrelă – albastră – preşedintele democrat-liberal al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi primarul câmpulungean liberal, Gabriel Şerban, zâmbitori şi comunicativi unul cu celălalt. Între oficialii care au ţinut să asiste s-au mai numărat reprezentantul Ministerului Agriculturii, directorul Ion Roşu, primarul de Vatra Dornei şi numeroşi primari din comunele din jur, specialişti în agricultură şi zootehnie din alte judeţe, inclusiv cadre universitare renumite în domeniu, dar şi vizitatori din Ucraina.

 

Consfătuiri

Dincolo de a fi un simplu prilej de distracţie populară, Târgul lăptarilor a oferit şi de această dată ocazia unor discuţii şi transmiterii unor mesaje explicite între oficiali şi crescătorii de animale.

Reprezentantul ministerial a explicat celor prezenţi că noul Program “Fermierul” a fost lansat de două săptămâni şi că o componentă aparte a sa este axată pe îmbunătăţirea calităţii laptelui ca materie primă.

“Pentru prima dată această oportunitate poate fi utilizată şi pentru achiziţionarea de animale, 50 la sută din cheltuială fiind dată înapoi de la bugetul de stat”, a precizat directorul Roşu.

În legătură cu materia primă a exprimat îngrijorare şi preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii, cunoscător al problemelor reale ale zonei montane.

“Mi-aş dori ca în perioada următoare, indiferent cine e la conducere, să ţină cu zona de munte. Mă îngrijorează că foarte multe fabrici au trecut la aprovizionare cu lapte din Ungaria. Criza economică va lovi şi agricultura noastră, dacă nu suntem atenţi. Am început să nu avem materie primă de calitate pentru procesare. Guvernul va trebui să acorde sprijin pentru procurarea de utilaje specifice. Bucovina aşteaptă şi programe pentru animale de carne, sper să vină ziua când vom avea un program special pentru aşa ceva şi le doresc gospodarilor Bucovinei ca, în acest an, în coşul unui german care intră în supermarket la el acasă să se regăsească măcar un produs românesc”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai precizat şi că sprijinul pentru agricultura montană ar trebui acordat necondiţionat de momente şi ambiţii politice.

“Marea durere a ţăranului nostru este lipsa, însă lipsa de continuitate a demersurilor autorităţilor. Omul nu ştie dacă, schimbându-se Guvernul, nu se schimbă şi subvenţia sau dacă mai primeşte sprijin. Gestul de a sprijini crescătorul de animale nu trebuie să aibă conotaţie politică”, a conchis Gheorghe Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăptarilor le-a plouat la târgul de la Câmpulung.
 Vizualizări articol: 693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Lăptarilor le-a plouat la târgul de la Câmpulung4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Festival ne trebuia trimis de
( 6 oct 2008, 11:19:58
Stimate domnule primar, chiar credeti ca de festival ne trebuia noua acum?Sincer si nu o spun cu rautate dar as vrea ca macar o data pe saptamana si dumneavoastra si cei de biroul de urbanism ar trebui sa aveti o problema medicala si sa fiti dusi cu salvarea la spital pentru a va putea hurduca putin pe gropile ce sunt de la strada principala si pana la spital.Ati tot pus nisip la intrarea pe strada Sirenei dar fratilor, ala se spala.In loc de festivaluri ar trebui sa va mai ocupati si de oras.Inainte de alegeri nu ne puteam invarti pe strada ca erati langa noi zambitor, acuma nu va mai vede nimeni ca ati iesit deja primar.Ar trebui sa va fie rusine pentru cum arata orasul dar se pare ca al dumneavoastra obraz e prea gros.Acelasi lucru e valabil si pentru maretul birou de urbanism.
2.   Intrebare trimis de
( 6 oct 2008, 11:43:06
Domnule primar ... am vazut in ultimele zile articole referitoare la Campulung, primul legat de piata al doilea de antenele parabolice si nu am putut sa nu constat ca ati tot fost injurat ... pentru matale nu exista nici un semn de intrebare in aceasta privinta?

3.   Debil trimis de
( 6 oct 2008, 12:19:27
ce sa constate debilul asta de serban????e cel mai prost primar din romania!!! pe marius ursaciuc de la humor de ce nu-l injura nimeni???? pentru ca a facut de toate pentru humor dar boul asta al nostru stie doar sa fure si sa pacaleasca lumea!!!!! rusineeeeeee!!!
3.1  RE: Debil trimis de
( 6 oct 2008, 12:29:45
De ce l-ati votat pe boul asta din nou daca ati vazut ca 4 ani nu a facut nimic pentru voi???? va meritati soarta campulungenilor!!! Poate dupa inca 4 ani tot pe el o sa-l votati:))))
3.2  RE: Debil trimis de
( 6 oct 2008, 12:31:58
Iadul sa-l manance pe ala care il va mai vota!!!! La puscarie cu gabriel serban!!!!!
4.   Demisia trimis de
( 6 oct 2008, 12:34:45
demisioneaza nesimtitule o data!!!! Chiar nu este nici o lege pentru acest primar in pizzda mamii lui de talhar!!!!!
5.   Pentru Cetateanu de la Humor trimis de
( 6 oct 2008, 12:44:37
Zici ca imi merit soarta? Pai eu nu l-am votat... sau dumneata crezi ca toata populatia Campulungului a votat cu fotbalistul? E stupid sa insinuezi ca a fost votat de toata lumea care comenteaza aici... fii sigur ca astia care se plang nu l-au votat.

Mesaj pentru primar: Serbanica, e frumos asa nu? Primar gospodar, ce naiba! Si mie mi-ar place sa fac politica cum faci tu, adica intre 2 partide de fotbal cu baietii tai de valoare si berica de dupa meci servita la Dieter (Pfeifer). Frumos, frumos, mai o miutza, mai dai cu pixul ca un primar gospodar ce esti... Oricum, stiu ca citesti aceste comentarii, stiu sigur! Multa bafta la urmatorul meci, pe ei si pe mama lor!!!
6.   Oaia orasului trimis de
( 6 oct 2008, 17:13:38
esti cel mai prost primar din romania chiar nu vezi cei cu orasul asta
7.   HALAL ORAS trimis de
( 6 oct 2008, 18:03:00
ASA PRIMAR GOSPODAR ASA ORAS!!!
8.   Ptr. Primarul Campulungului trimis de
( 6 oct 2008, 18:10:25
D-le Primar Serban in ce calitate v-ati aflat la Festivalul Laptarilor? Ca de primar sigur nu! Poate de exponat in zona -standul Taurinelor,ca acolo poate mai aveati fata de Taur Sef.
9.   Ptr. Primarul Campulungului trimis de
( 6 oct 2008, 18:13:38
PARDON MAI DEGRABA BOU MUNICIPAL SEF DE CIREADA
10.   Serban si simionescu lapuscarie trimis de
( 6 oct 2008, 18:26:54
mey serban da-ti dreaq demisia cas o sa te alunge romii din Campulung cu furcile...

hotule ce ai ciordit impreuna cu simonescu dela piata 90 la suta din incasari fara bonuri
11.   De ce? trimis de
( 6 oct 2008, 19:30:40
De ce?
12.   Vin alegerile trimis de
( 6 oct 2008, 22:22:12
Nu-l mai injurati atata pe Gabita,ca vin alegerile si iar va arunca ceva praf in ochi si va inchide gurita.El e baiat bun dar nu in primarie,poate la un spritz,la un meci de fotbal,dar apropos nici de echipa lui mare divizionara in liga treia nu-i in stare s-o tina.Domnule dar chiar nimic nu-ti mai merge?laughing))
13.   Beeehh trimis de
( 6 oct 2008, 22:35:05
Bai fraierilor,m-am saturat sa tot vad comentarii despre smardoiul vostru de primar.Ce mare **** v-a facut asta de tot stati si lingeti la el?Are gust bun ?Dati-l la oparte si veti vedea ce bine o sa va fie,vi-l dam noi pe-al nostru de la Humor ca e bun ,n-o sa va para rau.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei