Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2008 - Anul XIII, nr. 32 (3713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marius Oprea: Preşedintele este în gravă eroare când spune că Guvernul a restrâns verificarea CNSAS

Vineri, 8 Februarie 2008 (16:18:18)

 Preşedintele Traian Băsescu se află într-o gravă eroare când afirmă că ordonanţa CNSAS a eliminat verificarea candidaţilor la alegeri şi a magistraţilor, iar atacul său e determinat de propria îngrjorare pentru dezvăluirea colaboratorilor Securităţii, declară Marius Oprea, consilier al premierului.
  "Preşedintele Băsescu se află într-o gravă eroare atunci când afirmă că Ordonanţa de miercuri a Guvernului a eliminat verificarea candidaţilor la alegeri şi a magistraţilor. Prima prevedere nu mai exista în Legea 187/1999, care reglementa activitatea CNSAS în momentul deciziei din ianuarie a Curţii Constituţionale, verificarea candidaţilor fiind înlocuită de procedura declaraţiei acestora pe propria răspundere", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Marius Oprea.

El a arătat că această declaraţie "cântărea greu", pentru că un parlamentar îşi putea pierde mandatul în urma constatării în justiţie a falsului în declaraţii, dar că sancţionarea falsului în declaraţia pe propria răspundere a fost admisă drept neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale.

Modalitatea declaraţiei pe propria răspundere a candidaţilor a fost adoptată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) încă din 2006 ca mijloc de verificare, deoarece lista candidaţilor este defintivată şi prezentată public numai cu o lună înaintea alegerilor.

"S-a considerat imposibil, fizic şi procedural, pentru CNSAS verificarea unui volum atât de mare de nume şi de date, fără a crea o situaţie discriminatorie, în care numai unii dintre candidaţi să fie verificaţi. Odată cu decizia Curţii Constituţionale, efectul juridic al declaraţiilor pe propria răspundere a fost admis drept neconstituţional, iar verificarea candidaţilor sub acest aspect nu a mai putut face obiectul Ordonanţei, ceea ce preşedintele Băsescu ar fi trebuit să ştie", spune consilierul premierului.

În schimb, prin Ordonanţa Guvernului privind asigurarea continuităţii unor activităţi ale CNSAS, din 6 februarie 2008, la articolul 2, litera B, alineatele a, b şi e, este prevăzut în mod clar şi categoric verificarea din oficiu a preşedintelui, deputaţilor şi senatorilor, precum şi a aleşilor locali, iar la alineatul c se face referire la verificarea membrilor Executivului sub aspectul apartenenţei sau a colaborării cu Securitatea.

"O şi mai gravă eroare, chiar dezinformare, face preşedintele Băsescu atunci când afirmă că magistraţii nu mai pot fi verificaţi de CNSAS, în urma Ordonanţei Guvernului cu privire la CNSAS adoptată în şedinţa din 6 februarie", mai arată Marius Oprea, amintind că prin Decizia 51 din 31 ianuarie a Curţii Constituţionale, procedura specială a CNSAS prevăzută la art.22¹, aplicabilă din oficiu în cazul persoanelor care candidau la funcţii în justiţie, pe baza Legii 304/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv a Legii 317/ 2004, a fost declarată neconstituţională.

Cu toate acestea, spune consilierul, Guvernul a decis, prin articolul 2, litera B, alineatul i al Ordonanţei CNSAS, verificarea la solicitarea oricărui cetăţean a judecătorilor şi magistraţilor asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a judecătorilor, procurorilor şi prim-grefierilor de la instanţele şi parchetele civile şi militare, dar şi a avocaţilor şi notarilor publici.

"Este greu de imaginat că preşedintele Traian Băsescu, care de altfel a păstrat tăcerea pe parcursul crizei instituţionale a CNSAS şi nu şi-a manifestat în niciun fel îngrijorarea faţă de soarta acestei instituţii, nu cunoaşte aceste prevederi ale Ordonanţei Guvernului şi nici decizia Curţii Constituţionale. Declaraţia sa în legătură cu presupusele limitări ale activităţii de deconspirare a Securităţii de către Guvern nu are nici acoperire în realitate, cu atât mai mult cu cât prin ordonanţa aprobată de Executiv, în urma consultărilor cu reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, s-a eliminat inclusiv sintagma de tristă amintire «Securitate ca poliţie politică». Astfel, de acum încolo putem asista la dinamizarea activităţii CNSAS, prin publicarea în Monitorul Oficial partea a III-a, în urma unor proceduri mult simplificate, a numelor celor ce au lucrat în Securitate sau au colaborat cu aceasta. Probabil că atacul la adresa Ordonanţei Guvernului, implicit la adresa CNSAS, are la bază propria îngrijorare a preşedintelui Traian Băsescu faţă de această perspectivă", spune consilierul primului-ministru.

Eliminarea, într-un an electoral, a candidaţilor şi a judecătorilor dintre categoriile care pot fi verificate de CNSAS în Ordonanţa de urgenţă referitoare la funcţionarea Consiliului a fost un subiect de negociere la care a participat Guvernul şi partide ca PSD şi PRM, susţine şeful statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marius Oprea: Preşedintele este în gravă eroare când spune că Guvernul a restrâns verificarea CNSAS.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Marius Oprea: Preşedintele este în gravă eroare când spune că Guvernul a restrâns verificarea CNSAS1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pulpe de pui cu orez şi praz 4 porţii - 50 minute 4 pulpe de pui mari2 fire de praz200g orez cu bobul lung 150ml ulei1 lămâie1 leg. ceapă verde± sare, piper Pulpele de pui curăţate şi spălate, crestează-le pe toate părţile şi presară-le cu sare şi... Citeşte