Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2008 - Anul XIII, nr. 116 (3797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri ilegale

Tranzacţii fictive de 5,7 milioane de lei cu utilaje de producţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Garda Financiară Suceava a identificat recent o reţea de firme prin care se derulau tranzacţii fictive cu utilaje de producţie, valoarea acestora ajungând la aproape 6 milioane de lei (60 miliarde de lei vechi).

Comisarul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a explicat că neregulile au fost descoperite în urma unui control efectuat la SC Cotton Park SRL din Poiana Stampei, constatându-se că această firmă a înregistrat, în perioada februarie 2007 – iunie 2007, şase contracte de vânzare-cumpărare, prin care achiziţiona de la o firmă din Germania patru linii automate pentru prelucrat cherestea şi două linii automate pentru prelucrat piatră.

Valoarea totală a achiziţiilor a fost de 1,733 milioane de lei, utilajele respective fiind apoi comercializate către patru societăţi de leasing, pentru suma de 5,72 milioane de lei. Ulterior, utilajele au fost livrate către alte două firme din judeţul Suceava, SC Mary Construct SRL Coşna şi SC Ambient Rom SRL Vatra Dornei.

Tranzacţiile fictive au fost descoperite în momentul în care comisarii financiari suceveni au verificat veridicitatea achiziţiilor din Germania pe care firma din Poiana Stampei le-a înregistrat, constatându-se că acestea nu au existat. Mai mult, firma din Germania care a asigurat livrarea utilajelor nu există.

„Am constatat că administratorul SC Cotton SRL a achitat contravaloarea celor şase utilaje în numerar, fără a prezenta documente care să ateste plata. Iar după extinderea verificărilor, atât administratorul firmei Cotton, cât şi administratorii firmelor beneficiare, Mary Construct SRL şi Ambient SRL au recunoscut, în cele din urmă, că utilajele nu există fizic”, a declarat Ionuţ Vartic.

 

Verificări la societăţile de leasing care au achiziţionat utilajele

Deşi tranzacţiile au fost fictive, Vartic a precizat că societăţile de leasing care le-au „achiziţionat” pentru a le revinde au achitat integral cele 5,7 milioane de lei către firma Cotton Park SRL din Poiana Stampei.

De asemenea, comisarii financiari au constatat că o parte din această sumă a ajuns din nou în conturile firmelor din Coşna şi Vatra Dornei care au fost „beneficiarii” finali ai utilajelor.

Ionuţ Vartic a mai spus în urma verificărilor s-a mai constatat că în luna martie 2007 SC Cotton Park SRL a înregistrat în contabilitate alte achiziţii, de această dată de „piatră de construcţii”, în valoare de 500.000 lei de la Mary Construct SRL, operaţiune, de asemenea, fictivă.

„Firma nu deţine permis pentru exploatare şi nu a achiziţionat nici o cantitate de la altă persoană juridică, şi nici nu a înregistrat în contabilitate factura emisă. Iar pentru suma respectivă, prejudiciul stabilit a fost de 72.000 de lei”, a spus şeful Gărzii Financiare Suceava.

Ionuţ Vartic a mai spus că, după finalizarea controlului, s-a stabilit că cele trei firme din judeţul Suceava au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 455.000 de lei, reprezentând Taxa pe Valoarea Adăugată dedusă ilegal.

Nu în ultimul rând, el a subliniat că, deoarece există suspiciunea că firmele de leasing care au participat la această afacere au dedus ilegal TVA, în sumă de 913.918 lei, aferent contractelor de leasing, a fost sesizat Comisariatul General al Gărzii Financiare pentru continuarea verificărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tranzacţii fictive de 5,7 milioane de lei cu utilaje de producţie.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzacţii fictive de 5,7 milioane de lei cu utilaje de producţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei