Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Combustibilii pentru iarnă vor costa 6,5 mld. lei, cu 50% mai mult decât în sezonul rece precedent

Marţi, 16 Septembrie 2008 (20:23:08)
 Costurile de achiziţie a combustibililor pentru perioada octombrie 2008 - martie 2009, destinaţi asigurării alimentării cu energie electrică şi termică, sunt estimate la 6,5 miliarde de lei, cu 50% mai mari decât cele din iarna trecută, pe fondul majorării preţului la gaze naturale şi păcură.

Cea mai mare parte a fondurilor necesare aprovizionării cu combustibili în perioada 1 octombrie 2008- 31 martie 2009 vor fi acoperite din sursele proprii ale producătorilor de energie electrică şi termică aflaţi în coordonarea unor instituţii de stat, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Autorităţile au luat în calcul, pentru perioada de iarnă, o creştere medie a consumului de energie electrică de circa 3% faţă de iarna 2007-2008, în timp ce la energia termică estimările primite din partea centralelor aparţinând administraţiei publice locale, care asigură peste 70% din necesarul de căldură al populaţiei, indică o menţinere a consumului la nivelul sezonului rece precedent, potrivit surselor citate.

Producătorii vor achiziţiona 17,1 milioane de tone de lignit, 2,22 milioane de tone de huilă, circa 3,27 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 220.000 tone de păcură.

În comparaţie cu sezonul rece precedent, cantităţile de combustibili sunt în uşoară scădere în ceea ce priveşte achiziţia de gaze naturale şi păcură. În perioada de iarnă 2007-2008 au fost cumpărate aproximativ 16,3 milioane de tone de lignit, două milioane de tone de huilă, circa 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 300.000 tone de păcură.

Fondurile pentru sezonul rece 2007-2008 s-au cifrat la 4,3 miliarde de lei, în timp ce pentru această iarnă costurile sunt estimate la 6,5 miliarde de lei.

Cea mai mare pondere în creşterea costurilor faţă de perioadă similară reprezintă majorarea preţurilor la gaze naturale din import şi la păcură.

Conform surselor citate, în trimestrul IV de anul trecut gazele naturale din import costau 316 dolari/1.000 metri cubi, iar în prezent gazele din Rusia sunt cumpărate la un preţ de peste 500 de dolari/1.000 metri cubi.

De asemenea, autorităţile au luat în calcul, la estimarea costurilor de achiziţie, o majorare de circa 10% a preţurilor gazelor naturale în primul trimestru de anul viitor.

"Pentru trimestrul IV din 2008 preţul gazelor naturale care include şi tariful de distribuţie au fost estimate la 521 de dolari/1.000 metri cubi, iar pentru primul trimestru al anului viitor la 567 dolari/1.000 mc. Costul de achiziţie a unei tone de păcură este estimată pentru finele acestui an la 800 dolari, preţul urmând să ajungă în primele trei luni din 2009 la circa 850 dolari", conform datelor menţionate în programul de iarnă, au menţionat sursele citate.

Cantităţile totale de combustibili, stabilite în funcţie de datele estimate de producători, vor asigura în perioada 1 octombrie 2007-31 martie 2008 realizarea a circa 35,86 TWh, aproximativ 60% din energia produsă anul trecut, şi o producţie de energie termică de 16,84 milioane de gigacalorii.

Potrivit surselor, la începerea sezonului rece - 1 octombrie 2008 - producătorii de energie trebuie să deţină stocuri totale minime de circa 3,35 tone de cărbune, iar volumul de apă în lacuri să fie de 65%.

În perioada de iarnă producătorii de energie aflaţi în coordonarea instituţilor publice vor fi nevoiţi să desfăşoare şi activităţi de reparaţii la unele capacităţi, cu costuri estimate la 749 de milioane de lei.

Autorităţile publice care vor gestiona programul de iarnă în domeniul energetic sunt Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Combustibilii pentru iarnă vor costa 6,5 mld. lei, cu 50% mai mult decât în sezonul rece precedent.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Combustibilii pentru iarnă vor costa 6,5 mld. lei, cu 50% mai mult decât în sezonul rece precedent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei