Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2008 - Anul XIII, nr. 116 (3797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Termenul de introducere a paşapoartelor electronice va fi prelungit din nou, până la finele anului

Marţi, 20 Mai 2008 (16:27:18)


Termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice va fi prelungit cu şase luni, de la 1 iulie până la finele anului, aceasta fiind a patra amânare, deşi Comisia Europeană a transmis în 2007 un avertisment României pentru nerespectarea obligaţiilor UE privind documentele de călătorie.
  Termenul a fost prelungit succesiv de la 1 ianuarie 2007 până la 1 iulie 2008, ca urmare a unor întârzieri în procesul de selectare a firmei care va realiza paşapoartele, licitaţie care a fost contestată de mai multe ori.

Ultimele oferte au fost depuse în luna februarie 2008, însă comisia de evaluare a respins toate documentele şi a anulat procedura de atribuire. În luna martie, trei ofertanţi - asocierea formată din Oesd, Marubeni şi Uti, consorţiul alcătuit din Bundesrukerei (Germania) şi Axalto (Franţa), şi firma poloneză Wytwornia Papierow - au contestat decizia comisiei. La jumătatea lunii mai, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), instituţia abilitată să selecteze firma care va furniza paşapoartele, să anuleze, din oficiu, procedura de atribuire, raportul comisiei şi actele transmise firmelor care au depus oferte.

"Ca urmare a anulării procedurii de atribuire a contractului suntem obligaţi să solicităm Guvernului să prelungească termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice, deoarece nu putem respecta data de 1 iulie", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din RA-APPS.

În luna februarie, Regia a comunicat că mai multe firme, printre care Royal Consulting şi Wytwornia Papierow, au contestat procedurile de licitaţie cu câteva zile înainte de depunerea ofertelor.

"Royal Consulting nu a manifestat niciun interes în achiziţionarea documentaţiei de atribuire decât cu trei zile înainte de termenul de depunere a ofertelor. Este evidentă reaua credinţă, atât în calcularea termenului, cât şi în introducerea contestaţiei. (...) Ori, de aici se poate desprinde o concluzie: contestatoarea (Royal Consulting - n.r.) cunoştea exact conţinutul documentaţiei însă nu a fost interesată în achiziţionarea acesteia şi depunerea ofertei", se arată într-un comunicat al RA-APPS emis în luna februarie.

Regia menţiona, la acea dată, că Royal Consulting a contestat procedura de atribuire, blocând licitaţia, şi în vara anului trecut, motiv pentru care termenul pentru introducerea paşapoartelor a fost prelungit de la 1 septembrie 2007 la 1 ianuarie 2008. Procedurile au mai fost contestate şi de către firmele Francois-Charles Oberthur Fiduciaire, Reu Identity Systems şi Zetes.

"Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a transmis scrisoarea Comisiei Europene de punere în întârziere a României pentru neaplicarea prevederilor Regulamentului 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi cele biometrice integrate în paşapoartele şi în documentele de călătorie emise de statele membre", potrivit datelor Departamentului pentru Afaceri Europene comunicate RA-APPS în toamna anului 2007.

CE explică în scrisoare că "punerea în întârziere a României decurge din faptul că nu a prezentat comisarilor europeni şi celorlalte state membre specimene ale paşapoartelor electronice. În aceste condiţii Comisia prezumă că România nu aplică direct la Regulamentul 2252/2004".

Titulatura de "paşaport electronic" este dată de autorităţi paşaportului diplomatic, de serviciu sau celui simplu, care permite stocarea electronică a datelor biometrice ale titularului, precum amprenta digitală şi imaginea facială.

Conform anunţului de licitaţie, contractul pentru realizarea paşapoartelor electronice are o valoare estimată la 77,3-89,2 milioane euro şi îl obligă pe ofertantul câştigător să furnizeze minimum 2,08 milioane de documente - cu posibilitate de extindere până la cel mult zece milioane de unităţi - echipamente şi produse IT necesare personalizării, precum şi să asigure servicii de pregătire, mentenanţă şi suport pentru punerea în circulaţie a documentelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termenul de introducere a paşapoartelor electronice va fi prelungit din nou, până la finele anului .
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Termenul de introducere a paşapoartelor electronice va fi prelungit din nou, până la finele anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei