Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu propune sancţiuni penale pentru proprietarii care nu întreţin clădirile de patrimoniu

Marţi, 16 Septembrie 2008 (15:56:17)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ar fi necesare sancţiuni penale pentru proprietarii care nu îngrijesc clădirile de patrimoniu şi că acestea ar trebui să treacă în proprietatea statului dacă nu sunt întreţinute de cei care le deţin.

"Dacă eşti proprietarul unei clădiri de patrimoniu şi nu faci nimic pentru a o întreţine, ar trebui luate măsuri de trecere în proprietatea statului", a spus Băsescu la prezentarea de către Comisia prezidenţială pentru patrimoniu a documentului de analiză a situaţiei din domeniu.

El a adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil date fiind prevederile Constituţiei sau ale legislaţiei în vigoare, atunci statul ar trebui să-şi manifeste grija pentru monumente prin co-participare la refacerea acestora.

Băsescu a spus că în documentul prezentat de comisie este menţionată necesitatea responsabilităţii penale pentru cei care nu întreţin patrimoniul naţional pe care îl au în proprietate.

Menţionând că este de acord cu această prevedere, preşedintele a precizat nu este suficientă doar enunţarea ideii de prezervare a patrimoniului în lege, fiind necesară stipularea unor sancţiuni extrem de grave pentru cei care nu protejează sau distrug patrimoniul.

"O lege care nu prevede sancţiuni este sfidată", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat, în acest context, situaţia clădirii în care se află fosta berărie Gambrinus din Capitală, despre care a spus că se află în aşteptarea demolării pentru că noii proprietari au decis să construiască în locul acesteia un imobil care să le aducă profit.

Băsescu a spus că într-o situaţie similară se află şi o clădire de patrimoniu de pe şoseaua Kiseleff, situată pe un teren de 4.000 de metri pătraţi.

"Este o clădire extrem de frumoasă, este monument care se depreciază zi de zi dar este aşezată pe un teren de vreo patru mii de metri pătraţi. Sigur, este restituită şi ea", a spus Băsescu.

Şeful statului a vorbit despre "experienţa nefericită" a co-participării statului în refacerea şi consolidarea unor clădiri. El a dat exemplul clădirii în care se află Teatrul Nottara din Capitală, afectată de cutremurul din 1977. "Teatrul Nottara nu poate fi consolidat pentru că pe verticală, în blocul de deasupra teatrului, există proprietari care refuză implicarea statului", a spus Băsescu.

El a dat de asemenea exemplul unui imobil în care se află o casă de avocaţi în zona Aviatorilor, care a primit autorizaţie de construcţie P+3 de la fostul arhitect şef al Capitalei. Şeful statului a menţionat că proprietarii au construit un imobil mai înalt decât prevedea autorizaţia şi nu au putut fi sancţionaţi decât cu o amendă.

Băsescu a menţionat şi situaţia mănăstirii Moldoviţa, precizând că acesteia i-au fost sistate "absolut inexplicabil" fondurile pentru restaurare.

"Aceste realităţi trebuie aduse în lege. Nicăieri în lume, dacă eşti proprietarul unui imobil, nu faci ce vrei cu el. Nici nu-i distrugi faţada, nici nu-l laşi să se dărâme pentru că poziţia lui ajută la o comercializare de excepţie a terenului de sub imobil", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că este "foarte bună" ideea susţinută în documentul Comisiei prezidenţiale pentru patrimoniu, privind introducerea de sancţiuni penale pentru cei care nu protejează sau care distrug monumentele.

"Cred că dincolo de a da ca soluţie responsabilitatea penală, trebuie să existe în lege nu numai enunţul ce trebuie făcut cu un monument, dar şi sancţiuni extrem de grave. Legea este relaxată din acest punct de vedere", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu propune sancţiuni penale pentru proprietarii care nu întreţin clădirile de patrimoniu.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu propune sancţiuni penale pentru proprietarii care nu întreţin clădirile de patrimoniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A aflat acum ca avem foarte m. monumente in tara?_ trimis de
(17 sep 2008, 10:54:53
http://www.medievistica.ro/pag

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei