Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2008 - Anul XIII, nr. 32 (3713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premierul cere confederaţiilor să-i trimită o adresă privind urgentarea legii patrimoniului sindical

Vineri, 8 Februarie 2008 (16:32:44)


Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut liderilor confederaţiilor sindicale, la întâlnirea de vineri, să-i înainteze o adresă cu privire la urgentarea adoptării proiectului legii patrimoniului sindical.
  Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru MEDIAFAX că, luni, adresa va fi trimisă premierului şi că, în cadrul întâlnirii, i-a cerut şefului Executivului ca acest proiect, postat de şase luni pe site, să fie adoptat cât mai repede, pentru că România este singura ţară europeană care nu are rezolvată problema patrimoniului sindical.

Potrivit liderului confederaţiei, pentru rezolvarea problemei majorării preţului la gaze, ridicată de sindicalişti, premierul a promis că, în săptămâna 18-25 februarie, în cadrul Consilul Economic şi Social va avea loc o întâlnire.

Hossu a adăugat că liderii sindicali au mai discutat cu prim-ministrul despre formarea profesională, fiind de acord că trebuie găsite modalităţi ca aceasta să funcţioneze şi în România, în condiţiile în care pentru acest scop există finanţare europeană.

O altă temă abordată a fost identificarea unor modalităţi pentru stimularea păstrării locurilor de muncă în ţară, Hossu apreciind că, pentru a fi evitată situaţia actuală din Germania, după mutarea fabricii Nokia în România, trebuie să se discute cu partenerii sociali. El a dat exemplul taxei auto, spunând că aceasta este o măsură contrară.

Înaintea întâlnirii cu prim-ministrul Tăriceanu, Hossu spunea, referindu-se la tema principală a discuţiilor, că adoptarea acestei legi este tergiversată de doi ani şi că, din acest motiv, sindicatele au probleme în teritoriu. "Unii primari vor să ia gratis casele de cultură ale sindicatelor, iar hotelurile din patrimoniu au terenuri alocate, terenuri de care autorităţile locale sunt interesate, vor să le ia tot gratis pentru a face apoi afaceri imobiliare cu ele, iar un exemplu în acest sens este tabăra de copii de la Năvodari", a explicat liderul sindical.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, patronatele contestau proiectul de lege privind retrocedarea patrimoniului sindical, iniţiat de Ministerul Muncii, aceştia considerând că bunurile imobiliare ar trebui preluate şi administrate de un consoţiu format atât din sindicate, cât şi din patronate.

"Considerăm legitimă şi oportună preluarea şi administrarea patrimoniului sindical de un consorţiu constituit din partenerii sociali, respectiv confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative, fără drept de înstrăinare şi cu obligaţia folosirii în scopuri de utilitate publică", declara Florian Costache, co-preşedinte al Alianţiei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

Acesta adăuga că instituţia retrocedării nu este aplicabilă în cazul acestui patrimoniu, deoarece între sindicatele din perioada comunistă şi cele actuale nu există o continuitate juridică.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Muncii în luna august a anului trecut.

Actul normativ prevede, printre altele, că preluarea proprietăţii asupra patrimoniului sindical din România se va face de către Uniunea Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical, care urmează să fie infiinţată, prin consensul tuturor confederaţiilor sindicale reprezentative, în termen de şase luni de la data adoptării legii.

Costache a precizat că nu se poate face o evaluare a valorii actuale a patriomoniului care aparţine sindicatelor, acesta fiind format, în mare parte din hoteluri şi săli de conferinţă.

El a menţionat că în 1990 valoarea patrimoniului sindicatelor era estimat la circa cinci miliarde de lei.

Sindicaliştii consideră "aberantă" pretenţia patronatelor de a prelua şi administra bunurile imobiliare ale patrimoniului sindical dinainte de 1989, dar dacă vin cu un aport de capital egal cu al sindicatelor "e loc de negociat".

Această pretenţie a patronatelor este în spiritul original românesc, care nu duce decât la aberaţii, iar această ultimă declaraţie este cireaşa de pe torul românesc", declara liderul Cartel Alfa.

El amintea şi de faptul că patronatele "s-au plâns" de imixtiunea Cartel Alfa în elaborarea legii patronatelor, pentru că a cerut ca aceasta să fie "în oglindă" cu cea a sindicatelor.

"Aceasta nu reprezintă decât, din nou, incapacitatea organizaţiilor patronale de a se structura, acestea exprimându-şi chiar pretenţia de a fi subvenţionate de la bugetul de stat",afirma Hossu.

La rândul său, secretarul general al Blocului Naţional Sindical, Matei Brătianu, declara că dacă patronatele doresc să gestioneze case de vacanţă, s-o facă cu banii proprii. "Dacă patronatele doresc să gestioneze case de vacanţă, consider că au suficient de mulţi bani din cotizaţiile şi veniturile angajatorilor şi managerilor de top, precum şi din venitul lor propriu, pentru a asigura o bază suficient de modernă pentru gusturile lor. Aşa că să ne lase pe noi în pace", era de părere Brătianu.

Acesta mai spunea că, dacă organizaţiile patronale vin cu un aport de capital egal cu cel al sindicatelor, "e loc de negociat".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul cere confederaţiilor să-i trimită o adresă privind urgentarea legii patrimoniului sindical.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premierul cere confederaţiilor să-i trimită o adresă privind urgentarea legii patrimoniului sindical0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LEGEA PATRIMONILUI SINDICAL/ PROIECT trimis de
(10 feb 2008, 21:53:12
FORMULAREA ACTUALA ESTE O GOGORITA SINDICALA GEN - CIUHARIU- CARE AVIZEAZA INITIATIVA ; C.G a Muncii a fost beneficiara abuziva a veciului regim, din condei se elimina adevaratii proprietari , asociatiile de salariati care au detinut pana in 1949 patrimoniul creiat prin aportul lor/ case de odihna , spitale , terenuri, etc/ toate se pot depista la origine /se vrea o noua nationalizare; MM

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pulpe de pui cu orez şi praz 4 porţii - 50 minute 4 pulpe de pui mari2 fire de praz200g orez cu bobul lung 150ml ulei1 lămâie1 leg. ceapă verde± sare, piper Pulpele de pui curăţate şi spălate, crestează-le pe toate părţile şi presară-le cu sare şi... Citeşte