Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2008 - Anul XIII, nr. 32 (3713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fatalitate

La 25 de ani, ucisă de HIV/SIDA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava a contabilizat primul deces prin HIV/SIDA din cursul acestui an, dar şi primul caz de îmbolnăvire în rândul populaţiei.

O tânără de 25 ani din Câmpulung Moldovenesc a murit, în ianuarie, din cauza cumplitei maladii, tot atunci fiind depistat şi primul caz de boală din 2008, victima fiind un bărbat de 32 ani, din Câmpulung Moldovenesc.

Statisticile acestei instituţii arată că, la această oră, numărul sucevenilor cu HIV/SIDA este de 155. Nouă dintre bolnavi au fost diagnosticaţi cu această cumplită boală în cursul anului trecut, printre ei regăsindu-se şi doi copii.

 

Anul trecut, şapte suceveni au murit din cauza bolii

Potrivit statisticilor, cinci dintre persoanele depistate în 2007 cu teribila maladie sunt de sex feminin, iar patru de sex masculin.

Doi dintre bolnavi provin din zona Suceava, patru din Fălticeni, iar restul sunt din Gura Humorului, Rădăuţi şi respectiv Vatra Dornei. Pentru doi din cei nouă suceveni depistaţi cu HIV/SIDA anul trecut, boala a fost depistată mult prea târziu, ei decedând la scurt timp după ce medicii le-au pus teribilul diagnostic. Este vorba de un bărbat din Gura Humorului, care a murit în luna martie, şi o femeie din Rădăuţi, care a decedat în septembrie.

În afara lor, în 2007, au mai decedat din cauza bolii, după o lungă suferinţă, alte cinci persoane, două femei şi trei bărbaţi, provenind din zonele Fălticeni şi Suceava.

În judeţ, majoritatea bolnavilor HIV/SIDA sunt tineri seropozitivi, victime ale unui sistem sanitar deficitar în perioada 1985 – 1992 care, la vremea respectivă, a făcut posibilă infectarea a mai mult de 10.000 de copii din întreaga ţară.

 

Seropozitivii din judeţ, refuzaţi de către angajatori

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Red Ribbon din Fălticeni, Dorina Vasile, tinerii din Suceava infectaţi în acea perioadă şi ajunşi acum la vârsta la care este necesară integrarea lor profesională nu îşi pot găsi o slujbă.

Sursa citată arată că tinerii cu HIV/SIDA din judeţ au de înfruntat discriminarea în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, ei fiind refuzaţi de patroni în cazul în care au curajul să recunoască boala de care suferă.

Jumătate dintre ei se confruntă şi cu lipsa educaţiei şi slaba pregătire profesională, în condiţiile în care au abandonat şcoala până în clasa a VIII –a, obosiţi de lupta împotriva discriminării la care erau supuşi.

În Suceava, chiar dacă alte drepturi ale persoanelor seropozitive sunt respectate, există situaţii în care ajutorul social nu se mai dă de luni de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 25 de ani, ucisă de HIV/SIDA.
 Vizualizări articol: 5421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 7 voturi
La 25 de ani, ucisă de HIV/SIDA3.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!!!!!!!!!!! ATENTIE !!!!!!!!!!!!!!! trimis de
( 8 feb 2008, 11:06:51
raman stupefiata sa constat ca in zilelele noastre doctorii stomatologi care castiga atat de bine mai fac si economie nesterilizand instrumentarul folosit si astfel contaminand persoane cu diferite boli.Prin urmare recomand tuturor cetatenilor care au avut interventii stomatologice pana acum sa-si faca urmatoerele analiza si nu glumesc cand spun : ALANINAMINOTRANSFERAZA cat si analiza : Ag HBs (cea care va confirma sau nu ca a-ti fost infectat(a) fara sa stiti de catre medicul stomatolog sau de catre partenerul dvs care a suferit o interventie stomatologica recenta acum 3,6,12 luni sau 1,2,3 ... ani ).
1.1  RE: !!!!!!!!!!!! ATENTIE !!!!!!!!!!!!!!! trimis de
( 8 feb 2008, 13:55:17
La policlinica din Suceava, la parter cum intri pe dreapta este un domn doctor care face anestezie la pacienti cu o seringa care nu are ace de unica folosinta!!! Mi-am dat seama ce a facut dupa ce m-a intepat deja. Din pacate am plecat din localitate si nu am avut timp sa fac plangere inpotriva lui dar un control ar trebui facut! O sa-mi fac un test pentru depistarea HIV cat mai urgent.
2.   Pt.eLENA trimis de
( 8 feb 2008, 11:24:11
Stimata dna Elena,si ma rog de unde stiti dumneavoastra cat castiga stomatologii si cum sterilizeaza ei?Si,in plus,unde ati citit dvs.ca pacientii amintiti in articol s-au imbolnavit ca urmare a unor tratamente stomatologice?Daca dvs.ati ramas la statutul de generalist,va rog sa nu-i barfiti aiurea pe colegii de breasla.De manichiura,pedichiura si alte asemenea ati auzit?Corect,si stomatologia este un factor de risc,dar nu singurul.Si daca au fost niste cazuri izolate la nivel national,nu inseamna ca toti stomatologii gresesc.
2.1  RE: Pt.eLENA trimis de
( 8 feb 2008, 12:38:34
Ai dreptate cu privire la faptul ca ELENA nu cunoaste cum sterilizeaza. Nici noi nu cunoastem, asta e problema! Si mai este una: au fost cazuri in care inbolnavirea s-a datorat sterilizarii defectuoase a instrumentarului stomatologic! Nu conteaza cate, important este ca au fost!!! Sunt curios, cati trebuie sa se inbolnaveasca si cati trebuie sa moara ca sa recunosti ca si stomatologii gresesc? Si considerati o rusine statutul de generalist, am inteles bine?
3.   Pt ZANA MASELUTA trimis de
( 8 feb 2008, 11:47:29
In primul rand as dori sa va spun doamna draga (ZANA MASELUTA) ca au venit la cabinetul meu numeroase persoane care se plangeu de diverse simptome de gripa dar care de fapt dupa o analiza amanuntita a acestora (prin analize efectuate+cele enumerate mai sus de mine )am constatat ca acestia au suferit interventii stomatologice si au fost infectate cu diferiti virusi.

In al doilea rand nu am barfit ci "am constat"ca anumti doctori stomatologi si nu numai ei ci si altii din sistemul medical universal nu sterilizeaza corespunzator aparatele din dotare.Intr-adevar aveti perfecta drepatate cand afirmati ca acesti virusi se pot transmite si prin alte cai dar de regula am obs ca in ultimul timp mai mult se transmite pe cale stomatologica.
4.   !!! VA ROG SA VA EXPUNETI PAREREA AICI !!! trimis de
( 8 feb 2008, 11:52:45
astept comentarii cu privire la articolul publicat astazi si in general la sistemul medical.

5.   Daca si daca trimis de
( 8 feb 2008, 12:49:16
daca nu am avea paza si de Sus atunci degeaba sa o iei asa si la frizer e periculos mai ales pt barbati si io stiu ca un om infectat cu hiv tre sa anunte dr stomatolog inainte dar cum nu cred ca se prea intampla putem spune doamne fereste si un pic de atentie fiecare caz descoperit mai ascunde cateva in spate uffffffffffff
6.   Incredibil trimis de
( 8 feb 2008, 14:01:59
Traiesc de 5 ani in Spania unde Sida acum e o boala cronica nu mortala, medicamentele inmpotriva ei exista, sunt foarte scumpe de aceea le plateste statul. Cum e posibil in Romania sa nu plateasca statul medicamentele pt bolnavii de Sida ori de alte boli dar parlamentarii sa stea toata ziulica de excursii prin lume? Cum e posibil in 2008 cand orice stat din UE are un sistem de subventii foarte bine pus la punct ca la noi sa fie haosul asta. Numai cu banii de la organizarea summitului NAto s-ar putea mentine cu viata toti purtatorii de Hiv din tara cred.MI-E Scarba de Romania, de politicienii nostrii, si de functionarii din sistem
6.1  RE: Incredibil trimis de
( 8 feb 2008, 16:01:27
Hei Radu, te-ai cam infuriat, ti-e scirba de Romania?

INCETATI SA MAI VORBITI DE RAU DE ROMANIA!

Mi-e mila de voi romanii care le e greata de Romania, te infurii pe parlamentari, pe doctori, pe politica noastra de kk, dar Romania? Sunt parintii, fratii nostri, prietenii nostri care ne iubesc si ne asteapta. Da, la zid cu toate nedreptatile dar lasati Romania sa-si traiasca pedeapsa. Sunt si eu in Canada de ceva vreme si tot aud romani vorbind rau de Romania, mi-e scirba
6.2  RE: Incredibil trimis de
( 8 feb 2008, 18:14:47
mai Radu ca sa ajungi sa spui ca tie greata de Romania doar dupa doar 5 ani de Spania atunci e grav ,ori tu ai o problema de vreme ce spui ca exista medicamente contra SIDA . Daca te itereseaza aceste medicamente nu fac decit sa lungeasca suferinta acestor bolnavi ,iar daca cineva va descoperi un medicament impotriva acestei boli atunci aceasta va fi una din cele mai mari descoperiri ale secolului ce a inceput.Si eu traiesc de 15 ani in Belgia si imi este si mie greata de cei ce conduc aceasta tara dar nu de Romania .Mai gindeste si tu cind scrii ceva.
6.3  RE: Incredibil trimis de
( 9 feb 2008, 10:55:18
Ce-ai patit mai raducu? Au fermentat capsunile in stomac si ti s-a incetosat gandirea? Ei fi si tu un pui ieftin de gostat care a calcat intr-un **** de spaniol si acum te tradeaza accentul? SA-TI FIE RUSINE MAI RATATULE !!! De bine, de rau, tara asta te-a format ca om. Sa vii in Romania cand mi-o fi mie dor de tine. Mi-e rusine cu distrusi ca tine care mai au curajul sa se numeasca romani. A avut dreptate ministrul de externe cand a zis ca ar trebui sa mute niscai romani in desert. Sa va fac o tara a voastra si numai a voastra. RUSIIIIIIIIINEEEEEEEEEEE tie
7.   Intriga cu interes ascuns trimis de
( 8 feb 2008, 15:03:42
...nu stiu draga Elena care din stomatologi ti`a gresit insa esti pornita rau pe ei si mai ales pe CASTIGURILE lor...si faptul ca au venit nu stiu care pe la tine la``cabinet``nu e deloc relevant sau nu justifica faptul ca pui accent pe un anume domeniu de activitate in sectorul medical...unde te chinui sa plasezi cu o subtilitate destul de vizibila..o lumina negativa!!

Ideea e ca atunci cand te doare o masea tot la dentist dai fuga asa ca m`as mira sa reusesti desfiintarea acestor servicii...tocmai tu!!
8.   Pentru ELENA (DOCTOR GENERALIST) trimis de
( 8 feb 2008, 17:28:27
madam, sa stii ca stomatologii se detaseaza mult si superior de voi, ei au tarife, lor nu trebuie sa le mai impingi plicul in buzunar sau direct in labele ale ajegoase ale voastre. Ati ramas in urma spagarilor si nici nu face-ti nimic sa indepartati mizeria, jegul si mirosurile pestilentiale din spitale, policlinici.Vai de cei ce trebuie sa va treaca pragul.

9.   Raspund ELVISA trimis de
( 8 feb 2008, 17:56:30
Prin ceea ce am scris mai sus am dorit sa trag un semnal de alarma nu sa improsc in stanga si in dreapta stimabile cetatean.Cred ca impreuna trebuie sa luptam pt.un sistem medical cat mai eficient din care sa dispara spaga si acele "mici atentii".Cat depre cabinetele stomatologice si spitale trag un semnal de alarma asupra modului de sterilizare a ustensilelor folosite.De aceea am recomandat cu caldura stimabile cetatean ELVISA tuturor cetatenilor sa-si faca analize dupa efectuarea unei interventii medicale.
10.   Da domnilor mie scarba de Romania trimis de
( 8 feb 2008, 19:55:23
uneori mie scarba de Romania, cum uneori mie scarba de Spania sau de lume, dupa atatia ani ce aveti in democratii puternice va dati seama ca unul poate sau nu fi de acord. Cred ca vi s-au dus mintile, de ce nu lasi Belgia si te duci in Romania, apropo medicamentele nu largesc suferinta ci viata(cati prieteni ai bolnavi de Hiv? Eu am cativa si in fiecare zi le multumesc lui Dzeu pt medicamentele care au facut ca sa aiba o viata normala si poate or sa traiasca mai mult decat eu.Exista aceste medicamente informativa.Iar dumneavoastra din Canada cred ca ar fi momentul de a trece prin Romania si sa apelati la serviciile de stat. O sa va fie lehamite de a va intorce. Romania e o tara si atat, nu sunt patriot si consider partiotismul o prostie. o justificare a existentei guvernelor si a politicilor. La fel si istoria. Aici in Spania cand ai vreo problema nici sati treaca prin cap sa apelezi la romani. Mai degraba la unguri ca ei te pot ajuta.Suntem un neam caresi merita soarta.
10.1  RE: Da domnilor mie scarba de Romania trimis de
( 8 feb 2008, 22:48:10
In primul rind cred ca trebue sa te hotarasti citi ani ai de cind esti in Spania pentru ca in unele comentarii ai 5 iar in altele ai 6 ori uiti de la un comentariu la altul.Daca te intereseaza am activitate si in Romania iar domiciliul meu oficial este in Romania ,Cam 60% din timpul meu il petrec in tara acolo merg si copii mei la scoala ,aici am reusit doar din punct de vedere financiar dar sunt si voi fi considerat mereu un strain.Ai grija cu prietenii tai bolnavi de HIV,pentru ca se stie foarte bine ca de obicei PRIETENII au contactat boala unul de la altul.DEci fii atent !!!!

10.2  RE: Da domnilor mie scarba de Romania trimis de
( 9 feb 2008, 11:03:15
raducu maica ia cu lamaie ca vad ca suferi de scarba totala !!! Scarba asta ti-a afectat usoarele urme de creier. Oricum si in Romania ai fost un nenorocit cata vreme cartea a fost undeva pe ultimul loc. Din Romania au plecat extremele. Dupa cum scrii in limba romana, ai scoala cata vacanta am. Tu poti sa traiesti si cinci miliarde de ani. Tot un neica nimeni vei fi. Te-ai nascut nemultumit si asa vei muri. Vezi poate acolo in desert iti vei gasi locul.
11.   REGASIRE trimis de
( 8 feb 2008, 20:01:05
Imi cer scuze ziaristei care semneaza articolul, dar nu am inteles o propozitiune:"printre cei bolnavi regasindu-se si doi copii". Adica cum s-au regasit? Mai intai s-au pierdut si dupa aia s-au regasit, sau s-au gasit a doua oara de la inceput, sau s-au imbolnavit de doua ori...? As dori o lamurire.
12.   Oameni rari trimis de
( 8 feb 2008, 20:13:44
Mai Radule! Esti dintre cei raruti, care judeca la rece si care �nteleg istoria! Lasa-i �n pace pe aia cu Belgia, Canada si mai ales Italia! Au pierdut uzul ratiunii!

13.   Vrem sa stim trimis de
( 8 feb 2008, 21:27:17
stimata directie de sanatate publica am vrea si noi dentistii din judet sa cunoastem lista cu persoanele infestate ci hiv/sida,hepatita b si c,sifilis, tbc,deoarece nici noi nu-i stim ca medici sa folosim instrumentare separate de ale celorlalti,sa fie sterilizate dublu ca timp si presterilizate mai mult.De cand lucrez o singura pacienta a avut curajul sa spuna ca are hepatita b si a spus-o greu deoarece i-a fost rusine.Eu una nu cred ca nu se face sterilizare,mai ales cei care o fac in cabinete,trebuie sa fi inconstient ca in primul rand tu ca medic lucrezi cu instrumentarul respectiv si esti primul care poate contacta o boala.Asta este o gaselnita ,nu stiti pe cine sa dati vina si acu toti dentistii nu fac sterilizare ,sunt prosti,va imbolnavesc si va iau banii.Sunt de acord ca exista si uscaturi in aceasta breasla sau poate acccidente neplacute dar asta nu inseamna ca trebuie sa improscati cu noroi in toata lumea.Omul nu este nici odata multumit,trebuie sa stiti ca nu suntem Dumneze
14.   Cautati pana gasiti trimis de
( 8 feb 2008, 21:35:37
asa cum fiecare picior are pantoful potrivit,asa ar trebui fiecare pacient sa-si gaseasca medicul potrivit ,dar mai intai sa-l incerce. Nu mai improscati degeaba.Daca pantoful e mare,sare.Daca e prea mic stringe,face bataturi,va ramane sa-l alegeti pe cel care vi se potriveste.La fel trebuie de procedat si cu medicul de famile,medicul dentist,etc.
14.1  RE: Cautati pana gasiti trimis de
(10 feb 2008, 15:58:24
Mai "Eu" tu esti unul din cizmarii care isi exercita meseria in spatele Taylanului? Ai mai comentat si despre cele cateva garaje din spate care cica ar ocupa nu stiu cate locuri de parcare. Acum ai facut o comparatie plastica intre medici si pantofi. Vin luni sa te iau la o bere. Apropo...cauti medicul potrivit pana il gasesti. Si cand il gasesti ce te faci? Mergi la el plin de toate bolile si e prea tarziu? Sau ce se face el cu un pacient ca tine?
15.   Ptr 'vrem sa stim' trimis de
( 9 feb 2008, 01:18:03
Domnilor dentisti oare nici pina acuma nu stiti ca ,cu fiecare pacient trebuie sa lucrezi ca ,cu un posibil infectat .

va fi si el protejat si d-ta.Ti-e clar???
16.   Hepatita C trimis de
( 9 feb 2008, 10:46:05
am o buna prietena care in ultimii ani in afara de tratament stomatologic nu a mai facut si alte interventii chirurgicale si nici la manichiura si pedichiura nu a fost, ca nu are incredere in igiena de acolo si totusi are HEPATITA C ! stiti cum este sa intri intr-un program de interferon si cum sa il suporti luni de zile ? la stomatologie ,in general, nu se respecta nici o regula de sterilizare ca lumea !
16.1  RE: Hepatita C trimis de
( 9 feb 2008, 11:06:23
Hepatita virus C se ia nu numai de la dentist, interventii chirurgicale sau manechiura. Se transmite si pe cale sexuala. Pe bune !!!
17.   Ministerul Sanatatii trimis de
( 9 feb 2008, 14:19:42
Incompetenti.Innebunesc cand vad cata lipsa de informatii ai in Romania. Ce fac in minister?se gandesc in doar cum se poate mari contul curent de la ��matusa��?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pulpe de pui cu orez şi praz 4 porţii - 50 minute 4 pulpe de pui mari2 fire de praz200g orez cu bobul lung 150ml ulei1 lămâie1 leg. ceapă verde± sare, piper Pulpele de pui curăţate şi spălate, crestează-le pe toate părţile şi presară-le cu sare şi... Citeşte